Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Co je zač Kreuzigerův biologický pas?

Cyklistickým světem zmítá aféra kolem Romana Kreuzigera. Jen pár dní před startem Tour de France vyšly najevo nesrovnalosti v biologickém pasu českého jezdce a stáj Tinkoff-Saxo nezařadila Kreuzigera do nominace na slavný závod. Ale dopoval český cyklista skutečně? A proč trvalo tak dlouho, než se celá věc dostala na veřejnost, když naměřené anomálie pocházejí již z let 2011 a 2012? Odpověď do značné míry spočívá v porozumění systému biologického pasu, co to je a jak funguje.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Biologický pas je jedním z nástrojů Světové antidopingové agentury (WADA) v boji proti dopingu ve sportu. Na rozdíl od klasických dopingových testů, které zkoumají okamžité hodnoty nedovolených látek v těle sportovce, biologické pasy fungují na principu dlouhodobého sledování hodnot v krvi a moči.

Roman Kreuziger se stejně jako další cyklisté od roku 2009, kdy WADA spustila systém naostro, podrobuje pravidelnému testování, jehož výsledky průběžně analyzuje software Athlete Passport Management Unit (APMU). Ten neustále zpřesňuje přirozené biologické hodnoty sportovce a porovnává je s aktuálními daty. (Viz grafika č. 1: Červené linie značí přirozené limity, modré aktuální naměřené hodnoty.)

Pokud dojde k výchylce mimo maximální hodnoty, tak jako se tomu stalo v případě Romana Kreuzigera, software automaticky hlásí pohotovost. Na rozdíl od standardních dopingových zkoušek ale není výsledek jednoduše negativní, nebo pozitivní. Anomálie nemusí ani zdaleka ukazovat na doping, ale může značit kupříkladu závažné onemocnění.

Grafika č. 1: Ukázka biologického pasu
zdroj: ČT sport / inrng.com

Pouhá výchylka z hodnot by navíc na rozdíl od klasického dopingového testu nejspíš neobstála jako důkaz před případným soudem, a také proto ke slovu přichází lidský faktor a celý složitý proces je vlastně teprve na začátku. Data si vezme k ruce expert se zkušenostmi v oblasti klinické hematologie, sportovní medicíny a sportovní fyziologie a zpracuje posudek (aniž by věděl, o jakého konkrétního sportovce se jedná). Následný závěr pověřeného odborníka může mít čtyři podoby: 

  • Nic se neděje, z pohledu lékaře je vše v pořádku a v zásadě se jedná o chybné vyhodnocení dat softwarem.
  • Doporučí, aby byl sportovec podroben dalšímu cílenému testování.
  • Upozorní, že sportovec může trpět chorobou, která má za následek výchylky hodnot.
  • Usoudí, že anomálie nemají přirozenou biologickou příčinu a nesjpíš se jedná o známky ukazující na doping.

V případě českého jezdce oslovený expert došel k závěru, že výchylky v biologickém pase Romana Kreuzigera z let 2011 a 2012, kdy působil v kazašské Astaně, s největší pravděpodobností nemají přirozenou příčinu a mohou být způsobeny užíváním nedovolených látek. K obvinění Kreuzigera bylo ale v této chvíli stále poměrně daleko. Systém biologického pasu má totiž řadu "záchranných brzd", které mají sportovce uchránit před křivým nařčením z užívání zakázaných látek, ale zároveň proces výrazně prodlužují.

Grafika č. 2: Průběh řízení při odhalení anomálií v biologickém pasu
zdroj: ČT sport

WADA v této chvíli, tak jak vyžaduje protokol, oslovila další dva odborníky se stejným zadáním, jaké měl předchozí expert. A i oni došli ke stejnému závěru - výchylky v Kreuzigerově biologickém pasu mohou být zapříčiněny užíváním dopingu. Proto WADA zpracovala podrobnou zprávu, v níž je krom jiného uveden již i věk a pohlaví sportovce a také údaje, o tom kdy, jak a v jaké nadmořské výšce byly prováděny odběry testovacích vzorků, a dala ji opět k posouzení oněm třem nejmenovaným odborníkům.

Závěr byl ale stále tentýž. WADA tak informovala Mezinárodní cyklistickou unii (UCI) a ta v červnu 2013 - tedy nejméně rok od chvíle, kdy software upozornil na anomálie v Kreuzigerově biologickém pasu – informovala českého jezdce, předala mu zprávu a požádala ho o vysvětlení.

Kreuziger se bránil, nejspíš si ale dlouho nezazávodí

Dále už je příběh známý. Kreuziger dodal UCI na podzim dva posudky od akreditovaných expertů, které měly jezdce týmu Tinkoff-Saxo očistit, jenže po sedmi měsících zkoumání UCI Kreuzigerovo vysvětlení odmítla. Český jezdec tedy požádal o prodloužení termínu do konce června, aby mohl dodat ještě třetí také očišťující posudek. Celou situaci nakonec veřejně rozřešila Kreuzigerova stáj Tinkoff-Saxo, která uvedla, že proti jezdci bude nejspíše zahájeno disciplinární řízení a o dva dny později nezařadila Kreuzigera do nominace na Tour de France, přestože měl být podle původního plánu hlavním pomocníkem Alberta Contadora na cestě za celkový vítězstvím.

Grafika č. 3: Průběh "kauzy Kreuziger"
zdroj: ČT sport

Otázkou zůstává, co bude s Kreuzigerem dále. Žádné kárné řízení s ním doposud zahájeno nebylo. UCI musí nejdříve pověřit Český antidopingový výbor, který by připravil proces s Kreuzigerem, což může trvat další dlouhé měsíce. Český cyklista nebyl oficiálně suspendován a není vůbec jasné, zda vůbec může být suspendován jen kvůli faktu, že je proti němu vedeno disciplinární řízení.

Kreuzigera ale nebude jeho stáj Tinkoff-Saxo s největší pravděpodobností stavět do závodů, tak jak to předvedla před Tour, protože si před sponzory nemůže dovolit spoléhat na jezdce, který je podezřelý z užívání zakázaných látek. Případný trest za doping by tak pro Kreuzigera byl vlastně dvojitý, jelikož by až do vynesení rozsudku nemusel závodit, což by pro osmadvacetiletého cyklistu mohlo mít fatální následky.

Není v tom sám

Ve stejné situaci jako Kreuziger je již více jak půl roku britský cyklista Jonathan Tiernan-Locke, kterého kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu loni v září preventivně odstavila stáj Sky. Obdobné zkušenosti má španělský cyklista Carlos Barredo, kterého nenechal startovat kvůli anomálii v biologickém pasu na podzim roku 2012 tým Rabobank. Barredo o pár měsíců později raději ukončil kariéru.

Zdroj
ČT sport, inrng.com, uci, wada

Hlavní zprávy

Nejčtenější články