Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Štybar a König: Případy jako je ten Kreuzigerův by se neměly tak táhnout

Slavkov u Brna – Příliš dlouho trvají podle Zdeňka Štybara či Leopolda Königa řešení cyklistických kauz. Nesrovnalosti v biologickém pasu Romana Kreuzigera z let 2011 a 2012 se podle nich měly řešit daleko dříve. Sami jezdci pak přiznali, že o hodnotách ve svých pasech leckdy nemají ponětí a vše prochází skrz osobu týmového lékaře, který se o jejich zdraví stará.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce účastníků MČR na problémy Romana Kreuzigera

"Tohle by se nemělo stávat, už je to po několikáté, co se taková kauza táhne roky," řekl čerstvý mistr republiky Zdeněk Štybar. "Není to dobré pro cyklistiku, pro závodníka, pro celý tým... Dokážu si představit, že Roman to má v hlavě už celou tu dobu, co o tom ví. A musí se s tím obrovsky trápit. Určitě ho to brzdí i ve výsledcích," konstatoval pro ČT Zdeněk Štybar.

"Není to vůbec hezké. Doufejme, že spravedlnost vyjde najevo a všechno se co nejdříve vyřeší," řekl Leopold König. Připouští, že za určitých okolností se něco podobného může stát prakticky každému. "Onemocní a bude mít jiné hodnoty rozházené z nějakého důvodu. Ale musí se to vyřešit během měsíce a ne, aby se to tak dlouho táhlo," řekl König.

Závodníkům se o podobné záležitosti stará týmový lékař. "Zatím jsme se nedostali do takové situace, že měl někdo takové výkyvy, které bychom museli řešit. Nedovedu si však představit, co by následovalo, kdyby se takové nesrovnalosti objevily," uvedl König.

  • "Nechtěl bych se dostat do takové situace, kdy si to nedovede vysvětlit. Je to hrozně těžké pro závodníka i po psychické stránce. Může se stát, že vás budou obviňovat, najednou na vás bude kaňka. Budete si přitom vědom toho, že jste se ničeho nedopustil. Z pohledu české veřejnosti je škoda, že Kreuziger bude chybět. Všichni jsme se těšili že tam budeme i s Romanem," podotkl Leopold König.
Sport
zdroj: ČT4

"Těžko se o tom mluví a hodnotí. Nevím o tom mnoho, ani o co přesně se jedná. Vím jen, že jde o nějakou anomálii. Není to příjemná situace a jak se vyřeší, to teprve uvidíme," řekl slovenský jezdec Peter VelitsI z jeho pohledu se jedná o nestandardní postup. "Ví se o tom dlouho a týden před Tour to někdo najednou vytáhne," divil se Velits. "Není to určitě dobré pro cyklistiku. Nevím, proč se volí takový postup a proč se to dělá tímto způsobem. Ale bohužel je to tak."

V týmu BMC Racing, jehož barvy obléká, mají závodníci okamžitě přístup k výsledkům testů. Moc platné mu to ale v zásadě není. "Ani totiž nevím, co bych tam měl sledovat. A co znamená nějaká anomálie. Nemám o tom vůbec přehled," přiznal Velits.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články