Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sprinterským týmům vyfoukli před nosem vítězství v etapě uprchlíci

Rivarolo Canavese – Marco Canola z menší italské stáje Bardiani zvítězil v etapě, která odpočátku měla být kořistí sprinterů. Týmy jako FDJ, Trek nebo Cannondale však příliš dlouho taktizovali a bojovali spíše mezi sebou o pozice, až na stíhací jízdu v posledních kilometrech bylo už pozdě. Největší sprinterská esa Nacer Bouhanni a Giacomo Nizzolo tak bojovali jen o čtvrté místo.

Třináctá etapa opět přinesla pláštěnky a bundy, všemožné pomůcky k tomu, aby jezdci na trati neprochladli. V minulých etapách se to "povedlo" Nairu Quintanovi, který jede závod na antibiotikách. Cyklisté předváděli pozoruhodné manévry, Vladimiru Gusevovi se pláštěnka zapletla do zadního kola a nepříjemně spadl, Thomas Dekker podobný problém ustál – ale pracně oblečení doloval zpoza výpletě kola.

Šest uprchlíků – žádný s jakoukoliv nadějí na celkovou klasifikace – uhánělo před pelotonem v jedné z posledních sprinterských etap. V hlavním poli se snažilo v deštivém počasí hlavně FDJ, jejíž designovaný lídr Nacer Bouhanni byl favoritem na čtvrté etapové vítězství. 30 km před cílem se pak kolem trati objevil, poprvé na letošním Giru, i sníh.

Sport
zdroj: ČT4

UDÁLOSTI TŘINÁCTÉ ETAPY: Individuální časovka přinesla řádné protřesení pořadí na čele celkové klasifikace. Rigoberto Urán totiž zajel suverénně nejrychlejší čas na 42 km dlouhé trati a oblékl jako první Kolumbijec v historii Maglia rosa. Z něho svlékl Cadela Evanse, který na něho nyní ztrácí 37 vteřin. Třetí zůstává Rafal Majka ze stáje Tinkoff-Saxo. Více o průběhu třinácté etapy ZDE (//sport/ostatni/cyklistika/274205-evansovi-vybouchlo-vedeni-v-ruce-ruzovy-je-po-casovce-uran/).

Pole se začalo vařit zhruba deset kilometrů před cílem, kdy se vozovka na chvíli zvedla. Z šestičlenné skupiny na čele už zbyli jen tři jezdci, stále však měli náskok minuty a dvaceti sekund. Sprinterské týmy jako by se snažily navzájem eliminovat, a to jen vyhovovalo úniku. Náskok posléze však skutečně šel dolů – aktivní byli hlavně stáje Trek a BMC – jezdci se přibližovali.

Nikoliv však dostatečně a o vítězství nakonec bojovala trojice Jackson Rodríguez, Angelo Tulik a Marco Canola. Nejsilnější byl na čáře poslední z nich, domácí jezdec stáje Bardiani Canola. Ten si ještě před sprintem sebejistě zapnul svůj dres a nakonec překonal oba své kolegy z úniku. Peloton jen mohl zpovzdálí sledovat souboj o vítězství i další pódiová místa. Jen o čtvrté místo si to posléze rozdali Giacomo Nizzolo s Bouhannim, silnější byl přitom poprvé v celém Giru jezdec Treku Nizzolo. Etapové vítězství mu to však nevyneslo.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa: Fossano - Rivarolo Canavese (158 km):

1. Canola (It./Bardiani Valvole) 3:37:20, 2. J. Rodríguez (Venez./Androni Giocattoli), 3. Tulik (Fr./Europcar) oba stejný čas, 4. Bouhanni (Fr./FDJ.fr), 5. Nizzolo (It./Trek), 6. Viviani (It./Cannondale), 7. Mezgec (Slovin./Giant), 8. Swift (Brit./Sky), 9. Farrar (USA/Garmin), 10. Božič (Slovin./Astana) všichni -11.

Průběžné pořadí: 1. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) 53:15:06, 2. Evans (Austr./BMC) -37, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:52, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -2:32, 5. Kelderman (Niz./Belkin) -2:50, 6. Quintana (Kol./Movistar) -3:29, 7. Aru (It./Astana) -3:37, 8. Poels (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) -4:06, 9. Morabito (Švýc./BMC Racing) -4:20, 10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -4:41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články