Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bouhanni potřetí. Rovinatou desátou etapu znovu ovládl jezdec FDJ

Salsomaggiore – Jednu z nejsnadnější etap letošního ročníku Giro d'Italia zvládl nejrychleji Nacer Bouhanni ze stáje FDJ, který na čáře předčil Giacoma Nizzola a Michaela Matthewse. Francouzský jezdec tak vyhrál už svou třetí etapu a dále zvýšil svůj náskok v bodovací soutěži. Favorité na celkové pořadí si udrželi své pozice, v růžovém tak nadále pojede Cadel Evans z BMC.

Sto sedmdesát tři kilometrů, 99 procent z toho rurální rovina na cestě z Modeny přes Parmu (málokdy peloton větším městem jen takto projíždí) až do lázeňského městečka Salsomaggiore. Jediný zádrhel v cestě hromadného sprintu tvořil krátký úsek na Bagni di Tabiano, na kterém mohli někteří závodníci ze specializovaných sprinterských týmů ztratit strategické pozice pro finiš. Avšak obecně řečeno, stěží v programu letošního Gira najít snadnější etapu pro sprintery – a to tím spíše, že se po volném dni většina pole chce hlavně znovu rozjet a dostat do tempa.

Za dvouhlavým únikem Marka Bandieriho a Andrey Fediho se toho příliš v průběhu kilometrů nedělo, snad jen důmyslným a precizně provedeným vláčkem dovezli jezdci Cannondalu k bodované prémii Eliu Vivianiho. Peloton měl situaci přirozeně dobře spočítanou a při průjezdu městem šunky Parmou se držel tři minuty vzadu. Do cíle zbývalo 40 kilometrů.

Cadel Evans před startem etapy
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Mattia d\'Alberto

UDÁLOSTI DEVÁTÉ ETAPY: První úspěšný únik podnikli Davide Malacarne a Pieter Weening, kteří spolu stoupali na závěrečný vrchol Sestola. Nakonec, poněkud překvapivě, našel ve finiši více sil Weening a vyhrál svou druhou etapu na Giru. Pro celkové pořadí bylo podstatné třetí místo domácího Domenica Pozzoviva, který se utrhl pelotonu a hlavním favoritům, na které najel 30 sekund. V pořadí je čtvrtý za stále stejnou vedoucí trojkou Cadel Evans, Rigoberto Urán, Rafal Majka. Více o průběhu deváté etapy ZDE (//sport/ostatni/cyklistika/273607-uspesny-unik-vystup-a-zaverecny-sprint-slavi-weening/).

Favorité na etapové vítězství, od Nacera Bouhanniho přes Vivianiho po Giacomo Nizzola či Luku Mezgece, museli dávat pozor při zmíněném stoupání Bagni di Tabiano. Široká a přehledná silnice jim sice hrála do karet a mohli se vcelku pohodlně schovat za speciály svých kolegů, i tak však šlo o kritické místo dne. Stáj FDJ se snažila na čele pelotonu vytvořit pozici pro muže v červeném Bouhanniho – tak, aby vstupoval do závěrečného kilometru s minimálními prožitými obtížemi a z nejlepší pozice. Problémy naopak mělo BMC, které po kolizi ztratilo Evansova pomocníka Yannicka Eijssena. "Je to mladý kluk, co jede první Grand Tour. Udělal velký pokrok, bude nám chybět," uvedl lídr týmu v cíli.

Oba Italy z menších kontinentálních týmů dostihlo hlavní pole devět km před cílovou čárou. Začínalo se stoupat – na čele se drželi jezdci Sky a BMC, tempo šlo exponenciálně vzhůru. Edvald Boasson Hagen ze Sky dokonce v jednu chvíli šel na první pozici a byl natolik rychlý, že neplánovaně ujížděl ostatním. Peloton se natáhl jako pomyslná guma, pro mnohé (Nacer Bouhanni) bylo složité a vcelku i nemožné udržet kontakt.

Peloton na trati desáté etapy Gira
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Mattia d\'Alberto

Jezdci už vstupovali do posledních zákrutů silnice a stovek metrů, když Tyler Farrar ze stáje Garmin-Sharp podklouzl a přes něho šlo zhruba 20 až 30 jezdců k zemi (mezi nimi hlavně Elia Viviani). Tým Garminu skutečně na letošním Giru nemá nejlepší pohodu, co se pádů týče. Redukovaná první skupina – jezdci, kteří projeli kritickým místem ještě před Farrarem – pak šla i do finiše, v němž nejvíce síly letos už potřetí prokázal Nacer Bouhanni. Za ním protnul cílovou linii Giacomo Nizzolo, třetí dojel Michael Matthews. Z favoritů nebyl nikdo postižen pádem, nejlépe se umístil na devátém místě Cadel Evans.

  • "Na konci to bylo hodně rychlé, ale tým to zvládl perfektně. Všichni byli připravení mi pomoct. Měli jsme ve spurtu výbornou pozici," pochvaloval si v cíli Bouhanni.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa Modena - Salsomaggiore Terme (173 km):

1. Bouhanni (Fr./FDJ.fr) 4:01:13, 2. Nizzolo (It./Trek), 3. Matthews (Austr./Orica), 4. Ferrari (It./Lampre), 5. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 6. Gusev (Rus./Kaťuša), 7. Timmer (Niz./Giant), 8. Swift (Brit./Sky), 9. Evans (Austr./BMC), 10. Finetto (It./Neri Sottoli) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Evans 42:50:47, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -57, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:10, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -1:20, 5. Morabito (Švýc./BMC) -1:31, 6. Aru (It./Astana) -1:39, 7. Ulissi (It./Lampre) -1:43, 8. Kelderman (Niz./Belkin) -1:44, 9. Quintana (Kol./Movistar) -1:45, 10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -1:49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články