Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sagan vypálil rybník Cavendishovi i Boonenovi a obhájil titul

Dauhá – Cyklistický světový šampionát vyhrál v hromadném finiši Slovák Peter Sagan, a obhájil tak jako šestý muž historie mistrovský titul. Žádný z Čechů neuspěl. Jako jediný dokončil na 45. místě Zdeněk Štybar se ztrátou více než pěti minut na vítěze.

Sagan navázal v Dauhá na svůj loňský triumf z Richmondu a korunoval vynikající sezonu, v níž ovládl také evropský šampionát ve Francii a celkové hodnocení WorldTour.

"Nemohu tomu uvěřit a jsem ještě stále v šoku, ale samozřejmě mám z toho vítězství hroznou radost. Rozhodující byly ty okamžiky, kdy se na bočním větru pole rozdělovalo a já byl posledním závodníkem, který se ještě dostal do první skupiny," uvedl Sagan. "Velký dík patří i Michaelu Kolářovi, který mi v ní potom pomáhal," ocenil hvězdný slovenský spurtér reprezentačního kolegu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sagan obhájil titul mistra světa - sestřih závodu

Záhy po startu se odtrhla malá skupinka jezdců, nabrala náskok více než šesti minut. Když zbývalo 166 kilometrů do cíle, začali na čele pelotonu operovat Britové s Belgičany. Jak se později ukázalo, byl to klíčový moment. Balík se roztrhal na dvě skupiny, pozadu zůstali Španělé a především favorizovaní Němci – Marcel Kittel, John Degenkolb i André Greipel.

Zatímco Češi se uniknuvších nechytli, Sagan a spol. ano. Vše měli v režii Belgičané. Manko české a německé skupiny se navyšovalo a už kolem stého kilometru bylo velmi pravděpodobné, že šance na úspěch vyprchaly. Belgičané rozjeli v horkém počasí ďábelské tempo a brzy dojeli uprchlíky.

Pouštní peklo

Závod skončil kvůli zranění pro jednoho z medailových adeptů Kolumbijce Fernanda Gaviriu, jenž narazil ramenem do Australana Lukea Durbridge, který zničehonic zastavil u kraje silnice. Odstoupili například také Australan Caleb Ewan a česká pětice Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Jiří Polnický, František Sisr a Daniel Turek.

O titulu se rozhodovalo v závěrečném spurtu mezi 25 jezdci. Oliver Naesen udělal pro Toma Boonena a Grega van Avermaeta pořádný kus práce. Belgičané ale úplný závěr nezvládli. Nizozemec Tom Leezer ještě zkusil štěstí a nastoupil 2,5 km před cílem, jeho útok se však podařilo neutralizovat. Souboj s Boonenem a Markem Cavendishem vyhrál v cílové rovince s velkou převahou Sagan.

"Jsem trošku zklamaný. Mám spíš pocit, že jsem ztratil zlato, než že bych vyhrál stříbro. Víte, jak to chodí. Chtěl jsem být nalepený na Saganově kole, což jsem ostatně byl, ale cesta byla najednou zablokovaná. Snažil jsem se najít místo, ale musel jsem zastavit a objet Matthewse. Dotáhl jsem se ještě na Boonena, ale na Sagana už to bylo pozdě," popsal závěr závodu Cavendish.

Štybar dojel v poklidu se svou skupinou. "Tak teď už vím, jaké máte pocity v pekle. Ale na něj je ještě brzy... Gratulace Petrovi, už teď je legendou," prohlásil třicetiletý Štybar, stájový kolega třetího Boonena z týmu Etixx-Quick-Step.

Výsledky mistrovství světa v silniční cyklistice

Muži (257,5 km): 1. Sagan (SR) 5:40:43, 2. Cavendish (Brit.), 3. Boonen (Belg.), 4. Matthews (Austr.), 5. Nizzolo (It.), 6. Boasson Hagen, 7. Kristoff (oba Nor.), 8. Bonnet (Fr.), 9. Terpstra (Niz.), 10. Van Avermaet (Belg.) všichni stejný čas, ...45. Štybar -5:26, Hačecký, Kaňkovský, Polnický, Sisr, Turek (všichni ČR) všichni nedokončili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články