Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Pět favoritů silničního závodu: Obhájí Sagan duhový dres?

Poslední z vrcholů sezony je tu. Mistrovství světa má v cyklistickém kalendáři specifickou pozici, přesto se dá argumentovat, že neexistuje prestižnější dres, než je ten duhový za vítězství na světovém šampionátu. O svůj druhý titul budou v Dauhá usilovat Mark Cavendish a Peter Sagan, na premiérovou výhru cílí zkušený gigant André Greipel, nevyrovnaný francouzský rváč Nacer Bouhanni či sprinter s nejlepší aktuální formou, dvaadvacetiletý Fernando Gaviria z Kolumbie.

Fernando Gaviria (22, Kolumbie)

*****

Když v lednu 2015 porazil v té době zcela neznámý Fernando Gaviria dvakrát Marka Cavendishe, leckdo to odbyl s tím, že jde o začátek sezony, kdy jsou jezdci v odlišné kondici, která se nedá porovnávat. Kolumbijský sprinter ale od té doby konzistentně ukazuje, že jeho triumfy na závodě Tour de San Luis, který bohužel bude v příštím roce v seriálu chybět, nebyly náhodou.

V letošní sezoně jsme toho byli svědky při několika příležitostech. V polovině března vydržel 293 kilometrů dlouhou klasiku Milán-San Remo a před nájezdem do cílové rovinky ho mnozí tipovali na vítěze. Gaviria ale ze třetí pozice upadl a italský Monument posléze vyhrál Arnaud Démare.

Odveta přišla před několika dny, a bylo to ve velkém stylu. Dvaadvacetiletý Kolumbijec vypálil z balíku po odjetí 250 kilometrů závodu Paříž-Tours a na dlouhé cílové rovince na Avenue de Grammont si vytvořil drobný náskok. Ten si dokázal po jízdě ze sedla uhájit a před sprintujícími pronásledovateli nakonec vyhrál. Z druhé příčky ho marně stíhal právě Démare. 

Gaviria disponuje obrovskou rychlostí, navíc má dostatek sil na to, aby dokázal odsprintovat na závěr skutečně dlouhých závodů. Pokud organizátoři nezkrátí silniční závod, 257 kilometrů dlouhá trať MS přesně to splňuje. Jedinou jeho slabinou může být nevýrazný kolumbijský tým, který prohrává v porovnání s výběry velkých cyklistických zemí jako Německo či Francie.

Mark Cavendish (31, Velká Británie)

*****

1:5, to je bilance, kterou Mark Cavendish jen tak s ledaským v pelotonu nemá. V head-to-head souboji s Fernandem Gavirou ale prohrává – v závodech, kde oba startovali, dokázal Gaviria vyhrát pětkrát, zatímco Cavendish pouze jednou (kromě zmíněné Tour de San Luis to bylo loni v závodě Kolem Británie a letos na Tirrenu-Adriaticu a nedávném Paříž-Tours, kde Cavendish sprintoval šestý). Bude to takto pokračovat i na MS?

Britský sprinter musel v září léčit střevní chřipku a mnozí pochybovali, zda se vůbec stihne dát do pořádku. To se stalo, Cavendish absolvoval 250 km těžké dřiny na Paříž-Tours a pilně se poté připravoval v katarském horku. Jeho tým dokonce vyhlásil, že po přetrpěné nemoci byl Cavendish v minulosti vždy ještě silnější.

V Kataru k sobě bude mít velice silný devítičlenný výběr, který má všechny typy závodníků včetně rozjížděčů Daniela McLaye, Adama Blytha a Bena Swifta. "Manxman" už možná nemá takovou absolutní rychlost, jako ukázal před pěti lety v Kodani, pořád je ale na úrovni té nejlepší konkurence.

Nacer Bouhanni (26, Francie)

****

Byla to sezona, kdy Nacer Bouhanni mnohem častěji, než by si byl přál, mlátil rukama do řidítek. Právě tak totiž vypadá jeho gesto poté, co se mu nepodaří vyhrát závod. Navíc v roce 2016 nejel ani jednu ze tří Grand Tours (na Tour de France chyběl po střetu s opilým fanouškem, při kterém si poranil ruku) a nemohl se tak měřit s úplnou špičkou sportu v přímém souboji. K dovršení všeho si prošel diskvalifikací v závodě v německém Hamburku, kde zkřížil dráhu Calebu Ewanovi.

Na druhou stranu tu jsou i pozitiva. Deset vítězství není rozhodně málo, jakkoliv část pochází z druhořadých závodů (stejný počet má na svém kontě André Greipel, jen o jedno víc mají Alexander Kristoff a Marcel Kittel), a Bouhanni nakonec dokázal triumfovat také na třech závodech WorldTour. 

Ve francouzském týmu je jednička, i když stejně jako v minulých letech má konkurenci v Arnaudu Démarovi, jenž je jakousi dvojkou výběru (třetí vynikající francouzský sprinter Bryan Coquard nebyl nominován). Vztahy mezi Bouhannim a Démarem mají daleko do optimálních a všichni ve francouzském týmu doufají, že to neovlivní výsledek závodu.

André Greipel (34, Německo)

***

Němečtí sprinteři o sobě v posledních dnech dali paradoxně nejvíce vědět díky kritice Bradleyho Wigginse a jemu udělených lékařských výjimek. "Pokud někdo má těžké astma, tak nemá co dělat ve vytrvalostním sportu," říkal Marcel Kittel. "Jestli jste nemocní, tak zkrátka nejezdíte. To je důvod, proč patříme do skupiny MPCC (která se zasazuje o čistší cyklistiku, pozn. red.). Nyní víme, proč tam Sky chybí," nebral si zase servítky André Greipel, který bude lídrem německého týmu v silničním závodě.

Nebyla to přitom pro Greipela jednoduchá sezona – na Tour de France vyhrál jedinou etapu (i když tu nejprestižnější na Champs-Elysées) a od té doby o něm příliš slyšet nebylo, když vyhrál pouze v první etapě na Kolem Británie, kde ovšem byla omezená konkurence.

Co ho bude v závodě trápit, je málo početný tým. Němci mají pouze šestičlenný tým, a jakkoliv Tony Martin obvykle vystačí za dva normální závodníky, může se to na dlouhé trati ukázat jako rozhodující hendikep. Na rozdíl od Francouzů ale zřejmě nehrozí sabotáž vlastního týmu, tedy v německém případě ze strany Kittela či Johna Degenkolba, kteří jsou připraveni se obětovat pro svého staršího kolegu.

Peter Sagan (26, Slovensko)

***

Úřadující mistři světa své tituly většinou neobhájí – v historii se to povedlo pouze pětkrát, přičemž naposledy měl tu čest jezdit dvě sezony po sobě v duhovém dresu Paolo Bettini v letech 2006-2007. Peter Sagan má tu výhodu, že je natolik univerzální, že vlastně nehraje takovou roli, zda je mistrovství kopcovité (jako před rokem v Richmondu), nebo zcela rovinaté jako nyní v Kataru.

Díky tomu není jeho obhajoba žádným sci-fi, a i když často na ty úplně nejrychlejší sprintery nestačí, dokáže se umisťovat na pódiích a někdy nakonec i zvítězit. Naposledy to ukázal před měsícem na Eneco Tour, kde hned dvakrát porazil startovní pole, v němž byli Alexander Kristoff, André Greipel nebo Marcel Kittel.

Nevýhody jsou jasné, i když na druhou stranu na absenci týmové podpory (Slováci jedou jen ve třech a nedá se očekávat, že by Juraj Sagan a Michael Kolář byli v závodu důležitým faktorem) musí být Sagan za ta léta již zvyklý. Slovenský fenomén měl skvělou sezonu, vyhrál třináctkrát a triumf číslo čtrnáct určitě není nemyslitelný.

DALŠÍ FAVORITÉ

Sam Bennett (25, Irsko)
Tom Boonen (35, Belgie)
Caleb Ewan (22, Austrálie)
Alexander Kristoff (29, Norsko)
Elia Viviani (27, Itálie)

Zdroj
ČT sport, Cycling News, eurosport.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články