Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dideriksenová přespurtovala holandský vláček a slaví titul mistryně světa

Dauhá – O titulu mistryně světa se rozhodovalo až na pásce. Silný holandský tým do cílové rovinky dovezl na čele svůj hlavní trumf - Kirsten Wildovou – jenže veškerá holandská snaha vyšla na prázdno. Přes Wildovou se v posledních metrech přehnala dvacetiletá Dánka Amalie Dideriksenová a dvojnásobná juniorská mistryně světa tak slaví svůj první titul mezi dospělými. Bronz patří finské cyklistce Lottě Lepistové, Češka Barbora Průdková se po celý závod držela na čele pelotonu a nakonec si vyjela 25. místo. 

Amalie Dideriksenová
zdroj: EPA

Zálusk na celkové prvenství si dlouho dělala vítězka časovky z Dauhá, Američanka Amber Nebenová. Ta se kolem 40. kilometru vydala do úniku a dlouho si udržovala více jak třicetivteřinový náskok na zbytek startovního pole. Jak se ale blížil závěr závodu, začal se časový rozestup mezi vedoucí závodnicí a pelotonem zmenšovat a při vjezdu do posledního okruhu byla Amberová definitivně dostižena.

Závod začal takříkajíc nanovo. Na čelo se postupně propracoval silný holandský tým, který v šesti lidech udával tempo pelotonu. Zhruba dva kilometry před cílem se hlavní pole začalo drobit a do cílové rovinky vjel jako první rozjetý holandský vláček. Zdálo se, že triumfu Wildové nestojí nic v cestě. Za holandským vláčkem se však chytře vyvezla Dideriksenová, jež ve spurtu ukázala své kvality a na cílové pásce Holanďanku předčila.

"Věděla jsem, že jsem dobrá sprinterka, ale přece jen je to něco jiného jít do spurtu po tak dlouhé trati. Bylo jasné, že to Nizozemky takhle rozjedou pro Wildovou. Tvrdě jsem bojovala o pozici a věděla, že se musím udržet v čele, abych pak mohla zaútočit," uvedla Dideriksenová. "V jednom z okruhů jsem měla malý karambol, ale kolegyně z týmu mi pomohly zpátky. Jely skvěle," ocenila novopečená světová šampionka. 

Dideriksenová vybojovala v závodu s hromadným startem, který ženy jezdí na MS od roku 1958, první medaili pro Dánsko. "Asi jsem překvapila úplně všechny. Vyhrála jsem dvakrát jako juniorka a tohle byl samozřejmě další můj cíl. Je to pro mě obrovský úspěch a mám z toho vítězství a duhového trikotu hroznou radost," řekla v cíli vítězka. 

V cíli druhá Wildová byla po závodě očividně smutná, že nedosáhla na zlato. "Jsem opravdu hodně zklamaná. Jely jsme velmi dobře a měly to pod kontrolou. Měla jsem pocit, že ten můj útok přichází brzy, ale už jsem s ním nemohla čekat déle. Dideriksenová je výborná závodnice a vyrazila zpoza mého kola dopředu. Jely jsme společně, měla jsem šanci, ale teď už ten závěr nejde zvrátit," řekla Wildová.

Průdková, která je jen o čtvrt roku starší než vítězka a zúčastnila se i MS horských kol v Novém Městě na Moravě, odjela při svém debutu mezi dospělými na MS výborný závod, přestože byla osamocená mezi vícečlennými sestavami ostatních zemí. Její umístění je mezi ženami českým maximem od roku 2006, kdy byla Lada Kozlíková v Salcburku osmnáctá. Druhá česká závodnice na startu v Dauhá Nikola Nosková závod nedokončila. 

Řada velkých jmen a favoritek na medaile zůstala v poli poražených. Němka Lisa Brennauerová skončila dvanáctá. Držitelka tří titulů a pěti stříbrných medailí z MS Marianne Vosová výrazně pomáhala Wildové a sama dojela dvaadvacátá. Ruska Olga Zabelinská byla diskvalifikována kvůli nepovolené výměně kola. Žaludeční nevolnost nepustila na start Italku Giorgii Bronziniovou, dvojnásobnou mistryni světa z let 2011 a 2012.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá - závod s hromadným startem:

Ženy (134,5 km): 1. Dideriksenová (Dán.) 3:10:27, 2. Wildová (Niz.), 3. Lepistöová (Fin.), 4. Deignanová (Brit.), 5. Bastianelliová (It.), 6. Fournierová (Fr.), 7. Hoskingová (Austr.), 8. Gutierrezová (Šp.), 9. Numainvilleová (Kan.), 10. D'Hoooreová (Belg.) všechny stejný čas, ...25. Průdková -4, Nosková (obě ČR) nedokončila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články