Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Raboň: Druhé místo je zklamání, u horských kol ale zůstanu

Praha - František Raboň přešel ze silnice na horská kola v minulém roce s tím, že tak měl lepší šanci na to se prosadit. Nyní má za sebou třicetiletý cyklista první závod: z Jižní Afriky a prestižního Cape Epic si přivezl druhé místo, které za stáj Specialized získali společně s Christophem Sauserem. Z umístění je však Raboň zklamaný, od své premiéry po boku několikanásobného vítěze Sausera čekal více.

František Raboň
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Třicetiletý Raboň absolvoval extrémní závod horských kol ve dvojici s kolegou ze Specialized Christophem Sauserem: obhájcem loňského prvenství, vyjetého tehdy ve dvojici s Jaroslavem Kulhavým. Před startem se netajili velkými ambicemi, nakonec však zůstali v pořadí druzí za dvojicí Kristián Hynek, Robert Mennen. "Zůstává veliké zklamání," připustil Raboň.

Před závodem strávil v Jižní Africe takřka tři měsíce kvůli aklimatizaci a zvyknutí si na odlišné nároky na horských kolech, i tak však na něho před startem dolehl tlak. "Týden před Epicem jsem byl přesvědčený, že se nedalo udělat víc, abychom uspěli. Naučil jsem se měnit defekty, byl jsem na tom psychicky a fyzicky dobře. Ale za to vám nikdo nedá smlouvu, je potřeba to potvrdit v závodě," řekl Raboň.

František Raboň: "Christoph vyhrál čtyřikrát. Možná to mohlo znít arogantně, ovšem já po jeho boku mohl těžko říkat, že bude super skončit do pěti nebo do desítky. Spousta týmů odstoupila, někteří měli velké pády. Třeba po čase docením i to druhé místo."

A v prologu dojela jedna z favorizovaných dvojic až devátá. "To byl propadák," netajil Raboň. Od další etapy už ale vše pokračovalo mnohem lépe. "Neměli jsme žádnou krizi. Na horských kolech se v porovnání se silnicí v háku neschováte - osm dnů jsme museli vydržet na limitu. To se dařilo, promítly se bohužel technické potíže, Christoph jich měl docela hodně - defekty, pády, přetržený řetěz. Pokaždé, když jsme měli náskok, tak se něco stalo," litoval Raboň.

Bývalého ceněného domestika asi nejvíce zaskočil výkyv počasí. "Dva a půl měsíce jsem tam trénoval ve 30 stupních. Druhá etapa ale přinesla velký déšť a po pěti kilometrech přestaly fungovat brzdy, musel jsem dát pryč brýle, nebylo skoro nic vidět. Na to jsem připravený nebyl," připustil. I přesto si během závodu hned několikrát užil stupně vítězů; třetí etapu pak dokonce se Sauserem vyhráli. "Bavilo mě chodit na pódium, stát na nejvyšším stupínku," pochvaloval si Raboň, jenž zároveň na "až" druhé konečné příčce našel i pozitiva. "Mám teď další cíle - zkusit to vyhrát. Nejel jsem však jen kvůli výsledku, chtěl jsem zároveň ukázat, že na to mám," připomněl.

Němec Robert Hennen a Kristián Hynek slaví triumf na Cape Epic
zdroj: EPA autor: KIM LUDBROOK

Celkově se mezi bikery dočkal vřelého přijetí. "Trošku jsem se toho bál. Ale jak v týmu, tak i konkurenti mě přijali super," ocenil Raboň. Ze svého rozhodnutí přejít k horským kolům je nadšený. "Líbí se mi, že v bikách není taktika a mohu tady prodat, co jsem natrénoval. Řídíte se instinktem a na prvním kopci se ukáže, kdo na to má," pochvaloval si Raboň.

Kromě účasti na Cape Epic po přechodu ze silnice plánoval prosadit se i v dalších závodech, především těch maratonských. "Chci se nominovat na mistrovství Evropy a světa. A chci si vybojovat smlouvu na horských kolech i pro další sezonu, návrat na silnici po prvních úspěších rozhodně neplánuji," ujistil Raboň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články