Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Biker Hynek po vítězství na extrémním Cape Epic: Je to sen

Kapské Město - Český biker Kristián Hynek potvrdil svou příslušnost k nejužší maratonské špičce. Přestože si etapový závod dvojic Cape Epic v Jihoafrické republice zkusil poprvé na vlastní kůži, netajil se před jeho startem nejvyššími ambicemi. A společně s německým parťákem z týmu Topeak Ergon Robertem Mennenem je také dokázali naplnit.

Kristián Hynek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Bylo to úžasné. Je to sen, že se ta premiéra podařila s takovým výsledkem. Celý ten závod, to je něco neuvěřitelného, taková biková Tour de France," řekl třiatřicetiletý Hynek.

Již dopředu avizoval, že náročný závod je pro něho něčím mimořádným a co do prestiže ho řadil hodně vysoko. Tomu také odpovídá, jak moc si triumfu s týmovým kolegou považuje. "Popravdě řečeno mi to teprve teď začíná všechno pomalu docházet. Jsem hrozně unavený, po projetí cílem ze mě spadla obrovská úleva, pak následovala spousta oficialit... Ale určitě to je hodně cenné. Řadil bych to na podobnou úroveň jako mistrovství světa a Evropy," prohlásil Hynek, který má ve sbírce triumf na maratonském ME i bronz z MS.

Potvrdilo se jeho očekávání náročnosti závodu. "Tu náročnost jako takovou dělá ta velká konkurence, která se tam sejde. Trať je samozřejmě obtížná, náročné to však bylo hlavně psychicky, protože jakmile člověk oblékne žlutý dres, musí ho hájit v dalších etapách," připomněl Hynek, jenž se s Mennenem dostal do čela po třetí etapě.

Spaní v jednom camperu

"Kromě velké připravenosti jsou potřeba i velké zkušenosti, které jsem měl pouze zprostředkovaně," doplnil Hynek. Přiznal, že ho trošku usměrňoval právě Mennen, s nímž si hodně sedli i po lidské stránce. "A to je hrozně důležité, i proto, že spolu spíte osm dnů v jednom camperu. Je to hodně o tom znát se, porozumět si i znát možnosti toho druhého, protože když si navzájem zavaříte, už se z toho pak nemusíte do konce závodu dostat," vysvětlil Hynek.

Vítězná dvojice prožila několik krizových chvilek. "V první etapě tam byly dva defekty, poslední dva kilometry jsem dojížděl na prázdném kole. Druhou jsme vyhráli, v páté další problémy s defekty. Obrovský dík za ni patří klukům z Vaude Centurion, protože jinak bychom dojeli s velkou ztrátou," připomněl Hynek zapůjčení kol od soupeřů.

Defekty se na něj lepily

V šesté etapě následoval další defekt. Shodou okolností postihl prakticky vždy právě českého bikera. "Já byl ten smolař z naší dvojice, přitom jsem si dával opravdu extrémní pozor. Vždy to bylo víc smůlou než mojí chybou, když jsem jel za někým a najel třeba na kámen. Už jsem se po té páté etapě bál, zda se mnou bude Robert vůbec mluvit," vzpomínal s nadsázkou Hynek.

Před sebou měl ještě jednu velmi náročnou etapu, jak závěrečnou party označují sami organizátoři. "Nejsem úplně tím typem člověka, co by nějak divoce slavil. Ale těším se, že v poklidu popijeme a pokecáme se všemi. Zítra pak přijde oficiální snídaně a tím by ten program ke Cape Epic měl skončit," nastínil Hynek.

Raboň potvrdil kvalitu Čechů

Úspěch českých barev navíc podtrhl František Raboň ve dvojici se Švýcarem Christophem Sauserem. "Mluvili jsme spolu vždy po etapách. Myslím, že si to docela užil, ale zároveň toho má asi docela dost, protože ten závod je fakt náročný. Rozhodně jsme dali zase vědět o tom, že v tom našem malém českém bikovém rybníčku se rodí dobré kusy," smál se Hynek.

V úterý dopoledne se vrací domů. "Těším se moc, jsem už měsíc bez rodiny a malého syna," uvedl Hynek. Koncem příštího týdne už by měl být na tři dny v Německu kvůli týmovým povinnostem a 12. dubna absolvovat další závod. "Ale bude to nejspíš předmětem nějaké diskuze a asi se s Robertem shodneme, že ten závod spíše vynecháme. Je třeba nabrat síly, těch osm dnů maximálního závodního nasazení, to je vážně hodně," uzavřel Hynek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články