Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Proměněný Amstel Gold Race počtvrté vyhrál Gilbert

Valkenburg (Nizozemsko) – Hlavním záměrem organizátorů Amstel Gold Race bylo udělat jejich závod napínavějším. To se jim bezpochyby podařilo. Po závěrečných čtyřiceti kilometrech frenetického závodění se ze svého čtvrtého triumfu raduje Philippe Gilbert, který ve sprintu porazil Michala Kwiatkowského. Belgický šampion tak po závodě Kolem Flander vyhrál i Amstel Gold Race. V závodu žen zvítězila Anna Van Der Breggenová.

Nizozemští organizátoři se letos rozhodli přistoupit ke změně trasy, když namísto závěru na prudkém Caubergu jezdce poslali ještě o zhruba 15 kilometrů dále – od svého kroku si slibovali oživení závodu, na němž závodníci až příliš často spoléhali jen na závěrečný výstup. Tato trasa oproti tomu měla sedět jezdcům, kteří se nebojí zkusit delší útok.

Organizátorům se jejich přání vyplnilo – závěrečných 40 kilometrů nabídlo napětí, které minulým edicím scházelo. Ardenský týden sice teprve začínal, ale Amstel Gold Race bude pro Valonský šíp i Lutych–Bastogne–Lutych těžké přebít co do napínavosti. Frenetické závodění dalo zapomenout na leckdy monotónní předchozí ročníky.

"Byl to hodně těžký den. Zaútočili jsme na Kruijsbergu, kde to bylo ještě daleko do cíle. Všichni, kdo jsme byli v úniku, krásně spolupracovali a vítězství si zasloužili. Ale jsem moc rád, že se to povedlo mně," říkal vítězný Philippe Gilbert v cíli svého oblíbeného závodu. Ocenil tak náročnost podniku, který se v této sezoně změnil jednoznačně k lepšímu.

Jak závod probíhal?

O jeden z útoků se pokusil na Krujsbergu (39 km před cílem) Tiesj Benoot, za kterým se vydali Philippe Gilbert, Sergio Henao, Michael Albasini či Jose Joaquín Rojas. Bylo to takto daleko před cílem odvážné, jak ale ukázal Gilbert před dvěma týdny na Flandrách, kde vyhrál po úniku dlouhém 55 kilometrů, nikoliv nemožné. Gilbert ukázal svou kartu – buď mu měla vyjít, nebo se dočkat zklamání.

Peloton na závodě Amstel Gold Race
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yorick Jansens

Zatímco trojnásobný vítěz závodu Gilbert uháněl vepředu, zcela opačné problémy řešil Roman Kreuziger. Český cyklista, který Amstel vyhrál před čtyřmi lety, spadl stejně jako Enrico Gasparotto (vítěz loňské edice) a jeho šance na triumf byly pryč. Hodně zpět už v té době byli také Zdeněk Štybar, Petr Vakoč i František Sisr, jehož tým byl vlastně hodně rád i za to, že mohl na startu vůbec být.

Greg Van Avermaet a Alejandro Valverde, tedy dva hlavní favorité, kteří nezachytili únik, se snažili svou ztrátu smazat. Byl to ale jen Michal Kwiatkowski, komu se povedlo dostihnout Gilbertovu skupinu. Sky tu tak mělo dva závodníky, neboť i Henao nosí dres britského týmu. Naopak pozornost Valverdeho Movistaru se už začala přesouvat na Rojase, který na čele nestřídal a šetřil síly. Rozhodovat se mělo z čelné Gilbertovy skupiny.

Na posledním z 35 kopců letošního Amstelu Bemelerbergu to zkusili Kwiatkowski s Gilbertem a společně poodjeli svým pěti zbývajícím kolegům z čelné skupiny. Ostatní už zkrátka byli tak unavení, že přes veškerou snahu nedokázali reagovat. S 260 kilometry v nohách to tak byl souboj kdo s koho mezi vítězi dvou letošních Monumentů.

Gilbert vjížděl do cílové rovinky z první pozice, Kwiatkowski sice šel před něj, ale svůj nástup uspěchal a úřadující belgický šampion ho stihl dostihnout i předjet. Počtvrté tak svůj srdcový závod vyhrál a po 38 letech je prvním, komu se v jedné sezoně podařilo vyhrát Flandry i Amstel. Před ním se to podařilo pouze Eddymu Merckxovi a Janu Raasovi. Pro třetí příčku si dosprintoval Albasini.

Je nám líto, video expirovalo.
Belgický cyklista Gilbert vyhrál počtvrté Amstel Gold Race

Čechům se nedařilo. Kreuziger spadl, Vakoč měl defekt

Čeští cyklisté se letos mezi nejlepší neprosadili. Zhruba 30 km před cílem měl společně s loňským vítězem Enricem Gasparottem pád Roman Kreuziger, jenž Amstel vyhrál v roce 2013.

"Bohužel mě sundal tak, že jsem ho přeletěl a spadl. Vyrazil jsem si dech, nemohl jsem se nadechnout. Žebra jsou trošku naražená, není to nic hrozného, zítra dopoledne mi je na rentgenu zkontrolují," uvedl Kreuziger, jenž nakonec závod dokončil na 126. místě s více než dvanáctiminutovou ztrátou.

"Co mě děsí víc, je to, že mě bolí jeden prst. Takže doufejme, že nebude zlomený, což by mě vzhledem k dalším závodům mrzelo. Snad kontrola dopadne pozitivně a ve středu a v neděli budu moci závodit," dodal Kreuziger.

Dalšího českého cyklistu Petra Vakoče, Gilbertova kolegu z týmu Quick-Step, zase zastavil defekt. "Dnes mně štěstí nepřálo. V rozhodujícím momentu, asi 35 kilometrů před cílem, jsem měl defekt, zrovna když odjížděla skupinka, ze které vyšel vítěz. Zklamání mě opustilo hned, jak jsem zjistil, že Phil vyhrál," řekl Vakoč, v cíli na 66. místě s odstupem sedmi a půl minuty.

Cyklistický jednodenní závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 261 km:

1. Gilbert (Belg./Quick-Step) 6:33:55, 2. Kwiatkowski (Pol./Sky) stejný čas, 3. Albasini (Švýc./Orica), 4. Haas (Austr./Dimension Data), 5. Rojas (Šp./Movistar), 6. Henao (Kol./Sky) všichni -10, ...66. Vakoč (ČR/Quick-Step) -7:30, 126. Kreuziger (ČR/Orica) -12:11, Štybar (ČR/Quick-Step) a Sisr (ČR/CCC) nedokončili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články