Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fantastický Štybar byl znovu blízko. V Roubaix ale nakonec slaví Van Avermaet

Compiegne (Francie) – Zdeněk Štybar byl znovu kousek od vítězství na Paříž‒Roubaix. Na velodromu v Roubaix vedl ve sprintu ještě padesát metrů před cílem, ale v samém závěru se před něj stihl dostat Greg Van Avermaet. Český jezdec zopakoval své umístění z roku 2015. Tom Boonen se s profesionální cyklistikou rozloučil třináctým místem.

Byla to rozlučka Toma Boonena, který rozhodně nejel anonymní závod. Ještě výraznějším hráčem byl ale na letošním Paříž‒Roubaix jeho týmový kolega Zdeněk Štybar, který Boonenovi dlouho vytrvale pomáhal, stahoval nástupy a dělal tempo. Když ale poté na jeho zrychlení trochu překvapivě zareagoval pouze Greg Van Avermaet, pokračoval Štybar v čelní skupině a Boonena nechal za sebou.

Na velodromu v Roubaix se rozhodovalo mezi českým závodníkem, Van Avermaetem a Nizozemcem Sebastianem Langeveldem. Štybar nastoupil a na dráze vedl ještě 50 metrů před cílem. Už to vypadalo, že to vyjde, ale Van Avermaet na poslední chvíli přilétl z druhé pozice a vyhrál svůj první Monument. Štybar, stejně jako v roce 2015, obsadil druhou příčku. Na pódium oba doprovází Langeveld.

"Dřív jsem si říkal, že tenhle závod nemůžu vyhrát. A povedlo se. V závěru jsem se bál Štybara, protože mohl odpočívat. Jsem šťastný, že jsem ten Monument konečně vyhrál. Pomohl mi hodně tým, hlavně Daniel Oss, který mi tu pozici připravil," říkal dojatý Van Avermaet v cíli.

"Kdybych mohl být sprostý, tak bych to řekl, co jsem. Určitě je to zklamání, myslím si, že jsem byl určitě v pozici, kdy jsem mohl vyhrát, ale tenhle sprint na velodromu je jen tady a vždycky je to zvláštní. Možná, že jsem mohl počkat o padesát metrů dál, ale to bylo stejné riziko, jako začít na nějakých sto osmdesáti metrech v zatáčce," řekl Štybar Radiožurnálu.

Jak závod probíhal?

Niki Terpstra už byl dávno mimo hru vinou bolestivého pádu, Oliver Naesen chytal dech po bezmála padesáti kilometrech nahánění pelotonu a Greg Van Avermaet se své manko teprve zoufale snažil dohnat – a to závodníci ještě nedorazili ani do březového háje Arenbergu. Závodníci na letošním Paříž‒Roubaix stejně jako v minulých letech nemuseli bojovat s deštěm, to ale neznamenalo, že by nedocházelo k četným pádům a mechanickým potížím.

Odpočátku foukal zadní vítr a jelo se velice rychle. Po prvních třech hodinách tak rychlostní průměr sahal nad 47 km/h a závodníci na trati téměř letěli (konečný průměr 45 km/h byl vůbec nejrychlejším v historii závodu). A jejich rychlost se nesnižovala ani po průjezdu Arenbergem. Hlavní skupina se postupně zužovala a velké slovo v tom měl Peter Sagan, který se o první nástup pokusil už po výjezdu z úseku Hornaing (77 km před cílem v Roubaix) – zastavil ho ale defekt zadního kola.

Další zrychlení od slovenského mistra světa přišlo na Mons-en-Pevele, po kterém zbylo ve skupině už jen deset nejsilnějších závodníků. Byla tu dvojice Quick-Stepu Tom Boonen a Zdeněk Štybar, John Degenkolb, Sagan či Van Avermaet. Český jezdec jel skvěle, stahoval různé útoky a působil dojmem, že ho dlouhé kilometry po kostkách snad ani nebolí. Ulehčoval tak citelně situaci Boonenovi.

Po Štybarově nečekané akceleraci před úsekem Templeuve odjela skupina, v níž byl krom českého jezdce Van Avermaet, Gianni Moscon, Jasper Stuyven, Jürgen Roelandts a Sebastian Langeveld. Vepředu uhánělo jejich šestičlenné komando, všichni ostatní favorité buď nezareagovali, nebo podobně jako Sagan museli řešit technické problémy. Byla nastolena základní dynamika – buď skupinu na čele dojedou, nebo bude slavit jeden z této šestice.

A šlo se na Carrefour de l’Arbre. Fantasticky jedoucí Štybar se zachytil zadního kola Van Avermaeta a na výjezdu z náročného úseku zbyl pouze on, Belgičan a viditelně trpící Langeveld. Český závodník byl ve výhodné pozici a nemusel střídat, neboť půl minuty za sebou měl kolegu Boonena. Potřeboval se jen udržet tvrdě pracujícího Van Avermaeta, neboť Nizozemec Langeveld už toho měl plné zuby.

To se Štybarovi podařilo a rozhodovalo se tak až na dráze venkovního velodromu v Roubaix. Český jezdec nastoupil a fanoušci už ho viděli zvedat ruce nad hlavu. Nakonec ale Štybar jen bouchal do řidítek. Van Avermaet před něj proklouzl doslova na posledních metrech a slaví svůj první Monument. Na skvěle jedoucího Štybara zbylo znovu jen druhé místo.

Cyklistický jednodenní závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257 km:

1. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 5:41:07, 2. Štybar (ČR/Quick-Step), 3. Langeveld (Niz./Cannondale), 4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 5. Moscon (It./Sky) všichni stejný čas, 6. Démare (Fr./FDJ), 7. Greipel (Něm./Lotto), 8. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 9. Petit (Fr./Direct Energie), 10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo) všichni -12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články