Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Osvobodili tu Mussoliniho, natáčeli Spencer s Hillem. Nyní na Campo Imperatore slavil Yates

Vápencový horský masiv Gran Sasso d'Italia má svou důležitou roli nejen v cyklistické, ale i politické a filmové historii. Na vrchol Campo Imperatore, z něhož nacisté před 75 lety osvobodili Benita Mussoliniho a kde se na začátku sedmdesátých let natáčel spaghetti western Malý unavený Joe, se šplhala devátá etapa Giro d'Italia. Jako první se do výšky 2135 metrů nad mořem dostal v růžovém jedoucí Simon Yates. Lehce přes minutu v etapě ztratil Chris Froome.

Organizátoři pro finiš 9. etapy vymysleli výstup v pohoří Abruzských Apenin. Cyklisty vyslali do výšky více než dvou tisíc metrů na vrchol Campo Imperatore. Nejde o neznámé jméno pro příznivce cyklistiky, ale též znalce evropské historie. Hotel ležící v místním středisku byl totiž v létě roku 1943 místem, kde byl po vyslovení nedůvěry vězněn Benito Mussolini.

Strávil zde jen měsíc, než jej v září téhož roku osvobodilo komando parašutistů Luftwaffe pod vedením Otty Skorzeného. Oblast zůstala známou i po skončení války, ovšem už z jiných důvodů. Neporušenou přírodu a fotogenické lokace si oblíbili filmaři, kteří na Gran Sasso natočili mj. slavný spaghetti western dua Terence Hill a Bud Spencer Malý unavený Joe.

Šestadvacetikilometrové stoupání nyní patřilo cyklistům Giro d'Italia. Po deváté etapě následuje volný den, a tak se dalo očekávat, že se favorité pokusí o to více zmáčknout a získat cenné vteřiny. Tím spíš, že drobní jezdci jako Miguel Ángel López či Esteban Cháves potřebovali vyzískat čas před individuální časovkou.

Na čele hlavní skupiny ve stoupání dlouho táhl Roman Kreuziger, který s Jackem Haigem vedl formaci jezdců z Mitchelton-Scott, vepředu se protočil také Lópezův domestik Jan Hirt. Zrychlení však přišlo až na posledních třech kilometrech. Nejprve odpadla největší domácí naděje Fabio Aru, chvíli po něm začal dozadu sklouzávat také Chris Froome.

Kilometr a půl pod vrcholem se zvedl Thibaut Pinot a hned po něm i López, jejich ataky však neuspěly. Aktivní byl i mladý Giulio Ciccone, tři nástupy jezdce Bardiani-CSF ovšem neměly dlouhého trvání. Až chvíli před cílem zapálil rozbušku Domenico Pozzovivo, kterého se dokázala chytnout pouze čtveřice Pinot, Yates, Cháves a Richard Carapaz.

Zkušený Ital rozjel sprint, nestačil však na posledních metrech Yatesovu tempu. Britský jezdec tak vyhrál důležitou etapu a dál posílil své vedení v průběžné klasifikaci, druhou příčku bere Pinot a třetí Cháves. Velké problémy naopak řešil jiný Brit – Froome do cíle dojel až minutu a sedm vteřin po svém krajanovi a jeho pokus o vítězství dostal další velkou trhlinu.

Ještě o několik vteřin více ztratil Aru a také jeho ambice na celkové pořadí výrazně klesly. Stále dobře se drží Tom Dumoulin, i když v etapě poztrácel stejně jako López dvanáct sekund plus bonifikace na vedoucího Yatese. Nizozemec klesl na průběžnou třetí příčku (+38), druhý je Yatesův týmový kolega a vítěz etapy na Etnu Cháves (+32).

Je nám líto, video expirovalo.
Simon Yates vyhrál v pohoří Gran Sasso d'Italia

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 9. etapa (Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia, 225 km):

1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 5:54:13, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 3. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) oba stejný čas, 4. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 5. Carapaz (Kol./Movistar) oba -4, 6. Formolo (It./Bora-Hansgrohe) -10, 7. Bennett (N. Zél./Lotto NL-Jumbo), 8. Dumoulin (Niz./Sunweb), 9. López (Kol./Astana) všichni -12, 10. Ciccone (It./Bardiani) -24, ...26. Hirt (Astana) -1:23, 55. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -9:40, 161. Štybar (Quick-Step) -30:47.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates 37:37:15, 2. Chaves -32, 3. Dumoulin -38, 4. Pinot -45, 5. Pozzovivo -57, 6. Carapaz -1:20, 7. Bennett -1:33, 8. Dennis (Austr./BMC) -2:05, 9. Bilbao (Šp./Astana) -2:05, 10. Woods (Kan./EF Drapac-Cannondale) -2:25, ...35. Kreuziger -17:48, 52. Hirt -33:11, 99. Štybar -1:10:12. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články