Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ekvádorská sláva na Giru. Carapaz vyhrál pro svou zemi první etapu

V posledních dnech se objevily zprávy popisující, jak ekvádorský prezident Lenín Moreno drží palce jezdci své země Richardu Carapazovi. Jeho podpora na dálku našla vyústění v osmé etapě Giro d'Italia. Čtyřiadvacetiletý Carapaz nastoupil 1500 metrů pod vrcholem závěrečného stoupání a jako první Ekvádorec vyhrál etapu italského závodu. Favorité dojeli pospolu, v růžovém pokračuje Simon Yates.

Poté, co se odtrhl od skupiny dalších jezdců na celkové pořadí v posledních kilometrech stoupání na Etnu, si Simon Yates v sedmé etapě užil první den v růžovém dresu. Rovinatou etapu – a také průjezd setmělým tunelem krátce před cílem – přežil bez potíží. V etapě číslo osm už měl složitější práci, v závěru totiž čekal výstup na Montevergine di Mercogliano.

Sedmnáctikilometrové stoupání nebylo takovým strašákem jako slavná sicilská sopka: maximem byl "pouze" krátký desetiprocentní úsek, průměrný sklon činil pět procentních bodů. I tak ale mohl osmý den zahýbat pořadím, a tak se stáj Mitchelton-Scott snažila etapu co nejvíce kontrolovat. Svein Tuft se Samem Bewleym se činili na čele pelotonu.

Když jezdci najížděli do závěrečného stoupání, poprvé v letošním ročníku si užili hustý déšť – výjimkou nebylo, když se cyklisté museli prodírat velkými kalužemi. Na čele se v tu dobu stále ještě držel sedmičlenný únik s Koenem Bouwmanem a slovinským duem Jan Polanc a Matej Mohoric. Čekalo se, zda jejich snaha bude úspěšná, nebo převáží peloton.

Roman Kreuziger v něm spolu s Jackem Haigem stahovali odstup od skupiny uprchlíků, zatímco další potíže řešil Chris Froome, jemuž podklouzlo kolo v jedné ze serpentin. Brit spadl na již v Jeruzalémě jednou potlučený pravý bok, rychle se ale zvedl a s pomocí svých domestiků byl brzy zpátky blízko čela. 

Dva kilometry pod vrcholem se zvedl Richard Carapaz a ve svém bílém dresu se svižně prohnal kolem posledních závodníků z úniku. Čtyřiadvacetiletý ekvádorský jezdec Movistaru načasoval svůj útok skvěle a v cíli mohl slavit. V cyklistice reprezentují Jižní Ameriku především kolumbijští závodníci, Carapaz ale ukázal, že i Ekvádor má skvělé jezdce.

Je nám líto, video expirovalo.
Carapaz dosáhl historického zápisu pro ekvádorskou cyklistiku

"Jsem velmi šťastný, že jsem to dokázal – je za tím spoustu práce. Dnes jsem měl opravdu dobré nohy a nechtěl jsem čekat na sprint. Prostě jsem se rozhodl, že to zkusím, protože ve sprintu větší skupiny bych neměl šanci. Do Říma je stále hodně daleko a já nevím zcela přesně, čeho tady jsem schopen," líčil dojatý Carapaz v cíli etapy.

Za Carapazem už dojeli společně hlavní favorité, pro druhé místo si před Thibautem Pinotem dojel Davide Formolo. V růžovém zůstává Yates, vrchařský dres dále veze Esteban Cháves a fialový trikot pro vedoucího muže bodovací soutěže zůstává Eliu Vivianimu. Giro pokračuje v neděli další etapou s horským vrcholem, cyklisté se vydají na slavné Gran Sasso d'Italia.

"Chtěli jsme jet především chytře, snažili jsme se dělat komfortní tempo a být pořád na čele. Stoupání nebylo tak těžké, zítřejší etapa je mnohem těžší. Pokud budu mít nohy, zaútočím – pokud ne, tak ne," říkal v cíli muž v růžovém. V čele zůstává Yatesovi šestnáctivteřinový náskok na Toma Dumoulina, šestadvacet sekund ztrácí týmový kolega Cháves.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa (Praia a Mare - Montevergine di Mercogliano, 209 km):

1. Carapaz (Ekv./Movistar) 5:11:35, 2. Formolo (It./Bora-hansgrohe), 3. Pinot (Fr./Groupama), 4. Battaglin (It./LottoNL-Jumbo), 5. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 6. Pozzovivo (Bahrajn-Merida), 7. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 8. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 9. Woods (Kan./EF Drapac-Cannondale), 10. Bilbao (Šp./Astana) všichni -7, ...40. Hirt (Astana) -38, 56. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -2:11, 102. Štybar (Quick-Step Floors) -15:12.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates 31:43:12 , 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -16, 3. Chaves -26, 4. Pinot -41, 5. Pozzovivo -43, 6. Dennis (Austr./BMC) -53, 7. Bilbao -1:03, 8. Carapaz -1:06, 9. Froome (Brit./Sky) -1:10, 10. G. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -1:11, ...33. Kreuziger -7:58, 71. Hirt -31:38, 89. Štybar -39:15.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články