Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Na Giru týmy po dvou pozitivních testech vyhazovat nebudeme, říká Vegni

Dění na Tour de France bedlivě sledují organizátoři italského Gira. Šéf závodu Mauro Vegni uvedl, že nebude vylučovat týmy, které budou mít dva pozitivní testy na koronavirus. Považuje to za nespravedlivé. Giro d'Italia má začít třetího října.

Giro d'Italia 2019
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jedním z velkých nebezpečí pro cyklistické týmy na Tour de France je možnost vyloučení v případě, že tým bude mít dva pozitivní nálezy. Nejedná se přitom jen o samotné závodníky, ale i doprovodný personál - maséry, mechaniky či kuchaře. Organizátoři Staré dámy alespoň pravidlo zmírnili tím, že by k nálezům muselo dojít v průběhu sedmi dnů.

Poslední odběry na Tour de France proběhly během volného dne, přičemž čtyři cyklistické stáje měly po jednom nakaženém. Jednou z nich byli Ineos Grenadiers. Šéf týmu Dave Brailsford řekl, že jeho lidé dělají maximum a přesně vědí, jak se chovat. Život v tzv. bublině vyžaduje dodržování řady různých pravidel, nebezpečí nakažení ale zažehnat zcela nejde.

Z příkladu Tour de France a jejího uchopení problému si berou poučení také organizátoři Gira d'Italia, které by mělo začít třetího října. Šéf závodu Mauro Vegni už uvedl, že jeho závod k vyloučení týmů nepřistoupí. "Mezinárodní cyklistická unie říká, že to organizátor může, ale nemusí udělat. A já to pravidlo nebudu vymáhat," říká Vegni.

"Pokud bude pozitivní nález, tak je budeme izolovat podle protokolu. A pak tým začneme každý den testovat. Ale domů žádný tým posílat nebudu. Myslím, že je to správný přístup k lidem, kteří za nic nemůžou. Budeme brát ohled na zdraví, ale nezkazím někomu všechnu práci, které se věnují celý rok," dodal Vegni.

Organizátoři Gira si momentálně vše zkoušejí na Tirrenu-Adriaticu, které už má za sebou čtyři etapy. "Věřím, že jdeme správným směrem. Naší největší obavou je navyšování zdravotních opatření," dodává Vegni. Slavný italský závod je v nejisté situaci, přípravy na něj ale zatím probíhají podle plánu.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články