Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kulhavý dojel v cross country osmý, Češky propadly

Hafjell – Olympijský šampion Jaroslav Kulhavý skončil na mistrovství světa v cross country horských kol v norském Hafjellu osmý. Další český zástupce v závodu Ondřej Cink byl dvanáctý. Mistrem světa se již popáté v kariéře stal Francouz Julien Absalon před vítězem posledních dvou šampionátů Ninem Schurterem ze Švýcarska a Markem Aureliem Fontanou z Itálie. Mezi ženami byla nejlepší Češkou Kateřina Nash na 21. místě. Závod vyhrála Kanaďanka Catharine Pendrelová.

Sport
zdroj: ČT4

Zpočátku vše vypadalo na to, že favorizovaný Schurter dovrší hattrick. Už po prvním okruhu měl náskok 11 sekund, ve druhém ho ještě o trochu zvýšil. Kulhavý jezdil zpočátku za první desítkou, ale pak se do ní propracoval. Ve třetím kole z celkových sedmi začal Absalon Schurtera stahovat, brzy poté ho dostihl. V pátém už Schurter ztrácel a Absalon uháněl za zlatem. Nakonec vyhrál o téměř dvě minuty, když demotivovaný Schurter krátce před cílem ještě nepříjemně upadl.

Ostřílený čtyřiatřicetiletý Absalon navázal na své zlaté úspěchy z let 2004 až 2007. "Měl jsem špatný start s menším pádem, nakonec jsem ale dokázal Nina i tak dojet. Měl jsem dobré nohy i kolo, až na ten první okruh to byl pro mě perfektní závod. A stejně perfektní byla i celá sezona; vyhrál jsem MS, ME i Světový pohár, jsem jedničkou v žebříčku UCI, sotva to mohlo být lepší," radoval se Absalon, olympijský vítěz z Atén 2004 a Pekingu 2008.

Letošní maratonský mistr světa Kulhavý neodjel za příjemného slunečného počasí špatný závod, ale k medaili měl daleko. V polovině závodu ztrácel na bronz minutu a čtvrt, nakonec dorazil do cíle až čtyři a půl minuty za Absalonem. Na třetího Fontanu měl více než minutové manko. Blízko za první desítku se postupně prokousal Cink, skončil dvanáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Bikeři v cross country další medaili nepřidali

"Čekal jsem, že to bude možná ještě lepší, ale taky to mohlo být daleko horší ve stavu, v jakém jsem. Jel jsem si podle sebe, občas jsem ztratil vteřinku v technice, když jel balík lidí. Nejelo se mi ale nijak mimořádně dobře, chyběl tomu finiš," uvedl Kulhavý, jenž měl v posledních dnech problémy s průduškami.

Blízko za první desítku se postupně prokousal Cink. "Z umístění jsem zklamaný, s výkonem spokojený. Pokazil jsem první kolo, hned po startu jsem se nechal zavřít. Jelo se mi jinak perfektně, mrzí mě to," litoval.

Nash dojela až na 21. místě, vyhrála Pendrelová

Vyšší ambice měla bezpochyby i Nash mezi ženami, kde triumfovala Pendrelová před Ruskou Irinou Kalentěvovou a Američankou Leou Davisonovou. Evropská šampionka v maratonu Tereza Huříková skončila ve čtvrté desítce.

Šestatřicetiletá Nash, která již loni ohlásila ústup ze světa velké cyklistiky, se v první třetině závodu pohybovala v první desítce, ale poté se začala propadat a v cíli ztrácela na vítězku rovných osm minut. "Nebylo to ideální. Měla jsem slušný začátek, pak se mi udělalo špatně a nemohla jsem vůbec šlapat, jen tak na 80 procent. Chtělo se mi zvracet, nevím proč. Podobné pocity mám už poslední tři závody," uvedla Nash.

Odstup Huříkové, jež se letos na maratonských šampionátech dočkala prvních medailí mezi elitou, činil téměř 12 minut. "Od startu dobrý, ale po deseti minutách mi seklo. Šlo kolem mně strašně holek, pak jsem měla ještě defekt. Na psychiku šílený, byla jsem z našich úplně poslední. Postupně jsem se prokousávala dopředu. Spokojená rozhodně nejsem," řekla Huříková.

Pro Pendrelovou, čtvrtou ženu olympiády v Pekingu 2008, jde o druhý titul mistryně světa v cross country. Poprvé triumfovala v roce 2011, tentokrát velmi brzy ujela všem soupeřkám a udržovala si minimálně půlminutový náskok. To se jí v posledním okruhu náramně hodilo, když ji postihl defekt, ale i přes výměnu kola si dojela v klidu pro zlato.

"Byl to skvělý závod, je to splnění snu. Poslední dva roky byly pro mě na MS zklamáním, ale tentokrát jsem si to vynahradila. Cítila jsem se perfektně, jela si svůj závod a snažila se trošku šetřit silami, aby mi zbyly až do závěru," popsala Pendrelová.

Smůlu měly dvě z velkých favoritek celého závodu: Slovinka Tanja Žakeljová skončila půlminutu za stupni vítězů po potížích v úvodu závodu, naopak obhájkyně stříbra Polka Maja Wloszczowská měla závod na cenný kov dlouho rozjetý, ale defekt daleko od depa ji o něj připravil.

Výsledky MS horských kol v Hafjellu - cross country:

Muži (29,4 km): 1. Absalon (Fr.) 1:27:06, 2. Schurter (Švýc.) -1:51, 3. Fontana (It.) -3:28, 4. Milatz -3:33, 5. Fumic (oba Něm.) -3:43, 6. Mantecón (Šp.) -3:56, 7. L. Flückiger (Švýc.) -4:25, 8. Kulhavý -4:33, 9. Hermida (Šp.) -4:40, 10. Näf (Švýc.) -5:06, ...12. Cink -5:52, 36. Škarnitzl -10:32, 71. Nesvadba -1 kolo.

Ženy (25,2 km): 1. Pendrelová (Kan.) 1:31:30, 2. Kalentěvová (Rus.) -21, 3. Davisonová (USA) -43, 4. Žakeljová -1:12, 5. Klemenčičová (obě Slovin.) -1:46, 6. Battyová (Kan.) -2:09, ...21. Nash -8:00, 35. Huříková -11:50, 42. Štěpánová, 52. Veselá, 57. Škarnitzlová všechny -1 kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články