Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kritizovaný McQuaid končí. Světovou cyklistiku povede Brit Cookson

Florencie – Mezinárodní cyklistická unie UCI střídá po osmi letech svého šéfa. Novým předsedou byl zvolen Brit Brian Cookson. Na kongresu ve Florencii porazil dosavadního šéfa Ira Pata McQuaida. V tajné volbě obdržel Cookson 24 hlasů, zatímco McQuaid 18.

Brian Cookson
zdroj: ČTK/PA

Odstupující McQuaid byl kritizován především v souvislosti s dopingovým skandálem Lance Armstronga, se kterým se mezinárodní unie podle mnohých nedokázala dobře vypořádat. UCI a její šéf v uplynulých měsících věrohodně nevyvrátili ani podezření, že unie doping americké hvězdy v minulosti kryla.

Dvaašedesátiletý Cookson vede 17 let britskou cyklistiku a od roku 2009 byl členem vedení UCI. V červnu oznámil svou kandidaturu s tím, že jeho prioritou v případě zvolení bude změna antidopingového systému, aby cyklistika získala zpět důvěru fanoušků.

Hlavní úkol: sblížení s WADA

"Děkuji vám za důvěru. Teď začíná opravdová práce," řekl po svém zvolení Cookson. Vyzval celé cyklistické hnutí, aby se spojilo a využilo potenciál, který tento sport má. "Musíme mít nový styl řízení a kolegiální systém. Mým prvním krokem bude zajistit úplnou nezávislost antidopingových kontrol a domluvit se s WADA (Světová antidopingová agentura)," uvedl.

Cookson dostal jeden z hlasů i od českého volitele Slavomíra Svobody, generálního sekretáře svazu. "Na základě páteční schůzky delegátů Evropy s vedením Evropské cyklistické unie hlasoval Slavomír Svoboda pro nového prezidenta," řekl na webu Českého svazu cyklistiky jeho prezident Marián Štetina, jenž byl sám zvolen do řídícího výboru UCI.

Vztahy WADA a UCI kvůli Armstrongově aféře značně ochladly. Agentura se začátkem roku odmítla podílet na vyšetřování, zda cyklistická unie nezakrývala jeho doping, protože se pochybovalo o nestrannosti nezávislé komise sestavené vedením UCI. Vyšetřovací komisi UCI později rozpustila a oznámila, že založí skupinu "pravdy a usmíření". Tu plánuje i Cookson.

Britský funkcionář týden před kongresem naznačil, že dopingový hříšník Armstrong by se mohl za určitých podmínek dočkat snížení svého doživotního trestu. Musel by však plně spolupracovat s antidopingovými vyšetřovateli.

Bez kontroverze se neobešla ani dnešní volba. McQuaid přišel o podporu rodného Irska i Švýcarska, kde žije, a byla zpochybněna oprávněnost jeho kandidatury. Do boje o znovuzvolení se následně mohl zapojit díky nominacím od Thajska a Maroka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články