Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hvězdou domácího šampionátu bude Hirt, Štybara zastavil koronavirus

Šestý cyklista letošního Gira d'Italia Jan Hirt bude největší hvězdou společného mistrovství Česka a Slovenska. Silniční šampionát bude zahájen dnešními časovkami v Kovářově a vyvrcholí o víkendu závody s hromadným startem v Mladé Vožici. Scházet naopak bude po prodělaném koronaviru Zdeněk Štybar. Nepravděpodobná je také účast Petera Sagana, který měl před pár dny rovněž pozitivní test na covid-19. Titul obhajuje Michael Kukrle z týmu Elkov Kasper. Přímé přenosy sledujte o víkendu exkluzivně na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Hlavní hvězdou domácího mistrovství v cyklistice bude Hirt

"Opět to není jednoduchá sezona. Covid-19 mě bohužel držel dva týdny mimo kolo, což znamená, že nebudu moci závodit na mistrovství republiky. Byl jsem nadšený, že bych tam mohl startovat, protože je to blízko Tábora, kde mám skvělé vzpomínky. Momentálně se ale musím dostat do formy a být připraven na druhou polovinu sezony," uvedl Štybar.

"Zdeněk původně říkal, že pojede, ale pak odjel na závod do Norska, kde už nenastoupil. Když se vrátil, řekl mi, že byl na vyšetření a dva týmoví lékaři mu start na mistrovství nedoporučili," oznámil novinářům ředitel závodu Petr Balog.

Pozitivní test měl i trojnásobný mistr světa Slovák Sagan a odstoupil proto z podniku Kolem Švýcarska. Koronavirem přitom onemocněl už potřetí. Podle Baloga je však stále přihlášen a má v Táboře objednaný hotel.

Šampionát otevře zápolení v časovkách

Zlato v časovce obhajují Josef Černý a Nikola Nosková. "Na trati je poměrně dost zatáček a relativně velké převýšení. Mezi nejnižším a nejvyšším bodem je 90 metrů," uvedl ředitel závodu Petr Balogh.

Silniční závod v Mladé Vožici se uskuteční na okruhu, který je podle Balogha velmi náročný. "Pojede se kolem lyžařských vleků, na jednom okruhu to vychází na 361 nastoupaných metrů. Muži to pojedou desetkrát, takže před sebou mají necelé 4000 výškových metrů. Je tam také částečně otevřená trať, kde může fouknout," dodal Balogh. Muži absolvují 197,2 km, ženy pojedou 98,6 km.

Hirt vs. Kukrle

Hlavní českou hvězdou bude v neděli bezesporu Hirt, jenž v květnu vyhrál 16. etapu na Giru a celkově skončil šestý. Maximum rodáka z Třebíče na domácím šampionátu je šesté místo. "Určitě bych se chtěl pokusit získat mistrovský dres, ale bude to těžké. Elkov má silný tým a bude favoritem," prohlásil Hirt.

Michael Kukrle
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Titul bude obhajovat Kukrle. "Trať znám z loňského Českého poháru. Je pěkná a těžká. Myslím, že jsem na tom ale dobře. V posledním závodě ve Francii jsem si ověřil, že mám formu, a byla to tam skvělá příprava na šampionát," uvedl Kukrle, který si uvědomuje, že obhajoba trofeje bývá nejtěžší.

"Určitě to bude těžší než loni. Nevím ale, jak se bude závod vyvíjet a jaké se tam pro mě naskytnou šance. Očekávám, že po startu odjede do nějakého úniku větší skupina a z té se bude rozhodovat," dodal Kukrle, jenž nastoupí i do časovky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články