Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Dumoulin do toho šlápl. Bylo to k nevydržení, přiznali Yates a Bernal

Osmá etapa řádně prověřila kondici nejlepších jezdců v pelotonu. Adam Yates a Egan Bernal měli ve stoupání na Peyresourde chvílemi problémy udržet se ostatních. Po skončení dne připustili, že tempo, o něž se po část výšlapu staral Tom Dumoulin, pro ně už bylo opravdu na hraně. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Lubor Tesař.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Byl to velmi těžký den, a to pro všechny. Sprinteři trpěli v grupettu. Thibaut Pinot kvůli problémům se zády ztratil pětadvacet minut a s nimi i všechny šance na celkové pořadí. Ilnur Zakarin trnul ve sjezdu. A Adam Yates měl plné ruce práce s tím, aby se udržel ve žlutém dresu pro lídra závodu.

Yatesův náskok totiž před druhým Primožem Rogličem činí pouhé tři vteřiny. Právě Roglič to také zkusil ve slavném stoupání Col de Peyresourde a dostal Brita do velkých potíží. "Je to náročný kopec. Jumbo-Visma se do toho opravdu opřeli a já se zkrátka musel držet," popisoval v cíli etapy Yates, který po sezoně posílí tým Ineos Grenadiers.

Na Peyresourdu začal s ostrým tempem Tom Dumoulin, který se pro Rogliče obětoval, tím ale také takřka pohřbil své vlastní šance. "Jel opravdu ostře," potvrdil Yates. "Musel jsem si vystoupit a jet své vlastní tempo, pokusit se do skupiny postupně vrátit," popisoval závodník stáje Mitchelton-Scott svůj plán, který nakonec slavil úspěch.

Na Dumoulinovo tempo si po etapě "stěžoval" také Egan Bernal. Obhájce loňského vítězství v žádném z dosavadních stoupání nevypadal svěže, ale zatím se Rogliče drží a jediným časovým rozdílem mezi nimi je bonifikace, kterou Slovinec získal po vítězství ve středisku Orcieres-Merlette.

"Byl jsem rád, že jsem dojel s ostatními v první skupině a neztratil na nikoho žádný čas," svěřil se Bernal, který uplatnil podobnou taktiku jako Yates. "Bylo to opravdu hodně těžké (reagovat na Rogličovo zrychlení). Ale zvlášť první část kopce, kdy jel Dumoulin. Myslel jsem si, že to nemůžu až na vrchol vydržet," dodal Kolumbijec.

Sám Dumoulin prakticky přišel o vlastní šance. V týmu ale sklidil za toto nesobecké gesto potlesk. "Řekl přes rádio, že se necítí dobře a na Tour není proto, aby skončil desátý. Upřednostnil tým, pomohl Primožovi a za to zaslouží velké uznání," komentoval to další jezdec z Jumbo-Visma, novozélandský vrchař George Bennett. 

"Byl to první velký test, první velká horská etapa. Takže proč by neprověřili ostatní," doplnil také Yates. Sám říká, že na Tour de France postupuje den po dni. Na jeho původní cíl  získat ve Francii etapu  také ještě může dojít. Yates potvrdil, že pokud ztratí dres lídra a s ním i hodně času, bude se ve zbývajících etapách soustředit na dílčí úspěchy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články