Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Pinotova kalvárie pokračuje. Další rok, další zklamání

Dokáže někdy Thibaut Pinot vyhrát Tour de France? Po osmé etapě víme, že letos to dozajista nebude. Francouzský cyklista bojoval s bolavými zády, kterého ho zradily ve stoupání na Port de Bales. Pinot den dokončil, avšak s ohromnou ztrátou, která znamená konec nadějí pro celkové pořadí.

Thibaut Pinot
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Thibaut Pinot je buď zakletý, anebo mu zkrátka schází odolnost, která je pro závodníky na třítýdenních kláních nezbytná. V roce 2018 odstoupil po předposlední etapě Giro d'Italia, kde po kolapsu spadl z nejlepší trojky. O rok později se vrátil na Tour de France a byl zřejmě nejlepším vrchařem závodu, když dokázal zvítězit na slavném Tourmaletu.

Jenže si také poranil nohu po nárazu do řidítek a na začátku 19. etapy, která se "proslavila" krupobitím a sesuvy půdy, které znemožnily její dokončení, se slzami v očích nastoupil do týmového auta. Pro celou Francii to bylo srdceryvné: Pinot si fanoušky získal svou obyčejností i tím, jak silně dokáže závody prožívat.

Nyní je tu rok 2020 a Pinotovo prokletí je tu znovu. Do Tour de France vstupoval jako druhý muž Critéria du Dauphiné, jenže tři kilometry se před finišem na Promenádě Angličanů zapletl do hromadného pádu, v němž si poranil záda. Neznamenalo to v tu chvíli žádnou ztrátu, ale situace byla vážná jak fyzicky, tak v Pinotově případě i psychicky.

Fyzioterapeuti prý na jeho zádech pracovali po dojezdech etap vždy několik hodin. Stav byl proměnlivý, jeden den neměl Pinot větších potíží, druhý trpěl. Tak jako na Port de Bales, kde daleko pod vrcholem ztratil kontakt s hlavní skupinou. Obklopila ho čtveřice jeho domestiků, kteří vytvořili jedno velké smuteční procesí. A Francie plakala s nimi.

V cíli prohlásil: "Tak moc mě bolela záda, nemohl jsem zkrátka šlapat... Chci se jen omluvit kolegům z týmu, kteří mi pomáhali. Je to neúspěch pro nás všechny." Pinot ztratil obrovské množství času (nakonec 25 minut na vítěze), ale etapu dokončil. Možný útok v některém z horských alpských dní ještě jeho Tour může do určité míry zachránit, ale pachuť zůstane. 

"Tour de France pokračujeme a my se pokusíme dál bojovat. Tým je tady velmi silný. Přeju si z celého srdce, abychom tu letos vyhráli etapu," řekl ještě zklamaný Pinot. Ve třiceti letech je někdejší třetí muž závodu z roku 2014 zřejmě ve svých nejlepších letech. Když ale nedokáže své slabiny překonat nyní, tak kdy?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články