Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francie oslavuje Peterse, ale po roce znovu pláče pro Pinota

Francouzští příznivci Staré dámy mají po osmé etapě smíšené pocity. Velké vítězství slaví Nans Peters, který dokázal triumfovat z úniku. Jenže domácí země ztratila v celkovém pořadí Thibauta Pinota. Lídra stáje Groupama-FDJ trápila poraněná záda a ztratil dvacet pět minut. Žlutý dres udržel Adam Yates, z favoritů si vedl výborně Tadej Pogačar.

Nans Peters
zdroj: ČTK/AP autor: Stephane Mahe

Nans Peters se pomalu stává podobnou hrozbou z úniků, jakým je Thomas de Gendt. Před rokem vyhrál coby uprchlík etapu na Giro d'Italia, letos si úspěch zopakoval v nejslavnějším závodě světa. Francouz z týmu Ag2r La Mondiale dokázal využít situaci, když upláchl všem kolegům z úniku včetně Ilnura Zakarina, jehož setřásl ve sjezdu z Port de Bales.

Na stejném kopci hodnoceném jako HC, ale ve stoupání, skončily naděje na vítězství pro jiného Francouze. Thibaut Pinot nedokázal vyléčit záda, která si poranil v pádu v bláznivé první etapě, a vypadl z hlavní skupiny. Byl to smutný pohled: Pinot obklopený domestiky svého týmu Groupama-FDJ pomalu pokračoval a ztrácel minutu za minutou.

Favorité začali bojovat na Col de Peyresourde. Jeden z nejslavnějších kopců z nabídky Staré dámy viděl vynikající nástup Tadeje Pogačara, který stáhl značnou část manka, jež nabral v bočním větru v minulé etapě. Skupina favoritů i s mužem ve žlutém Adamem Yatesem, který měl ve stoupání značné problémy, dojela o zhruba 40 vteřin později. 

Pogačar se díky svému útoku vrátil do první desítky, kde nyní z devátého místa ztrácí 48 vteřin. Vede Yates stále o tři sekundy před Primožem Rogličem. Třetí je Guillaume Martin (+9) před Romainem Bardetem (+11). Tour de France pokračuje nedělní vrchařskou pyrenejskou etapou z Pau do Laruns.

Jak etapa probíhala?

Jakmile peloton pustil dopředu třináctičlennou skupinu s několika zdatnými vrchaři, bylo zjevné, že o vítězství v etapě favoritům nepůjde. Paralelně tak běžely dva závody. První byl o etapový triumf, k němuž se ve stoupání na Port de Bales posunuli blízko Ilnur Zakarin a Nans Peters. Rusko-francouzské duo překonalo první HC prémii letošního ročníku společně.

Jenže ve sjezdu se projevila velká slabina závodníka z Tatarstánu. Nejistě projížděl zatáčky na úzké silnici a Peters mu zmizel z dohledu. Své vedení poté udržel i ve výstupu na slavný Peyresourde, který byl v programu Staré dámy už ve slavném ročníku 1910, a ve sjezdu do cílového Loudenvielle už neměl žádný problém s tím jej udržet.

Druhý závod byl o pozice v průběžném pořadí. Z něj na Port de Bales, kde se před šesti lety oblékl do bílého dresu, zcela vypadl Thibaut Pinot. Znamenitý, ale také velmi křehký francouzský vrchař měl v 1. etapě pád krátce před cílem a poraněná záda se bohužel pro něj nepodařilo dát do pořádku. Pinot ztratil kontakt a s ním šance na celkové vítězství.

Zatímco tak Francouz přemítal, proč právě on je tak prokletý, favorité najížděli do svahů Col de Peyresourde. Tam přišel první vážný útok letošní Tour de France. Tadej Pogačar se zvedl ze sedla a dokázal setřást Adama Yatese. Brit se ale o kilometr později trpělivým tempem do skupiny vrátil. To ale od mladého Slovince nebylo všechno a přišly další útoky.

Třetí zrychlení zabralo a Pogačar se neohlížel. Na vrcholu měl náskok celé minuty na skupinu favoritů s Primožem Rogličem, o několik vteřin za ní projel přes špičku Peyresourdu Egan Bernal. Obě miniskupinky se ve sjezdu sjely, Pogačara ale až do cíle nespatřily. Lídr týmu UAE Team Emirates si vzal zpátky necelých čtyřicet vteřin.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 8. etapa:

1. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) 4:02:12, 2. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 3. Verona (Šp./Movistar) oba -47, 4. Zakarin (Rus./CCC) -1:09, 5. Powless (USA/EF) -1:41, 6. Hermans (Belg./Israel Start-Up Nation), 7. Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) oba -3:42, 8. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) -4:04, 9. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -6:00, 10. Bardet (Fr./AG2R) -6:38, ...98. Hirt (ČR/CCC) -25:23, 121. Kreuziger (ČR/NTT) -32:39.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 34:44:52, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3, 3. Martin (Fr./Cofidis) -9, 4. Bardet -11, 5. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 7. López (Kol./Astana), 8. Urán (Kol./EF) všichni -13, 9. Pogačar -48, 10. Mas (Šp./Movistar) -1:00, ...91. Hirt -1:24:23, 98. Kreuziger -1:35:41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články