Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dopingová kauza v Rakousku má pokračování. Denifl s Preidlerem dostali čtyřletý trest

Rakouští cyklisté Stefan Denifl s Georgem Preidlerem dostali kvůli krevnímu dopingu čtyřletý trest. Oba měli od března zastavenou činnost od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) kvůli spojení s erfurtským sportovním lékařem Markem Schmidtem.

Stefan Denifl
zdroj: imago sportfotodienst autor: Eibner-Pressefoto

Právě Schmidt byl zatčen v únoru během mistrovství světa v klasickém lyžování. Denifl s Preidlerem mají měsíc na to, aby se proti verdiktu odvolali.

Devětadvacetiletý Preidler se úřadům přihlásil sám a přiznal se, že si v závěru loňského roku nechal několikrát odebrat krev. Na zpětnou transfuzi podle něj ale nikdy nedošlo. Státní zastupitelství v Innsbrucku už dříve začalo vyšetřovat o dva roky staršího Denifla, který se ke kontaktům s erfurtskou lékařskou ordinací a použití nedovolených metod krevního dopingu rovněž přiznal.

Skandál odstartoval na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu. Rakouská policie při raziích zadržela pět běžců na lyžích, celkem je podle mnichovského státního zástupce z dopingu podezřelých minimálně 21 sportovců osmi národností a pěti různých odvětví.

Schmidt byl zadržen koncem února společně s pěti spolupracovníky. Razie byla společnou akcí rakouské a německé policie, které se snažily rozbít mezinárodní dopingovou síť, jejíž nitky se sbíhaly právě u erfurtského lékaře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články