Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hluboce lituju, že jsem se kdy tak hloupě rozhodl, řekl Kärp po přiznání k dopingu

Dalším běžcem na lyžích, který se přiznal k užívání dopingu a spolupráci s lékařem Markem Schmidtem, se stal Algo Kärp. Třiatřicetiletý závodník je třetím Estoncem, šestým lyžařem a celkově osmým sportovcem, jehož jméno je spojeno s dopingovou aférou, která vypukla na mistrovství světa v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu.

Karel Tammjärv
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mathias Bergeld

Kärp v rozhovoru pro list Ohtuleht přiznal, že mu doktor pomáhal s krevním dopingem. "Hluboce lituju, že jsem se kdy tak hloupě rozhodl," prohlásil běžec. Kontakt na německého lékaře dostal, stejně jako další estonský závodník Karel Tammjärv, od trenéra Matiho Alavera.

Krevní doping ale nikdy nesplnil Kärpovo očekávání. "Nedostal jsem se do dvacítky, a to jsem si vážně myslel, že s pomocí dopingu budu patřit do top 10. Ale fakt je, že to nepomohlo," prohlásil s tím, že nejlepších výsledků dosáhl ještě předtím, než s dopingem začal.

Skandál odstartoval minulý týden na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu, na němž rakouská policie zatkla pětici sportovců. Vedle Tammjärva byl zadržen další Estonec Andreas Veerpalu, syn dvojnásobného olympijského vítěze Andruse, Rakušané Max Hauke s Dominikem Baldaufem a Kazach Alexej Poltoranin.

Při souběžné razii v Erfurtu zadržela německá policie mimo jiné lékaře Schmidta. Následně se ke spolupráci s erfurtskou ordinací přiznali i rakouští cyklisté Stefan Denifl a Georg Preidler. Ti byli následně suspendováni Mezinárodní cyklistickou unií (UCI). Oba mají zastavenou činnost až do vyřešení případu.

Osmadvacetiletý Preidler se úřadům přihlásil sám a přiznal se, že si v závěru loňského roku nechal několikrát odebrat krev. Na zpětnou transfuzi podle něj ale nikdy nedošlo. Státní zastupitelství v Innsbrucku už dříve začalo vyšetřovat o tři roky staršího Denifla, který se ke kontaktům s erfurtskou lékařskou ordinací a použití nedovolených metod krevního dopingu rovněž přiznal.

Rakušané zadrželi dalšího podezřelého, mělo by se jednat o běžkaře Dürra

Rakouské úřady zadržely v souvislosti s vyšetřováním dopingové kauzy dalšího běžce na lyžích. Podle internetové verze deníku Kronen Zeitung jde o Johannese Dürra, státní zastupitelství v Innsbrucku ale totožnost zadrženého nepotvrdilo, ale závodníkův právník ano.

Úřady jen oznámily, že podezření dalšího běžce na lyžích vyplynulo z vyšetřování v Německu, k němuž sám zadržený poskytl informace. "Tyto nové poznatky vedly k tomu, že byl muž dnes v poledne na příkaz státního zastupitelství zadržen," uvedlo státní zastupitelství. Do 48 hodin musí rozhodnout, zda ho propustí, nebo požádá o uvalení vazby.

"Jsem z toho sám překvapený," řekl německé agentuře SID Dürrův právní zástupce Michael Lehner. "V první řadě je potřeba říci, že toho Johannesi Dürrovi hodně dlužíme," poukázal na jeho roli při vyšetřování aktuální dopingové kauzy.

Dürr je korunním svědkem a svými výpověďmi pro film německé televize ARD "Touha po zlatu – pád do dopingové pasti" pomohl rozbít dopingovou síť kolem erfurtského sportovního lékaře Marka Schmidta. Ten byl minulý týden zatčen v koordinované akci německé a rakouské policie, jež zadržela pět běžců na lyžích přímo v dějišti MS v Seefeldu.

Dürr se o dopingovou aféru postaral už při olympijských hrách v Soči v roce 2014. Z Her byl tehdy vyloučen před závodem na 50 kilometrů s hromadným startem, v němž měl patřit mezi adepty na medaili. Předtím doběhl v Soči devátý ve skiatlonu. Pak odjel na deset dnů zpět do Rakouska, aby se připravil na závěrečný maraton, a během tréninku v Obertilliachu odevzdal pozitivní dopingový vzorek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články