Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Cyklokros a olympiáda? Možná už za šest let, věří Balogh

Uvidíme Kristýnu Zemanovou a další cyklokrosaře a cyklokrosařky někdy na olympijských hrách? Předseda cyklokrosové komise Petr Balogh věří, že ano. Podle něj by se cyklokrosaři mohli představit pod pěti kruhy v roce 2030 ve Francii. Definitivně jasno by mohlo být už v příštím roce po světovém šampionátu.

Světový pohár v cyklokrosu
zdroj: Twitter.com/UCI_CX

"Na pana prezidenta Lappartienta jsem se před únorovým mistrovstvím světa v cyklokrosu, které jsme pořádali, dobře připravil. Na tom večeru v Táboře jsem vyzval, že jestli chce UCI (Mezinárodní cyklistická unie) udělat něco pro světový cyklokros, měla by dostat cyklokrosaře na zimní olympiádu do Francie," řekl Balogh.

Zimní olympijské hry v roce 2030 se uskuteční ve Francouzských Alpách, které mají pořadatelství přiřknuté zatím podmínečně kvůli chybějícím garancím. "Jsou tam dvě důležité věci. David Lappartient chce kandidovat na předsedu Mezinárodního olympijského výboru místo Thomase Bacha. A navíc bude pořadatelem té zimní olympiády v roce 2030 ve Francii," řekl Balogh.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Cyklokrosařům začíná sezona. Zemanová cílí na obhajobu

Lappartient při návštěvě Tábora na jeho výzvu rychle reagoval. "Okamžitě po té slavnostní večeři za mnou přišel se slovy, že pro to udělá maximum. Už jsme si na to téma vyměnili od té doby asi pět e-mailů. A moje informace jsou takové, že cyklokros bude jednou ze dvou nově zařazených disciplín. Zveřejnit to ale chtějí až příští rok na mistrovství světa," uvedl Balogh. "Mám tedy snad i malinkou zásluhu na tom, že se to povede. A jestli se to opravdu stane, pokládám to za zázrak," dodal s úsměvem.

Pro cyklokros by šlo podle jeho mínění o důležitý krok. "Jsme pořád krácení na dotacích. I když dosáhne Kristýna (Zemanová) na medaili z mistrovství světa, stejně dostaneme méně peněz proto, že nejsme olympijská disciplína. Když se tohle změní, bude mít cyklokros daleko větší prestiž a ještě větší popularitu. Zároveň se nám ale možná budou i hůře získávat medaile, protože to začne jezdit ve světě ještě více států," konstatoval Balogh.

"Je to strašně moc lákavá představa, že by člověk mohl jet cyklokros na olympiádě. Myslím, že pro všechny cyklokrosaře a cyklisty by to byl splněný sen. Myslím si, že cyklokros si určitě zaslouží na olympiádě být," řekla dvacetiletá Kristýna Zemanová, nejlepší domácí cyklokrosařka posledních let.

Nechce ale předbíhat událostem. "Je to ještě hrozně daleko, těch šest let. Kdo ví, co se během té doby může odehrát, ale nějaký pomyslný zlatý hřeb kariéry by to být určitě mohl. Odchod na silnici je pro mě zatím v nedohlednu, cyklokros je prioritní. A kdyby byl ještě na olympiádě, bude to ten největší cíl. Přípravě na olympiádu bych obětovala úplně všechno. Ale je to opravdu ještě daleko, člověk neví, co ho za tu dobu potká," dodala Zemanová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články