Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní legendy

Čtvrtý ročník L’Etape Czech Republic vyhrál Fiala. Představili se i Contador či Štybar

Petr Fiala z týmu L27 Integray se nejlépe popasoval s trasou čtvrtého ročníku L’Etape Czech Republic by Tour de France. Mezi ženami obhájila vítězství Denisa Slámová. Dojezd amatérského závodu, kterého se zúčastnilo téměř tři tisíce cyklistů, ovládl ve spurtu. Mezi závodníky se představila i známá jména českého a světového sportu jako Zdeněk Štybar, Martina Sáblíková či dvojnásobný vítěz Tour de France Alberto Contador.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr L'Etape Czech Republic 2024 a ohlas vítěze

L’Etape Czech Republic 2024 se jela na třech různých tratích, na které se ze Strahova vydalo 2816 cyklistů. Nejrychlejším mužem na Dlouhé trase byl Petr Fiala z týmu Intergray L27, který 130,6 kilometru a 1900 výškových metrů dokončil za 3:23:52 hodiny průměrnou rychlostí 38 kilometrů v hodině.

"Věděl jsem, že závěr by mi měl sedět. Poslední kopce jsou přesně pro mě. Neměl jsem dobré nohy, ale skvělá atmosféra a motivace byly silnější. Kluci z týmu mi připravili skvělou pozici pro cílovou rovinku a já jejich práci zužitkoval,“ prohlásil Fiala po úspěšném spurtu z pětičlenné skupiny, kde měl dva týmové kolegy.

Dvojnásobný vítěz Tour de France Alberto Contador byl největší hvězdou pelotonu. "Trasa byla krásná. Bylo to poprvé, co jsem v Česku závodil. Přítomnost na L’Etape Czech Republic mi umožnila cítit a zažít velkou českou vášeň pro cyklistiku,“ uvedl.

Do Dlouhé trasy odstratoval i Zdeněk Štybar, vítěz etapy Tour de France 2015 či šampion klasiky Strade Bianche. Závod absolvoval s bývalým osobním mechanikem, belgickým přítelem Gilbertem.

"Je mu sedmašedesát. Překonal rakovinu. Projeli jsme trasu rychlostí téměř devětadvacet kilometrů v hodině. Na borce s jednou ledvinou a starším skoro o čtyřicet let hodně slušný výkon. Oba jsme si L’Etape moc užili. Absolvoval jsem už třetí ročník a je patrné, že lidé se vrací,“ řekl Štybar.

V pelotonu byla i Martina Sáblíková, trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení a ambasadorka L’Etape Czech Republic. "První ročník byl hodně hektický, v pelotonu panovala nervozita. Letos bylo cítit, že už závodníci nabrali zkušenosti,“ uvedla Sáblíková.

"Těší nás obrovský zájem cyklistů, což potvrzují téměř tři tisíce startujících. Máme pevné místo v kalendáři a význam L’Etape Czech Republic jednoznačně roste. Jedinečný zážitek představuje závod pro cyklisty i fanoušky, kteří jsou duší eventu pod hlavičkou Tour de France,“ řekl šéf organizačního týmu Přemysl Novák.

Kopcovitá etapa byla prvním z letošních závodů L'Etape Czech Republic by Tour de France. V Prachaticích se 17. srpna pojede Horská etapa dlouhá 101 kilometrů s převýšením přesahujícím 2100 výškových metrů.

Cyklistický závod L'Etape Czech Republic by Tour de France, 4. ročník cyklistického silničního závodu (130 km):

Muži: 1. Fiala (ČR) 3:25:24, 2. Murárik (SR), 3. Nežerka (ČR) oba stejný čas.

Ženy: 1. Slámová 3:43:00, 2. Boháčová -14:03, 3. Sáblíková (všechny ČR) -14:54.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články