Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čtvrtou etapu Vuelty vyhrál Australan Clarke

Estación de Valdezcaray - Čtvrtou etapu cyklistické Vuelty vyhrál australský jezdec Simon Clarke a dojel si pro největší úspěch v kariéře. Do čela průběžného pořadí se posunul Španěl Joaquim Rodríguez, z prvního místa sesadil krajana Alejandra Valverdeho, který 20 km před cílem upadl.

Šestadvacetiletý Clarke ve finiši na vrcholku 1 550 metrů vysokého Estación de Valdezcaray přespurtoval kolegu z úniku, Němce Tonyho Martina. Bývalý dráhař se tak hned při svém prvním startu na některém z trojice největších závodů dočkal etapového vítězství.

"Mám velkou radost. Jezdím mezi profíky čtyři roky a po několika druhých a třetích místech jsem se konečně dočkal," uvedl Clarke. "Ale bylo to náročné, protože hodně foukalo. Proto jsem se snažil držet Tonyho před sebou," dodal. Čeští cyklisté Zdeněk Štybar a František Raboň dojeli na 91., respektive 122. příčce. Rodríguez dojel po 155,4 km do cíle na 18. místě se ztrátou jedné minuty a čtyř vteřin na vítěze.

Ve stejné skupině dorazili i další favorité - jeho krajan Alberto Contador a druhý muž letošní Tour de France Brit Christopher Froome. Španělský cyklista se tak posunul do čela průběžné klasifikace, kterou vede o vteřinu před Froomem, Contador na třetí příčce ztrácí pět vteřin. "Alberto v závěrečném stoupání zkoušel nastupovat, ale já byl rozhodnutý jet v klidu a čekat na šanci," řekl Rodríguez.

Do vedení pomohla Rodríguezovi smůla dosavadního lídra Valverdeho a menší kontroverze. Vítěz předchozí etapy upadl zhruba 20 km před cílem ve chvíli, kdy v čele pelotonu udávali tempo jezdci Froomeho stáje Sky. Britský tým však místo očekávaného zvolnění a počkání na španělského cyklistu začal zrychlovat a Valverde se už zpět dotáhnout nedokázal.

"Neměli koule na to, aby zpomalili. Vybrali si nesportovní způsob," řekl Valverde, který se v průběžné klasifikaci propadl na deváté místo s mankem 36 sekund na Rodrígueze. "Sky se seřadilo v čele pelotonu a mělo na to plné právo. Nevadí mi, že jsem kvůli tomu přišel o vedení, ale vadí mi, že neukázali ani kousek respektu," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články