Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Valverde se dostal do čela Vuelty

Eibar (Španělsko) - Vítězem třetí etapy cyklistické Vuelty se stal ve spurtu čtveřice uprchlíků Španěl Alejandro Valverde a ujal se vedení v celkovém pořadí. Po 155 kilometrech dokázal s vítězem závodu z roku 2009 udržet ve finiši krok jen krajan Joaquim Rodríguez, o jehož druhém místě rozhodla cílová kamera.

Těsný dojezd 3. etapy Vuelty
zdroj: ČTK/AP

"Já a Purito (Rodríguez) jsme si zasloužili vyhrát nejvíc. Oba jsme závěr etapy znali, on o něco lépe z letošního závodu Kolem Baskicka, z čehož jsem měl trochu obavy. Ale v závěru jsem zmobilizoval síly a měl navrch," pochvaloval si Valverde. "Jsem naštvaný. Vítězství mi doslova vyklouzlo z ruky. Měl jsem výbornou pozici, ale v posledních pěti metrech jsem přestal šlapat a Valverde mě o milimetry předstihl," zlobil se na sebe Rodríguez.

Debutant na Grand Tour Zdeněk Štybar dojel do cíle se ztrátou 5:36, druhý český jezdec v pelotonu František Raboň měl manko ještě o více než minutu větší.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2012

Hlavní postavou závěrečných kilometrů byl další Španěl Alberto Contador. Jeden z favoritů, jenž se vrátil těsně před Vueltou do pelotonu po odpykání dodatečného dvouletého trestu za doping na předloňské Tour de France, několika trháky v posledním stoupání rozdělil pole závodníků. Jeho nástupům odolal vedle dvou domácích jezdců už jen Brit Christopher Froome. Druhý muž letošní Tour nakonec ve finiši odsunul Contadora na čtvrté místo a zabránil trojnásobnému španělskému triumfu na baskické půdě.

Španělům patří první tři místa v průběžné klasifikaci

Valverde vede díky bonifikacím o 18 sekund před Beňatem Intxaustim, třetí je Rodríguez. S minimálními odstupy následují Froome a Contador. Valverde vysvlékl z červeného trikotu kolegu z týmu Movistar Jonathana Castrovieja, který byl lídrem závodu po sobotním vítězství španělské stáje v časovce družstev. "Jsem rádi, že jsme trikot udrželi v týmu. Byla to první kopcovitá etapa, takže to nic neznamená. Ale to vedro si může v dalších dnech vybrat svou daň. Samozřejmě chceme mít červený dres v Madridu, ale bude to těžké, protože soupeři jsou silní," prohlásil Valverde.

Kopce čekají peloton i v úterý, kdy na trase Baracaldo - Valdezcaray dlouhé 160 km vystoupají až do výšky 1 550 metrů nad mořem.

Výsledky 3. etapy cyklistické Vuelty

1. Valverde (Šp./Movistar) 3:49:37,

2. Rodríguez (Šp./Kaťuša),

3. Froome (Brit./Sky),

4. Contador (Šp./Saxo Bank) všichni stejný čas,

5. Moreno (Šp./Kaťuša),

6. Mollema (Niz./Rabobank),

7. Capecchi (It./Liquigas),

8. Intxausti (Šp./Movistar),

9. Talansky (USA/Garmin),

10. Gesink (Niz./Rabobank) všichni -6,

...98. Štybar -5:36,

…127. Raboň (oba ČR/Omega Pharma-QuickStep) -6:43.

Průběžné pořadí: 1. Valverde 8:46:56, 2. Intxausti -18, 3. Rodríguez -19, 4. Froome -20, 5. Contador -24, 6. Mollema, 7. Gesink oba -28, 8. Uran (Kol./Sky) -30, 9. Moreno -33, 10. Anton (Šp./Euskaltel-Euskadi) -46, ...107. Štybar -7:49, 120. Raboň -8:42.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články