Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cink: Po horském kole se mi začalo stýskat, silniční cyklistiku jsem si neužíval

Když na podzim roku 2016 Ondřej Cink oznámil, že opouští svět horských kol a odchází na silnici, bylo to pro mnohé fanoušky velké překvapení. Sedmadvacetiletý cyklista si tím ale splnil sen a jako člen týmu Bahrian Merida se zúčastnil nejslavnějšího etapového závodu na světě -  Tour de France. Nyní je však zpět na horském kole a bojuje ze zadních pozic o návrat mezi světovou špičku. Ondřej Cink se postaví také na start závodu Pražské schody, který od 16:50 vysílá živě web ctsport.cz. 

Ondřej Cink
zdroj: ČTK/Červený Michal

Cinkovi se na silnici dařilo natolik, že za ním šéf stáje Brent Copeland přišel s návrhem vylepšené dvouleté smlouvy. Jenže láska k terénu byla silnější a český cyklista odmítl a po roční zkušenosti mezi silničními profesionály se tak vrátil na horské kolo. Tím, že mezi bikery dlouho chyběl, však přišel o důležité body v žebříčku a s nimi také o výhodnou startovní pozici.

Během Světového poháru v Novém Městě na Moravě ale dokázal, že ze svého umění nic nezapomněl. Domácí diváky bavil výborným výkonem a skvělou stíhací jízdou, která ho ze sedmdesátého místa na startu dovedla až na osmnáctou pozici v cíli.

Je nám líto, video expirovalo.
Cink: Závod v Novém Městě je obrovský zážitek

"Byl to úžasný pocit, líbilo se mi to. Jsem moc rád, že jsem se tam vrátil, byl to obrovský zážitek. Tím, že jsem vynechal jeden rok, tak to pro mě bylo ještě atraktivnější. Nové Město je pro cyklistu obrovský zážitek. Na téhle trati, která měří 5 kilometrů a je tam 15 tisíc lidí, to je neuvěřitelné," zhodnotil spokojený Cink závod na domácí půdě.

Závod v Novém Městě byl ale pro Cinka velmi náročný. Kvůli předchozí absenci na horském kole startoval až ze sedmdesáté příčky. V úvodním kole předjel zhruba třicet závodníků a pak se postupně posouval kupředu až k 18. místu. "Na startu jsem měl trochu štěstí. Na první rovince bylo spoustu pádů. Docela dobře jsem tam prokličkoval. Pak už jsem jel takovou stíhací jízdu," popsal průběh závodu. 

Právě start je v cross country stěžejní. Jezdci na zadních startovních místech mají situaci často ztíženou nejen méně výhodnou pozicí, ale také kvůli zvířenému prachu. "Musím říct, že jsem to cítil hodně. Dřív jsem na to nebyl moc zvyklý, startoval jsem většinou zepředu. Trať byla hodně vyschlá, prašná. Cítil jsem, jak mám prach na plicích, trošku to bylo znát," popsal peripetie Cink. 

Silniční cyklistika je stresující, ale jsem rád, že jsem si to vyzkoušel, říká Cink 

A proč se Ondřej Cink vrátil zpět do terénu a k horským kolům? Jedním z důvodů je právě i neopakovatelný domácí závod, ale hlavní příčina je jiná. "Abych řekl pravdu, začalo se mi stýskat. Jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet. Ale opravdu mě horská kola baví víc, dokážu si to užít. Tu silniční cyklistiku jsem si moc neužíval. Bylo to hodně stresující, unavené. Teď jsem na tom zase psychicky dobře a užívám si to," vysvětlil.

Ani pád při závodu v Albstadtu a zraněný kotník ho od návratu neodradily. "K horským kolům pády patří. Když jsem po tom pádu zjistil, že mi nic vážného není, tak jsem měl zas úsměv na tváři. A říkal jsem si, že mě tehle sport stejně baví," stojí si za svým rozhodnutím český biker. 

Velkým cílem a motivací je pro Cinka olympiáda, kterou za dva roky hostí Tokio. "To byl další důvod mého návratu. V silniční cyklistice je opravdu velká konkurence a je to týmový sport. A vždycky je vedený nějaký lídr, na kterého se jede, tady jedu sám za sebe. Budu se snažit na Tokio připravit a hlavně nominovat," řekl na závěr Cink.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články