Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Štěpánová bojuje s alergií i se soupeřkami. Za třicítku jsem ráda, řekla po závodě

Bikerka Karla Štěpánová se v letošní sezoně Světového poháru pere zejména sama se sebou. Trápí ji totiž alergie na trávy. I proto bere za vděk i pozicemi, ze kterých by byla v předchozích letech zklamaná. Šestadvacetiletá závodnice byla i přesto na domácí trati v Novém Městě na Moravě v cross country nejlepší Češkou.

Karla Štěpánová během závodu SP v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Štěpánová obsadila 27. místo a na vítěznou Dánku Langvadovou ztratila sedm minut. "Jelo se mi po startu dobře. Snažila jsem se pohybovat co nejvíc vpředu, protože když se to tady spojí do singletracku, je problém. Může dojít ke kolizi, která bývá fatální. Snad třikrát v prvním okruhu jsem vytrhla nohu z pedálu. Namotivovanost byla obrovská. Chtěla jsem ukázat, že na to mám do kopce i z kopce, takže jsem párkrát zazmatkovala. Ale podařilo se mi znovu začít soustředit a dojet alespoň na nějaké pozici," popsala průběh závodu.

Nakonec u ní převažovala spokojenost. "Jsem ráda, že to klaplo do třiceti. V minulých letech bych s tím nebyla spokojená, ale teď po tom jaru, kdy mě alergie hodně trápí a už jsem vyzkoušela snad všechno... Těší mě, že to vyšlo alespoň takhle. Dokonce i fanoušci už mi dávají různé rady, jak se vypořádat s alergií," prozradila Štěpánová.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěpánová: Fanoušci s námi byli do posledního dechu, bylo to neskutečné

I díky tomu vyzkoušela už ledacos, aby si od alergie byť jen trochu ulevila. "Asi nejlepší byl jablečný ocet, což mě opravdu nenapadlo. Je to tedy dryák non plus ultra, je to strašný. Tři lžičky třikrát denně v kombinaci s lučním medem. Myslím si, že to trochu zabralo. Od ledna k tomu jím i výtažek z pylů trav, aby si tělo zvyklo. V horizontu dvou let by se to mělo srovnat – říkají tedy doktoři – tak uvidíme."

V dnešním slunečném podnebí svůj handicap cítila naplno. "Bylo to v tomto ohledu strašné. Nevím, jak bych to popsala. Je to jako kdyby vám hořely plíce a do nohou se vám nedostávalo tolik kyslíku, kolik byste potřebovali. Občas přijde v půlce závodu takový trochu moták, tma před očima, ale dá se to rozjet a dá se s tím pokračovat. Jsem ráda, že jsem alespoň tu třicítku dala. A už se těším na další svěťáky, protože v nohách to mám, jde jen o ty plíce," přiblížila Štěpánová.

Závod si užila i díky domácímu prostředí a velké podpoře diváků. "Je tady neskutečná atmosféra, každý chce předvést maximum. Občas to možná až přepálíme. Poslední měsíce si s alergií prožívám vážně peklo, ale tady se vyplatí bojovat a ukázat fanouškům, že jim moc děkujeme," vzkázala česká bikerka.

Nově připravená trať jí svědčila. "Dokonce bych řekla skvěle. Jsem spíš na ty kratší kopce, když jich je na okruhu víc. Zkroucení dvou výjezdů jsem uvítala, protože člověk pak může jet o to větší palbu. Byla jsem moc ráda, že se to zkrátilo. Bylo to dynamičtější a jelo se ve skupině," zakončila Štěpánová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články