Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ayuso odpáral konkurenty na průsmyku Albula, do žlutého se vrací ve Švýcarsku Skjelmose

Jednu z nejtěžších etap letošního Tour de Suisse ovládl dvacetiletý španělský talent. Juan Ayuso nastoupil v táhlém kopci Hors catégorie do průsmyku Albula a konkurenti jeho tempu nestačili. Perfektní výkon ještě potvrdil ve sjezdu, vyhrál pátou etapu dlouhou 211 kilometrů a připsal si třetí, nejcennější, vítězství v kariéře. Dán Mattias Skjelmose se chytře držel soupeřů a do obce La Punt Chamues-ch dorazil na druhé příčce, tím pádem si bere zpět žlutý dres. Pavel Bittner zakončil etapu na 148. příčce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih 5. etapy a ohlas Ayusa

Závodník UAE Emirates Team útočil i na žlutý dres, jenže ten si od Felixe Galla vzal zpět Skjelmose. V cílové rovince se vyvezl za Pellem Bilbaem a skončil na druhém místě. Ve vedení je o osm sekund před Gallem a osmnáct před Ayusem. Ve hře se udržel se ztrátou 46 sekund i Remco Evenepoel, který by měl mít proti soupeřům výhodu v nedělní závěrečné časovce.

Dvacet kilometrů před cílem se začal Ayuso postupně posouvat do čela a za deset ujetých kilometrů byl už ve vedení. Poslední, kdo jeho tempu před bodem Albula Pass nestačili, byl Rui Costa a Antonio Tiberi.

Španěl ve sjezdu náskok ještě navýšil na konečných 54 sekund. "Jak se zvyšovalo tempo v přední skupině, cítil jsem se lépe a lépe. Jakmile jsem šel do vedení, věděl jsem, že je pořád čtyři pět kilometrů na vrchol, ale věřil jsem, že odstup udržím," řekl Ayuso.

Ayuso po zranění nohy letos startoval zatím jen na dvou etapových závodech, na obou ve Švýcarsku. Při Tour de Romandie vyhrál třetí etapu, nyní na Tour de Suisse zaznamenal ještě cennější triumf.

"Dva závody, které jsem letos vyhrál byly ve Švýcarsku. Budu bojovat o celkové vítězství, bude to těžké, ale myslím si, že je to reálné. Když to nevyjde a udržím pódium, bude i to jeden z největších výsledků mé kariéry," dodal Ayuso.

Etapu poznamenalo vážné zranění švýcarského cyklisty Gina Mädera. Při závěrečném sjezdu sjel ze silnice a spadl do rokle. Lékaři jej našli ve vodě, nereagoval. Museli ho oživovat. "Vrtulník jej transportoval do nemocnice v Churu," oznámili představitelé Mäderovy stáje Bahrajn Victorious.

Kolem Švýcarska (WorldTour) - 5. etapa (211 km):

1. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) 5:23:01, 2. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo), 3. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 4. Urán (Kol./EF Education-EasyPost), 5. Bardet (Fr./DSM), 6. Kelderman (Niz./Jumbo-Visma) všichni -54, ...148. Bittner (ČR/DSM) -39:06.

Průběžné pořadí: 1. Skjelmose 16:43:41, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team) -8, 3. Ayuso -18, 4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -46, 5. Bilbao -57, 6. Kelderman -1:16, ...150. Bittner -1:31:25.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články