Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Armstrong musí hájit obvinění z dopingu před arbitráží

Austin (USA) - Americká antidopingová agentura (USADA) formálně obvinila sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga, že si během kariéry pomáhal užíváním nepovolených látek. Rozhodla o tom tříčlenná revizní komise USADA, která prozkoumala důkazy proti slavnému cyklistovi. Armstrongovi tak hrozí, že by mohl o tituly z Tour přijít.

Lance Armstrong
zdroj: Isifa/EPA

Případem se nyní bude zabývat tříčlenná arbitráž, která si čtyřicetiletého závodníka předvolá. Kauzou by se měla začít zabývat v listopadu. Armstrongův právník Robert Luskin však naznačil, že se pokusí podáním žaloby u federálního soudu vyšetřování USADA zastavit. Podle Luskina jsou obvinění falešná a bezdůvodná. "Ale dala se čekat vzhledem k tomu, že šéf agentury Travis Tygart je už šest let posedlý pronásledováním pana Armstronga," uvedl Luskin v prohlášení. Dodal, že Armstrong zvažuje veškeré možné právní kroky.

Obvinění se týkají také bývalého manažera Armstrongova týmu Johana Bruyneela, který se kvůli tomu vzdal účasti na letošní Tour de France, a lékařů Pedra Celayi Lezamy, Luise Garcii del Morala a Micheleho Ferrariho a fyzioterapeuta Pepeho Martiho. USADA tvrdí, že má nejméně deset svědků z řad někdejších Armstrongových stájových kolegů a spolupracovníků, a také krevní vzorky z let 2009 a 2010, které svědčí o jeho dopingu.

Armstrong trvá na své nevině. Na vyjádření, zda se bude obvinění bránit, má lhůtu do 9. července.

Podezření z dopingu čelí Armstrong značnou část své kariéry. Vyšetřovaly ho i americké úřady, ale v únoru případ po dvou letech odložily. Kvůli nynějším obviněním má Armstrong zastavenou závodní činnost a nesmí startovat v triatlonu, k němuž se po skončení cyklistické dráhy vrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články