Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

18. etapa: Na Hautacamu se kdysi zlomil Indurain. Jak to dopadne s vládou Pogačara?

Hautacam není nic víc nebo méně než lyžařský rezort v srdci Pyrenejí. V cyklistickém světě má toto slov velký zvuk: právě zde skončila dominance Miguela Induraina nad pelotonem. Jak to dopadne letos? Tadej Pogačar musí útočit, pokud chce ještě v celkovém pořadí předstihnout Jonase Vingegaarda. Přímý přenos 18. etapy sledujte od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Leopold König a František Raboň.

Je tomu šestadvacet let, kdy Bjarne Riis v dresu stáje Telekom zlomil ve stoupání k lyžařskému středisku Hautacam dosavadního hegemona na francouzských silnicích, pětinásobného šampiona Miguela Induraina. Skončila éra mlčenlivého Španěla, co ale začalo? Riis se stal šampionem, po letech ale přiznal, jakými prostředky toho dosáhl. 

Následovali další šampioni s pochybnou pověstí: Jan Ullrich v roce 1997, Marco Pantani o rok později, poté sedmiletá éra dnes vymazaného vítěze Lance Armstronga. EPO dominovalo pelotonu (a je nepochybné, že tomu tak bylo už za Indurainových triumfů, byť jemu samotnému doping nikdy prokázán nebyl).

Hautacam 1996 tak zpětně znamená předěl dvou ér. Té dřívější, kdy doping existoval, ovšem ještě více či méně skrytě a s menšími dopady. A té novější, kdy to v některých letech vypadalo, že Tour de France se svojí stoletou historií je dost možná u konce. Snad bude letošní Hautacam připomínkou, že současná cyklistika a současná Tour jsou místem, kde o vítězích rozhoduje příprava, chytrost a kuráž, nikoliv farmaceutická podpora.

Závodníci musí přejet dvě těžké prémie - Aubisque (HC) a úplnou novinku v programu Spandelles (kat. 1) -, než se dostanou na závěrečný Hautacam (HC). Na třinácti kilometrech se sklonem osmi procent se zřejmě ukáže, zda Tadej Pogačar ještě má síly na předstihnutí Jonase Vingegaarda. Před etapou je mezi nimi rozestup dvou minut a 18 vteřin. Jak tomu bude na konci dne?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články