Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

101. Tour má v programu jedinou časovku, ale i výjezd na Tourmalet

Paříž – Jen jediná časovka je na programu Tour de France, která odstartuje příští rok v Leedsu. Na závodníky čeká během 101. ročníku 3656 kilometrů a vedle Velké Británie a Francie zavítají závodníci v rámci 100. výročí začátku první světové války i na dlažební kostky do Belgie. Chybět nebudou ani náročné horské etapy. Jezdci překonají 25 stoupání v Alpách, Pyrenejích a Vogézách a čekají je také výjezdy na vrcholy Hautacam (1560 m) a Tourmalet (2115).

Peloton Tour de France
zdroj: AP Photo autor: Christophe Ena

Tour začne 5. července a do Paříže dorazí o 22 dní později. Organizátoři jsou pyšní zejména na desátou etapu se startem v Mylhúzách a cílem v La Planche des Belles. Doufají totiž, že peloton se na šesti vrcholcích roztrhá a favorité budou muset osamoceni bojovat mezi sebou. "Je to opravdová horská etapa," řekl ředitel závodu Christian Prudhomme na slavnostním představení trasy závodu v Paříži.

Nevyzpytatelné kostky a úzké silničky čekají na cyklisty v páté etapě mezi Ypres a Arenbergem Porte du Hainaut. "Nejistota je součástí závodění, nechceme, aby byly výsledky předem jasné. A když už pojedeme v severní Francii, bylo by nesmyslné se dlážděným cestám vyhnout," přidal Prudhomme.

Letošní vítěz Brit Chris Froome však nadšení z 15 kilometrů na riskantním povrchu nesdílí. "Ukažte mi jezdce, který má rád kostky," prohlásil. "Moc se mi to nelíbí, je to loterie. Snadno tam dojde k pádům a defektům. Mechanické problémy by o výhře na Tour rozhodovat neměly," dodal. 

Právě jízda skrz Ypres bude jednou z připomínek 100. výročí začátku první světové války. Další čeká peloton například u Verdunu, kde během desetiměsíčních bojů v roce 1916 zemřelo na obou stranách asi 700 tisíc vojáků.

Jediná časovka, která je oblíbenou disciplínou letošního vítěze Tour Brita Chrise Frooma, se pojede v předposlední etapě. Navíc 54 kilometrů v okolí Bergeracu bude poctou bývalému španělskému cyklistovi Miguelu Indurainovi, který si v časovce na stejném místě v roce 1994 výrazně pomohl k předposlednímu z pěti celkových triumfů v řadě, které na Tour dobyl. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články