Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Tour byla čistá. Komisaři neodhalili žádný dopingový přečin

Aigle - Damoklovým mečem visícím nad letošním ročníkem Tour de France byla jednoznačně hrozba dopingu. Jde o pro cyklistiku palčivé téma, vždyť i v nedávné historii závodu kvůli svým pozitivním vzorkům jezdci přicházeli o své triumfy. Jubilejní stý ročník, který proběhl letos v červnu a červenci, však podobné nepříjemné překvapení nepřinesl. Bez problémů totiž podle Mezinárodní cyklistické unie (UCI) proběhlo všech 622 kontrol.

Vítězný tým Sky s Chrisem Froomem ve žlutém
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Rebours

"Z letošního závodu nemáme žádné nepříznivé výsledky," prozradila protidopingová manažerka UCI Francesca Rossiová, podle které bylo odebráno 203 vzorků v průběhu tréninků a dalších 419 jezdci odevzdali v průběhu třítýdenního závodu v závěru června a v červenci.

Oproti předchozímu ročníku, kde měl pozitivní test na diuretika lucemburský jezdec Fränk Schleck, vzrostl počet kontrol o 56. Žádné problémy se ve vzorcích nevyskytly, ačkoliv podle Rossiové byl letošní systém kontrol dynamičtější a pro jezdce hůř předvídatelný.

Příznivým signálem byl i v Německu provedený "experiment" magazínu Bild. Ten požádal nejlepšího sprintera letošní edice závodu Marcela Kittela, aby podstoupil test na detektoru lži - a tedy prokázal, že si na Tour nepomáhal nedovolenými přípravky. Němec skutečně testem prošel, a to s vyrovnanými výsledky značícími pravdivé odpovědi. Sám neměl s testem sebemenší problém. "Nemám co skrývat, tak jsem to udělal. Bojuji za čistý sport a tento test to jen potvrdil," prohlásil Kittel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články