Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Kubeška: Závěry umíme a máme na to odolnou psychiku. Cílem pro MS je umístění do šestého místa

Na evropském šampionátu v curlingu nezačala česká reprezentace žen šťastně, ale pozměněný tým okolo skipky Anny Kubeškové nakonec vybojoval konečnou šestou příčku, čímž se kvalifikoval na březnové mistrovství světa do Kanady. Trenér výběru Karel Kubeška tak nezastíral spokojenost. V rozhovoru pro Sportovní zprávy také prozradil, že ani jemu se při vedení týmu nevyhnulo zvýšení hlasu.

Anna Kubešková s otcem a trenérem v jedné osobě Karlem Kubeškou
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

"Výsledek je výborný. Šesté místo – nedělené, to znamená, že jsme skončili za profesionální špičkou a v podstatě jsme nejlepší z amatérských týmů," hodnotil Kubeška vystoupení ženské reprezentace ve švédském Helsingborgu.

Šestá příčka se ale nerodila lehce. Český výběr doznal personálních změn a začátek turnaje se nevyvíjel ideálně. "Naše situace byla trochu jiná než v minulých letech, protože jsme obměnili tým. V týmu se objevily dvě nové hráčky a příprava v novém složení trvala zhruba půl roku, takže o to to bylo celé složitější, náročnější," zdůvodnil Kubeška.

"Curlingový tým je sice malý kolektiv, ale možná o to více ta chemie a atmosféra, která uvnitř týmu panuje, je důležitá, v zásadě klíčová pro projevený výkon. To bylo to, na čem jsme pracovali celou dobu nejvíc," doplnil Kubeška.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Kubeška o skončeném ME v curlingu

Skipka Anna Kubešková je už zkušenou curlerkou, otázkou ale bylo, jak si na prvním šampionátu povedou nové tváře týmu. "Navázaly na její schopnost a myslím si, že se utkání zhostily velmi dobře. Ežen Kolčevská na jedničce zahrála výborný turnaj, děvčata na dvojce a na trojce Petra Vinšová a Alžběta Baudyšová zahrály mírně nad svoje možnosti, což je vždycky dobře," dodal Kubeška.

Ani jemu se jako zkušenému trenérovi ale nevyhnulo projevení emocí. "Na šampionátu je to vždycky složité. Člověk váhá mezi tím, jestli má zvýšit hlas, nebo jestli má spíš chlácholit a hladit. Nakonec z toho logicky vzešla taková kombinace. Byl tam okamžik, kdy jsem byl ostřejší a přísnější, ale bylo víc okamžiků, kdy jsem se snažil děvčata uklidnit a vysvětlit jim, že jdou v zásadě jen do dalšího zápasu, že není nutné dělat něco jinak," prozradil Kubeška taktiku při špatně se vyvíjejícím turnaji.

Kubeška o švédské dominanci v curlingu:

"Hlavním fenoménem podle mého soudu je existence tzv. curlingového gymnázia. V rámci školního vyučovacího procesu je zařazen curling, který mohou mladí lidé hrát. A právě z této mládeže se rekrutují reprezentanti, kteří vozí zlaté medaile z turnajů. U nás chybí práce s mládeží a je to docela bolavé místo sportu obecně. A chybějí i trenéři, kteří by byli specializovaní na mládež."

Češky sice na úvod porazily Lotyšky a později i Norky, ale jinak prohrály s Estonkami, Skotkami, Němkami, Ruskami, Švédkami a Švýcarkami. Šestou příčku tak zachránily až závěrečnou výhrou nad Dánkami 7:5.

"Jsme na to zvyklí. I na těch minulých šampionátech šlo velice často o poslední utkání, ve kterých se rozhodovalo. Troufám si říct, že závěry docela umíme a že na to máme odolnou psychiku, především v osobě skipa Anny (Kubeškové), která už má v tomto ohledu velké zkušenosti," uvedl Kubeška na adresu dcery.

Účast na nadcházejícím světovém šampionátu má navíc výhodu v tom, že tým může usilovat o body do olympijské kvalifikace, takže šance na místenku na zimní Hry v Pekingu 2022 rázem stoupají. O olympijské body se bude hrát na příštích dvou mistrovstvích světa.

"My jsme už dosáhli na sedmé a následně šesté místo. Vždy půjde o momentální formu, nejen naší, ale i soupeřů. Takže ambice jsou být někde v polovině tabulky ze třináctičlenného startovního pole. Umístění od pátého do osmého místa by bylo výborné, a protože šest týmů postupuje do nadstavby, tak cílem nemůže být vlastně nic jiného než se na mistrovství světa umístit do šestého místa," řekl povzbudivě Kubeška.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články