Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Zlato ze sprintu bere Doll, Johannes Bö bez medaile. Štvrtecký má výsledek kariéry

Johannes Thingnes Bö tentokrát další triumf ke dvěma vítězným sprintům z úvodu sezony nepřidá. Stejnou disciplínu totiž ve francouzském Le Grand Bornand ovládl Benedikt Doll. Z českých biatlonistů se blýskl Jakub Štvrtecký, který si zajel nejlepší umístění kariéry. Do sobotní stíhačky se podívá s Michalem Krčmářem i Adamem Václavíkem.

Jakub Štvrtecký si ve sprintu v Le Grand Bornand vylepšil šestnáctým místem životní maximum
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Hned na úvod Johannes Thingnes Bö závod jako 34. závodník ve startovce zdramatizoval, když poslední terč na položce vleže minul. Jenže po další položce bylo po dramatu – přišlo další trestné kolo.

Bö - tentokrát těsně pod stupni vítězů - tak ze třetího sprintu sezony vyšel naprázdno. Ještě než ale vynechá celý lednový program, čeká ho ve Francii stíhačka a závod s hromadným startem.

Čistý střelecký závod absolvoval Tarjei Bö, který se zařadil o devět vteřin za Dolla. I ten předvedl bezchybnou střelbu a běh, a tak mistr světa z Hochfilzenu 2017 urval pro Německo zlato. Je to teprve jeho druhý triumf v seriálu SP.

A to i přes dotírajícího francouzského ostrostřelce Quentina Fillona Mailleta. Nejlepší domácí závodník sprintu se nakonec musel spokojit se třetím místem, na Tarjei Böa mu scházely zhruba dvě vteřiny.

Další domácí hvězda Martin Fourcade si závod odstřelil na druhé položce dvěma ranami mimo a pokračuje tak výkony spíše za očekáváním. V desítce se objevil s chybou jeho týmový kolega Simon Desthieux, vedle střílel rovněž Lukas Hofer.

Za zmínku určitě stojí i vedle dua Bö+Bö další dva Norové v TOP 10. Pátý skončil Erlend Bjoentegaard, hned za ním Johannes Dale.

Štvrtecký vystrkuje růžky, Hornig má za sebou premiéru v SP

V české sestavě sice chyběla dvojice nejzkušenějších reprezentantů Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, kteří se před Vánoci raději rozhodli potrénovat, nastupující generace je ale zastoupila minimálně velice slušně.

Jakub Štvrtecký vstoupil do závodu čistě, odstřílel za půl minuty a na čelo měl odstup kolem 20 vteřin. A z čisté střelby se mohl radovat i vestoje. Po druhé položce tak byl závodník, který v neděli oslaví jednadvacáté narozeniny, průběžně čtrnáctý, nakonec z toho bylo skvělé šestnácté místo.

"Se střelbou jsem stoprocentně spokojen. Bylo to svižné, ale na trati mi to moc netáhlo. Sníh byl rychlý, ale od rána jsem se necítil stoprocentně a v tom závodě se to asi promítlo," řekl Štvrtecký, jehož dosud nejlepším umístěním byla 29. příčka ve sprintu v Hochfilzenu minulý týden.

Michal Krčmář hned na ležce chyboval, druhou položku už si ale pohlídal. "Za jedna je tady moc, spokojenej s ležkou být nemůžu. Mrzí mě to, věřím, že to bude slušná pozice do stíhačky a tam budu mít o co bojovat," řekl.

A protože se mu i přes nepříliš ideální podmínky neběželo špatně, 17. místem se dostal do první dvacítky. "Bylo to neskutečně rychlý. Člověk nemá ani vteřinu si vydechnout, furt musí pracovat. Obrovský kalup, ale docela dobrý. Necítil jsem se tak motorovej jako v Hochfilzenu, na trati to asi úplně špatný nebylo," dodal Krčmář.

Z dalších Čechů byli na trati Adam Václavík (1+0). "Spokojenost s jednou chybou, což je pro mě dobré. Na trati nevím, co se stalo, ale bylo to bez života, utrápený, to mě mrzí. Podmínky mohly hrát roli, ale myslím, že to bylo mnou," řekl 37. muž závodu.

Premiéru ve Světovém poháru si připsal dvacetiletý Vítězslav Hornig, který dosud jezdil v nižším IBU Cupu. Do cíle dorazil na 70. místě se skóre 1+1. Nechal za sebou i dokonce tak ostřílené jméno, jako 82. Slovince Jakova Faka.

Výsledky SP v biatlonu v Le Grand Bornand

Muži - sprint 10 km: 1. Doll (Něm.) 23:22,1 (0 tr. okruhů), 2. T. Bö (Nor.) -9,4 (0), 3. Fillon Maillet (Fr.) -11,3 (0), 4. J. T. Bö -14,8 (2), 5. Bjöntegaard -15,0 (0), 6. Dale (všichni Nor.) -26,7 (0), 7. Windisch (It.) -28,0, 8. Desthieux (Fr.) -36,4 (1), 9. Hofer (It.) -37,1 (1), 10. Eberhard (Rak.) -40,5 (2), ...16. Štvrtecký -58,8 (0), 17. Krčmář -59,5 (1), 37. Václavík -1:31,3 (1), 71. Hornig (všichni ČR) -2:35,8 (2).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 24 závodů): 1. J. T. Bö 254, 2. T. Bö 222, 3. Desthieux 209, 4. Loginov (Rus.) 207, 5. M. Fourcade (Fr.) 191, 6. Fillon Maillet 184, ...21. Krčmář 74, 31. Štvrtecký 48, 39. Moravec (ČR) 33, 51. Václavík 19, 64. Šlesingr (ČR) 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články