Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Biatlonisty přivítalo ve Francii jaro. Krčmář si zvyká na roli nestora

Obě české biatlonové reprezentace už jsou v dějišti další zastávky Světového poháru v Le Grand Bornand. Mužský biatlonový tým disponuje jednou z nejmladších sestav historie. Při neúčasti Ondřeje Moravce a Michala Šlesingra, kterým trenéři naordinovali individuální trénink, se průměrný věk reprezentantů snížil na pouhých 23 let. Velkou výzvou zdaleka nejen pro ně, ale třeba i pro jejich servisní tým bude nevyzpytatelné počasí, které momentálně ve Francii panuje. Vše uvidíte v přímých přenosech na ČT sport a na webu ctsport.cz. Sprint mužů sledujte ve čtvrtek od 13:45.

Michal Krčmář zkouší měkkou trať v Le Grand Bornand
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Ve francouzském středisku stoupají teploty přes den vysoko nad nulu. Ženy vyrazily na trať ráno, a tak měly po většinu tréninku ještě pod nohama pevný podklad. "Kdyby to vydrželo takhle, nikdo by si nestěžoval, ale uvidíme, co ještě přijde," podotkla Lucie Charvátová.

Přijít může ledacos. O poznání náročnější podmínky měli muži, kteří vyrazili na trať až po poledni, a tak pod nimi sníh neustále měknul. "Pro nás už je to taková jarní lyžovačka. Jarní firn bych to nazval," popsal Jakub Štvrtecký.

Podle předpovědi počasí se budou podmínky ve francouzském středisku i nadále měnit, což přidělává vrásky především servismanům.

"Teď tam je teplo až do pátku, myslím do soboty, a jestli potom napadne tolik sněhu, co hlásí, bude to těžké. To musíme závodníkům testovat hodně nových lyží," přiblížil šéf servisu Vojtěch Prášil.

Ve čtvrtek a pátek jsou na programu sprinty, v sobotu stíhačky, v neděli závody s hromadným startem a s podmínkami na trati se budou prát "méně zkušení". Absentující veterány Moravce se Šlesingrem ve Francii nahradí dvacetiletý Vítězslav Hornig. Věkem junior dostane díky stabilním výsledkům v IBU Cupu nyní příležitost mezi elitou.

"Mám to kvůli zkušenostem, ale hlavně co chci sám od sebe, je se trefit. Žádný, že bych tady přehnaně pomalu střílel nebo tak. Já chci prostě střílet tak, jak to umím," zdůraznil debutant Hornig.

Mladým biatlonistům se daří. Na loňský vzestup Markéty Davidové letos navazuje Jakub Štvrtecký, který několikrát bodoval. Ten ale zkušenější kolegy neodepisuje: "Generační obměna někdy asi musí přijít a teď je to z rázu naráz, ale oni se brzo vrátí."

Při neúčasti Michala Šlesingra je nejstarším členem mužského týmu osmadvacetiletý Michal Krčmář. "Už to mám na talíři. Kluci trénují a teď jsem tady nejstarší. Aspoň přebírám tu štafetu po Bouškovi, kluci si ze mě dělají srandu," pronesl s úsměvem stříbrný olympijský medailista, kterému momentálně patří 23. místo ve Světovém poháru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články