Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Zapracování mladých může být rychlejší, plánuje Hamza. Biatlonisté končí sezonu nezvykle v Östersundu

Tradiční zakončení na norském Holmenkollenu kvůli pandemii padlo, ale jako náhradní destinace je Östersund, kde se ročník většinou rozbíhá, naprosto ideální. Český biatlonový tým má za sebou každopádně náročnou sezonu, kterou bude chtít ve Švédsku důstojně zakončit. A už teď myslí na změny, které budou potřeba. Přímé přenosy z posledního dílu Světového poháru sledujte na ČT sport, ČT2 a webu ctsport.cz.

Do Švédska zamířili hned po konci druhého ze dvou letošních dílů SP v Novém Městě na Moravě. Reprezentaci čeká poslední štace ročníku, kterou třeba Markéta Davidová vyhlíží už delší dobu.

Česká jednička a mistryně světa z vytrvalostního závodu v Pokljuce už v několika rozhovorech přiznala, že poslední měsíc jede spíš na "morál". Sezona je dlouhá a odloučení od domova i kvůli různým koronavirovým opatřením značné.

"Hlava by chtěla, ale tělo už nejde. Snažím se v hlavě motivovat, ale nejde se už moc zmáčknout. Nemám z čeho brát," uvedla po šestém místu ve stíhačce. Davidová bude usilovat o modrý dres pro nejlepší závodnici sezony do 25 let.

Teď Davidovou a její tři kolegyně Lucii Charvátovou, Evu Puskarčíkovou a Jessicu Jislovou čekají, stejně jako biatlonisty v Östersundu, sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem.

V živé paměti ještě ale jistě všechny čtyři české závodnice mají hrůzostrašné 18. místo ze štafety ve Vysočina Areně.

Byl to nejhorší výsledek ženské štafety v SP v historii.

"Tam jsme spadli na úplné dno. A sám za sebe musím říct, že jsem byl hodně naštvaný. Ale pak jsme se odrazili, holky i kluci," říká pro svazový web šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Češky v akci (sprint):

Lucie Charvátová (5), Markéta Davidová (30), Eva Puskarčíková (41), Jessica Jislová (61).

Ten plánuje spolu s vedením, v němž je i trenér Ondřej Rybář, změny pro přípravu na nadcházející olympijskou sezonu.

Řada nepovedených individuálních závodů byl ale neoddiskutovatelný fakt, kromě toho se hlavně po Vánocích přidaly i problémy s covidem, kdy řada závodníků onemocněla a skončila v karanténě.

Bývalý biatlonista a nynější technický koordinátor svazu Michal Šlesingr teď dokonce v rozhovoru pro deník Právo připustil, že v důsledku okolností existovala reálná úvaha o jeho návratu z Oberhofu. Z toho ale nakonec sešlo.

"Vedeme s Ondrou Rybářem i Egilem Gjellandem dlouhé diskuze o tom, jak s týmem dále pracovat," přiznává Hamza.

"Osobně si myslím, že zapracování mladých sportovců může být rychlejší. A jsem rád, že třeba progres Mikuláše Karlíka (dvojnásobný medailista z juniorského MS, pozn. red.) můj názor potvrdil, ta cesta tam je," připomíná Karlíkovo šestadvacáté místo ve stíhačce v Novém Městě na Moravě.

"Stejně tak vidím pozitivně Kubu Štvrteckého, Milana Žemličku, Víťu Horniga a juniory. Stále hodně sázím na Adama Václavíka, ale musí tvrdě makat," dodává viceprezident Mezinárodní biatlonové unie.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu biatlonistů

Češi v akci (sprint):

Michal Krčmář (15), Jakub Štvrtecký (28), Vítězslav Hornig (38), Mikuláš Karlík (66), Adam Václavík (100).

Právě Václavík nahradil v nominaci na závěrečný díl sezony elitního seriálu Ondřeje Moravce, který minulou neděli ukončil kariéru.

"Věřím, že dozraje s věkem, jako dozrál Ondra. Adam i Tomáš Krupčík jsou nyní pod tlakem mladých, a to je dobře," dodává Hamza. Vedle Moravce už v posledním podniku SP nebude figurovat ani německý reprezentat Arnd Peiffer. I ten po zralé úvaze kariéru skončil.

U žen je situace dramaticky odlišnější. Kromě Terezy Voborníkové, případně ještě Terezy Vinklárkové (obě již dostaly šanci okusit SP, resp. mistrovství světa, pozn. red.) panuje od áčkového týmu velký výkonnostní rozdíl.

Cest a možností je několik, mimo jiné třeba sloučit reprezentační týmy. Krok, který však nelze udělat lusknutím prstu. Jak se podaří - a zda vůbec - napoví příští ročník, ten olympijský.

Teď je však před biatlonisty ještě jedna sezonní výzva.

A začnou sprinty. U biatlonistek je situace jasná: vláda Norky Tiril Eckhoffové je zatím naprosto suverénní. 

Mezi muži si poslední dvě vítězství ve sprintech na 10 km rozdělili Francouzi: Simon Desthieux a Quentin Fillon Maillet.

Nejlepším českým výsledkem v minulé sezoně při úvodu SP ve Švédsku byl bronz Markéty Davidové, resp. 16. místo Michala Krčmáře.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články