Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vítkovou dál trápí problémy. V tomhle stavu do Světového poháru nechci, říká biatlonistka

Trápení Veroniky Vítkové pokračuje. Poté, co po kolapsu předčasně odjela z úvodu Světového poháru v Östersundu, zkusila po měsíci odpočinku a individuální přípravy start v Českém poháru. Ten však ani zdaleka nedopadl podle představ. Do mistrovství světa nezbývá mnoho času. Co se bude dít dál? Zpravodajství a přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK

Začátkem prosince ještě odjela ve Švédsku sprint, s 45. místem ale nemohla být vůbec spokojena. Následný vytrvalostní závod už byl nad její síly a odstoupila, štafetu vynechala úplně.

Veronika Vítková laborovala se zdravotními problémy prakticky celou loňskou přípravu. Rychle se zadýchávala, podle svých slov až přidušovala. Energie z těla tím rapidně ubývalo, Vítkovou permanentně sužovala únava.

Před startem elitního seriálu to nicméně vypadalo, že je vše na dobré cestě. Ale po druhém ostrém závodu vzal optimistický výhled za své.

Původní předpoklad zněl, že se Vítková vrátí po Novém roce v německém Oberhofu. Jenže se neobjevila ani tam, ani o minulém víkendu v Ruhpoldingu. A nejinak tomu bude i tento týden ve slovinské Pokljuce.

Po téměř třech týdnech klidu se Vítková vrátila po Vánocích k přípravě v Obertilliachu. Rakouský areál, kde se pravidelně jezdívá nižší IBU Cup, má moc ráda, prý ji nabíjí optimismem.

S ním vstupovala předminulou sobotu i do Českého poháru v jabloneckých Břízkách, který si mezi juniory nenechali ujít ani někteří reprezentanti z IBU Cupu.

Záhy ale Vítková ve sprintu zjistila, že je všechno úplně jinak. "V mém výkonu nebyl ani kousek dynamiky, vůbec jsem nebyla schopna udělat něco s tempem, zrychlit," vyprávěla pro web Českého biatlonu po závodním testu, který s ní jela i bývalá biatlonistka Jitka Landová.

Vítkové přišlo, jako by celý závod odjela se zařazenou trojkou. "K maximálnímu výkonu jsem se ani nepřiblížila, ale přitom jsem se brzy unavila," dodala zkušená biatlonistka z Janova nad Nisou, která předtím po Östersundu nenastoupila ani do svěťáků v Hochfilzenu a Annecy.

Veronika Vítková na trati vytrvalostního závodu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Trenéři pak z preventivních důvodů povolali Terezu Voborníkovou, která si v Oberhofu odbyla ve sprintu svůj debut. A bylo to dobře, protože Eva Kristejn Puskarčíková záhy onemocněla a Voborníkovou hned Egil Gjelland využil coby náhradnici pro štafetu v Ruhpoldingu.

Vítková se dost trápila už minulou sezonu. Nejlepší výsledky zajela až na konci ročníku: ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Östersundu byla třináctá, stejné místo obsadila ve stíhačce na závěr SP v Oslu.

Tentokrát podle všeho bronzová olympijská medailistka ze sprintu v Pchjongčchangu uvažovala dokonce o předčasném konci sezony, podle jejího partnera Marka Lejska ale převládlo odhodlání bojovat.

"Je to pro ni strašně těžké. Chce ukázat, že nepatří do starého železa. Já jí věřím, že se může připravit k vrcholu sezony," vyprávěl před Vánoci ve vysílání ČT sport bývalý biatlonový trenér Lejsek.

Jenže se blíží konec ledna a problémy neustupují. Světový šampionát, na který chtěla Vítková směřovat přípravu, startuje v Anterselvě smíšenými štafetami už ve čtvrtek 13. února.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Co teď? Jisté je, že SP v Pokljuce bude bez ní. "V tomhle stavu do Světového poháru opravdu nechci. Nemělo by to smysl, ani by to nebylo fér vůči týmu," řekla jednatřicetiletá mistryně světa ve smíšené štafetě z roku 2015.

I dál se bude Vítková připravovat individuálně, realizační tým bude s lékaři konzultovat další postup. "Hledáme řešení, jak jí pomoci," řekl sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář.

Tomáš Krupčík měl po prodělané borelióze daleko větší štěstí. Do kolotoče SP se již stačil vrátit, zatím je to ale spíše jedna velká otrkávaná.

V Oberhofu sice ve sprintu dojel 34., stejný závod o týden později mu ale v Ruhpoldingu nevyšel vůbec a skončil až tři místa pod stovkou.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články