Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Myšlenky na předčasný konec potlačila. Chce bojovat, říká o Vítkové Lejsek

Před rokem a deseti měsíci se na jejím krku pohupovala bronzová olympijská medaile a celá jen zářila. V další sezoně měla podle některých patřit ke kandidátkám na příčky nejvyšší ve Světovém poháru. Jenže se něco pokazilo. Veronika Vítková se většinu minulé sezony protrápila a po letošní přípravě plné zdravotních lapálií to vypadá snad ještě hůř. Kolotoče závodů opustila a odpočívá. Nejčernější myšlenky na konec kariéry potlačila a zase bude bojovat. Aby to třeba na mistrovství věta v Anterselvě vyšlo. Po jejím boku jí pomáhá její partner Marek Lejsek.

Veronika Vítková na startu vytrvalostního závodu v Östersundu, který nedokončila
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Snažím se Verču co nejvíc podporovat a povzbuzovat. Vím, že je to pro ni strašně těžké," uvedl Lejsek, bývalý biatlonový trenér se zkušenostmi s reprezentačním áčkem i B-týmem.

Vítková absolvovala na začátku sezony jeden celý závod, v němž obsadila 45. místo. Vytrvalostní klání už v jeho průběhu vzdala a po domluvě s trenéry opustila tým a oddala se odpočinku.

"Verča má nastolenou léčebnou kúru, že si má od biatlonu odpočinout. Nedělá žádné aktivity, peče cukroví, připravuje se na Vánoce. Snaží se vyčistit hlavu a připravit se na další fázi, po Vánocích by se měla vrátit k tréninku. Bude se snažit připravit k únorovému mistrovství světa," popsal Lejsek.

V minulé sezoně se také dlouho potýkala s únavou a výkonnostní vzestup nastal až na světovém šampionátu. Celkově to stačilo na 30. pozici ve Světovém poháru, což znamenalo nejhorší umístění od ročníku 2010/2011.

A letošní letní příprava, to byl další seriál zdravotních potíží. S dýcháním, únavou.

"Pro Verču jsou poslední dva roky strašně složité po psychické stránce. Má za sebou spoustu výrazných úspěchů a s něčím do sezony jde. Jakmile to nejde, tak to sportovce strašně ubíjí a dostává ho to do kolen," zdůraznil Lejsek.

Trable, které nemají jasné vysvětlení, vedly i k úvahám o předčasném konci sezony. "Určitě Verča takové černé myšlenky měla," připustil Lejsek. "Ale momentálně je nastavená na to, že chce bojovat a chce ukázat, že nepatří do starého železa a má co ukázat. Já jí věřím, že se může připravit k vrcholu sezony," dodal s poukazem na minulou sezonu povedený světový šampionát.

Po podprůměrné sezoně se v létě rozhodla Vítková pro cestu ze stereotypu. Spolu se svým přítelem odjeli do Nepálu. Splnila si sen. "Je to úplně jiný svět. Lidi z ničeho dokážou strašně moc, vystačí si s málem. Všechno mají tak jednoduše zařízené a jsou šťastní. Tohle mě hodně zasáhlo," popisovala Vítková v létě.

"Cesta do Nepálu po nezdařené sezoně se hodila. Bylo to odreagování. Přišlo to v pravou dobu. Byla to duševní osvěta a vyčištění hlavy," dodal Lejsek.

Optimismus a víra v to, že výsledky nakonec přijdou, Lejskovi nechybí: "Doufám, že chuť naskočí po Vánocích, vrhne se do tréninku a povede se to zachránit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články