Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vedl neporazitelnou Forsbergovou a Švédsko vytáhl k medailovým výšinám. Loučí se trenér Pichler

Svou misi splnil. Před čtyřmi lety se německý trenér Wolfgang Pichler vrátil do Švédska, aby pozvedl tamní reprezentaci a vybojoval s ní cenné kovy na domácím světovém šampionátu. Povedlo se a dokonce už o rok dříve na olympijských hrách slavil hned několikrát. Tvrdý, náročný, ale i férový a citlivý kouč se po MS v Östesundu rozloučil úspěšně. Kam teď zamíří? U biatlonu možná ještě chvíli zůstane.

Wolfgang Pichler
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

"Zatím nevím, co bude dál, ale jedno je jisté. Pojedu domů a budu hrát tenis. Každý den," uvedl ještě v Östersundu s lehkým úsměvem Pichler. "Je mi 64 a nemám už kam spěchat. Možná přijde nabídka z Mezinárodní biatlonové unie, možná ze švédského svazu. Kdo ví?" dodal.

Jeho posledním světovým šampionátem tak bylo symbolicky mistrovství světa v zemi, se kterou dosáhl největších úspěchů. Se Švédskem spojil většinu své trenérské kariéry, jen na chvíli si "odskočil" do Ruska.

"Podepsal jsem kontrakt na čtyři roky a cílem bylo připravit tým právě na domácí šampionát," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendární trenér Pichler s biatlonem po sezoně skončí

Výsledky? Zatímco před pár lety jedině Fredrik Lindström dokázal konkurovat absolutní špičce, pod Pichlerovým vedením vyrostla nová generace elitních závodnic a závodníků. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu se ze stříbra radoval tehdy dvacetiletý Sebastian Samuelsson, Hanna Öbergová ovládla vytrvalostní závod, mužská štafeta triumfovala, ženská přidala další stříbro.

Vydobyté pozice Švédové neztratili ani v následujícím roce. Öbergová opět vyhrála nejdelší klání, spolu se Samuelssonem přidala bronz ze štafety dvojic a sbírku zkompletovala spolu s ženskou štafetou.

Pichler = úspěch švédského biatlonu

Pichler potvrdil, že jeho náročný přístup slaví úspěchy. Rodák z biatlonového střediska číslo jedna Ruhpoldingu vedl řadu velkých hvězd, jako byli Helena Ekholmová, Anna Carin Olofssonová-Zideková či Björn Ferry. Ale tou vůbec nejzásadnější a přímo osudovou byla pro něj Magdalena Forsbergová. Žena, která dokázala mezi lety 1996 až 2002 šestkrát v řadě vyhrát celkové hodnocení Světového poháru.

"Zřejmě bych nezískala žádné z vítězství nebýt jeho. Vždy jsem mu důvěřovala na 200 procent. Je tak zapálený pro biatlon a pro trénování. Znamená opravdu hodně nejen pro mě, ale pro celý švédský biatlon," prohlásila mimo jiné také šestinásobná mistryně světa Forsbergová.

Pichlerovo ruské angažmá

Od roku 2011 do olympijské sezony 2014 trénoval Wolfgang Pichler ruské biatlonistky, z nichž hned tři: Olga Viluchinová, Olga Zajcevová a Jana Romanovová byly po vyšetřování tzv. Oswaldovy komise Mezinárodního olympijského výboru diskvalifikovány z Her v Pchjongčchangu. Kvůli této spolupráci nedostal německý kouč v prosinci 2017 akreditaci na OH do Koreje. Za své svěřenkyně se stavěl a odmítal veškerá dopingová obvinění.

I po letech je jedna z nejlepších biatlonistek celé historie pro Pichlera nezapomenutelnou svěřenkyní. "Pořád mám s Magdalenou vřelý vztah. Vždy jsme si byli hodně blízcí a je pro mne opravdu výjimečná."

Pichler byl vždy znám svými náročnými tréninkovými metodami, za kterými si šel s jasným cílem a záměrem. V tom tkvělo kouzlo nespočtu úspěchů. "Určitě je velmi tvrdý trenér, ale na druhou stranu umí být i citlivý. Základem je důvěra v kouče. Pokud věříte, že vás trenér vede po správné cestě, dokážete vstřebávat ty největší dávky a trénovat hodně tvrdě," podtrhla Forsbergová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články