Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Suverénní Norové jsou ze štafety zlatí, českým biatlonistům musí stačit osmé místo

Česká biatlonová štafeta nakonec nebyla takovým výbuchem, jak se v polovině týmového závodu zdálo. To se pohybovala mezi nejhoršími sedmi. V Ruhpoldingu nakonec skončili svěřenci trenéra Michaela Málka na osmém místě. Zlato brali suverénní Norové, druzí Francouzi, třetí dojeli Rusové. Domácí německá reprezentace skončila čtvrtá, nevyhrála tu už dvanáct let.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

Štafeta ve složení Ondřej Hošek, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec neměla dobrou výchozí pozici, pak klesla až do druhé desítky vinou dlouhé Krčmářovy položky, naopak Šlesingrův a Moravcův výkon dokázal vrátit reprezentaci zpátky "do hry". Nakonec z toho bylo osmé místo, i když Moravec pomýšlel ještě výš. To by však nesměl chybovat.

"Osmé místo je pěkné, do něj to je povinnost pro český tým. Předtím se nedařilo, takže teď je to zasloužené a forma jde správnou cestou," zhodnotil Málek.

"S výkonem jsem spokojen, jen mě mrzí dvě dobití na stojce, to bylo hrozně moc. Kdyby bylo jen jedno, bylo by to hratelnější. Ujelo mi to," řekl Hošek, který předával se ztrátou 48 sekund. "Počítali jsme s tím, že nebude tak pospíchat. Úsek zvládl. Kdyby tam bylo méně dobíjení, bylo by to lepší. Ale není co zazlívat," dodal Málek.

Krčmář strávil při své ležce na střelnici minutu, třikrát musel dobíjet. "Vůbec nevím, co se stalo. Mé chyby, má špatná položka. Jel jsem v balíku s Finem, nepřijel jsem extra zadejchanej. Prostě jsem to nezvládnul. Stojka se povedla, ale ujel tam vlak. Ve finále to ode mě i na trati nebylo nic moc," uvedl Krčmář.

"U něj šly první dvě rány dolů, pak nedobil jednu ránu, tam jsme ztratili hodně času. Michalovi se to na první položce nepovedlo. Pak už se to začínalo sjíždět," doplnil Málek.

Šlesingr český tým posunul nahoru. "První tři rány šly, pak najednou mi to tam začalo moc lítat. Asi jsem tam nechtěl strávit moc času, tak jsem to risknul a musel jsem si dát s dobíjením záležet," uvedl. Nebýt stojky, kde ztratil, byl se závodem spokojený. "Bylo to docela fajn," řekl.

Do závodu šla česká reprezentace až z 18. místa. Hošek, který štafetu rozjížděl, na první položce jednou dobíjel a prodral se o čtyři místa vpřed se ztrátou 12 vteřin na čelo. V úplném popředí šestadvaceti týmů jelo Rusko, Volkovova ležka za 20 vteřin byla nejrychlejší a bezchybná. Naopak Francouz Desthieux pálil mimo dvakrát a od stavu vyrážel až dvacátý.

Hoškovi se druhá položka se dvěma dobíjeními vůbec nevydařila, rázem se propadl o sedm míst. Do popředí se po suverénní střelbě dostalo Norsko, na druhém místě se držel přesně mířící Němec Lesser. Hošek dokončil svůj úsek se ztrátou téměř 48 vteřin, na řadě byly schopnosti Krčmáře.

Šplhat nahoru se začali Slováci. Hasilla odjížděl ze své první položky druhý se ztrátou devíti vteřin na Itala Hofera. Český reprezentant mezitím dojel ke stavu a dobíjet musel třikrát. Z nepřesností Krčmáře bylo průběžné 23. místo se ztrátou téměř minuty a půl. Síly se přelévaly, druhý Doll držel Němce stále v kontaktu s čelem.

Vítězní Norové Birkeland, T. Bö, Svendsen, J. Bö
zdroj: ČTK/AP

Stojku však Krčmář vyčistil perfektně, časové manko se ale neměnilo, závod českým biatlonistům pomalu utíkal. Na čele se mezitím sváděl boj mezi Rakouskem, Norskem a Itálií, která předávala jako první. Krčmář během na nejlepší nestačil, na prvním okruhu 11., na druhém měl 16. čas. Šlesingrovi předával s odstupem minuty a 36 vteřin.

Bleskově se začala šplhat nahoru Francie, na třetím úseku se mohla spolehnout na fenomenálního Martina Fourcadea. Obě položky zvládnul bravurně. Při předávce ztrácel 43 vteřin, na své stojce už manko téměř zlikvidoval a byl v těsném závěsu za Norskem. Šlesingr na páté střelbě nechyboval, při své druhé zastávce ale musel dvakrát dobíjet, odjížděl z 11. místa a předával osmý.

Závěrečný úsek štafety byl na Moravcovi. Stříbrný muž ze středečního vytrvalostního závodu na 20 km dál střílel precizně a byl na sedmé pozici. O ještě lepší než osmé umístění se ale ranou mimo připravil na poslední stojce.

Analýza mužské štafety v Ruhpoldingu
zdroj: ČT sport

J. T. Boe jel v Norsku pro čtvrté ruhpoldingské zlato v řadě. Emil Hegle Svendsen ze třetího úseku byl členem vítězné norské štafety už pojednadvacáté. Vyrovnal se tím Němci Svenu Fischerovi na pátém místě mužských historických tabulek v počtu štafetových výher v SP.

Francouzi s finišmanem Guigonnatem se dokázali vydrápat na stříbro. Na poslední položce vyhořeli Italové, kteří se trestným kolem připravili o bronz. To pro Rusy vyjel s jedním dobíjením Šipulin.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu, muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Birkeland, T. Bö, Svendsen, J. Bö) 1:13:11,1 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade, Guigonnat) -24,9 (0+6), 3. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) -53,4 (0+4), 4. Německo -1:26,5 (0+10), 5. Rakousko -1:39,8 (0+6), 6. Švédsko -1:50,6 (0+6), ...8. ČR (Hošek, Krčmář, Šlesingr, Moravec) -2:15,1 (0+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články