Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Směr Pchjongčchang. Generálka na olympijských tratích bude bez Moravce

Praha – Po osmi letech se vracejí na místo činu. Biatlonisté v jihokorejském Pchjongčchangu startovali při mistrovství světa a nyní to pro ně bude generálka na olympijské hry v příštím roce. Tamní tratě otestuje i trojnásobná medailistka z nedávného mistrovství světa Gabriela Koukalová. Naopak stříbrný muž z šampionátu v Hochfilzenu Ondřej Moravec korejský test vynechává.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK/AP

"Už tenkrát to vypadalo, že to mají připravený na olympiádu. Jsem zvědavý, jestli to zrekonstruovali, nebo postavili něco nového," řekl Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr vzpomínal, že všude byla golfová hřiště. "Kolem greenu jedné jamky se i jezdilo a někteří biatlonisté sbírali v potůčkách zapomenuté míčky," podotkl Šlesingr.

První úspěšný šampionát mezi dospělými tehdy prožila Veronika Vítková. Ještě věkem juniorka útočila ve vytrvalostním závodu na medaili, ale předposlední ránu minula a nakonec obsadila páté místo. "Byly to moje první velké závody, kde jsem si zajela pěkné výsledky. Ráda se tam podívám znovu," řekla Vítková.

Souboj s časovým posunem

Nejnáročnější na současné cestě do Pchjongčchangu bude aklimatizace. Do Asie totiž biatlonisté letí jen na týden a už ten další budou závodit ve Finsku. "Proto jsem zvědavý, jak se s tím sportovci srovnají, co se týče toho posunu," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Muži předpokládali, že si ani nebudou na korejský čas zvykat. "Zůstanu v evropském čase. Radši přetrpím Koreu a pak budu v Kontiolahti normálně ve svém režimu," řekl Michal Krčmář. "Budu chodit spát ve čtyři, v pět v noci, vstávat k obědu a je to. Nemá cenu se přenastavovávat na jiný režim," dodal Šlesingr.

Vítková se bojí létat, proto doufala, že jedenáctihodinový let z Amsterdamu do Soulu zaspí. Sama ještě nepřemýšlela, jak s časovým posunem naloží. "Vzhledem k tomu, že jsou tam večerní starty, tak je rozumný nápad držet evropský čas," řekla. "Ani já nemám v plánu se přehazovat do místního režimu. Je to zbytečné, když jsme tam jen na skok a čekají nás další dvě štace v Evropě," přitakala Koukalová.

Otestovat kopce i střelnici

Biatlonisté doufají, že si rok před olympiádou, na které budou podle výsledků z posledních sezon patřit k medailovým nadějím, vyzkoušejí trať. "Osaháme si kopce, kritická místa i střelnici. Jaký je tam příjezd, jak tam fouká," řekl Krčmář.

Šlesingr se Soukupem si pamatovali, že na tratích byl jeden nepříjemný kopec. A před střelnicí prudký sjezd a ostrá pravotočivá zatáčka. "Docela se tam padalo a bylo to nebezpečné. Jsem zvědavý, jak to změnili," řekl čtyřiatřicetiletý Soukup.

Totálně bláznivý výlet

Jen Moravec z elitní české sestavy do Pchjongčchangu neodjel. Špatně snáší dlouhé cesty. "Třikrát jsem odletěl do Ameriky a třikrát jsem z toho lehnul. A tenhle výlet na necelý týden kvůli třem závodům až do Koreje mi přišel jako totálně bláznivej," vysvětlil Moravec, proč raději místo do Koreje míří do Kontiolahti.

Ve Finsku bude vicemistr světa z vytrvalostního závodu trénovat a pojede IBU Cup, nižší soutěž biatlonistů. "Ten jsem jel naposledy v roce 2009 v slovenském Osrblie," vzpomínal Moravec. Ze zkušených závodníků tam ale nebude sám. Stejnou volbu udělal třeba Rakušan Daniel Mesotitsch. "Nebudeme se bát," smál se Moravec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články