Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Žemlička na šampionátu stoupá vzhůru, ve stíhačce dojel pátý, biatlonistkám se nedařilo

Osrblie (Slovensko) - Naděje českého biatlonu Milan Žemlička se na juniorském světovém šampionátu stále zlepšuje, po sobotním šestém místě ve sprintu dojel ve stíhacím závodě pátý. Český závodník se blýskl střelbou, z dvaceti ran chyboval pouze dvakrát. Naopak českým biatlonistkám se závod nevydařil, nejlépe dojela Markéta Davidová na 18. příčce. Simona Maříková startovala z nadějného 6. místa, kvůli pokažené střelbě nakonec skončila na 25. pozici. Mistry světa se stali reprezentanti Ruska Igor Malinovskii a Valeriia Vasnětcová. 

Biatlonista Milan Žemlička
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Milan Žemlička vstupoval do stíhacího závodu z nadějné šesté pozice, ze které se mohl pokusit atakovat medailové příčky. Český reprezentant předvedl velmi dobrou střelbu, když na čtyřech střeleckých položkách chyboval celkem pouze dvakrát. Běžecky ale Žemličkovi nevyšel závod podle představ.

Po poslední střelbě ve stoje se Žemlička pohyboval nadosah medailovým pozicím, nakonec v cíli svedl boj o čtvrtou příčku s Rusem Streltsovem. O konečném umístění českého biatlonisty musel rozhodnout až fotofiniš, podle kterého dojel český biatlonista těsně pátý se ztrátou 35 sekund na vítěze.

Český závodník byl k svému výkonu kritický, přesto je s pátým místem spokojený. "Při hodně dobré střelbě a dobrém běhu to mohlo cinknout, ale dneska to na bednu nebylo po běžecké ani po střelecké stránce. S pátým místem jsem nadmíru spokojený, o příčku jsem se posunul," okomentoval svůj výkon Žemlička. 

Je nám líto, video expirovalo.
Žemlička na MSJ skončil ve stíhačce pátý

Prvenství ze sprintu obhájil i ve stíhacím závodě Rus Malinovskii, který i se čtyřmi střeleckými chybami zvítězil před Norem Sindre Pettersenem. Třetí dojel Bělorus Anton Smolski. Další český zástupce Ondřej Šantora startoval do závodu z jedenáctého místa, kvůli pěti trestným kolům ale nabral další ztrátu a do cíle dojel na patnácté příčce. Jakub Procházka chyboval na střelnici osmkrát a skončil 42. 

Maříková si odstřelila dobrý výsledek

Simona Maříková vyjížděla z šestého místa, které nabízelo zajímavou pozici do soubojů ve stíhacím závodě. Česká biatlonistka zastřílela na první ležce čistě a pohybovala se v dosahu na první pětku. Na druhé střelbě ale Maříková třikrát chybovala a propadla se pořadím. V dalších střelbách přidala ještě tři chyby a celkem šest trestných okruhů ji stálo hodně sil, do cíle dojela až na 25. místě. 

Nejlepšího českého umístění mezi ženami dosáhla Markéta Davidová, která si oproti sprintu pohoršila o čtyři místa a skončila osmnáctá. O příčku za ní dojela třetí česká reprezentantka Nátalie Jurčová.

Davidová zatím v Osrblie nenaplnila roli favoritky, zatímco na juniorském evropském šampionátu v Novém Městě na Moravě získala zlato ve sprintu i stíhacím závodě, na mistrovství světa se zatím hledá. Důvodem mohou být zdravotní problémy, českou biatlonistku těsně před úvodními závody skolila chřipka, její start na šampionátu byl dokonce ohrožen.

Mistryní světa se stala Ruska Valeriia Vasnětcová, která jako jediná závodnice ze startovního pole zastřílela čistě. Druhé místo obsadila i přes tři chyby na střelnici Italka Michela Carraraová, třetí dojela Norka Ingrid Landmark Trandevoldová.

Mistrovství světa juniorů v biatlonu v Osrblie (Slovensko) - stíhací závody:

Junioři (12,5 km): 1. Malivoskij (Rus.) 32:39,8 (4), 2. Pettersen (Nor.) -13,0 (5), 3. Smolskij (Běl.) -27,4 (5), ...5. Žemlička -35,1 (2), 15. Šantora -2:12,7 (5), 42. Procházka (všichni ČR) -5:35,1 (8).

Juniorky (10 km): 1. Vasnětcovová (Rus.) 31:49,5 (0), 2. Carraraová (It.) -10,0 (3), 3. Tandrevoldová (Nor.) -10,8 (2), ...18. Davidová -2:22,2 (4), 19. Jurčová -2:24,6 (2), 25. Maříková (všechny ČR) -3:31,5 (6).

Dorostenci (10 km): 1. Claude (Fr.) 29:22,4 (4), ...13. Štvrtecký -1:58,5 (7), 31. Mikyska -4:22,4 (6), 43. Štulík -5:40,1 (5), 46. Volek (všichni ČR) -5:59,2 (5).

Dorostenky (7,5 km): 1. Lardschneiderová (It.) 26:57,1 (4), ...23. Vinklárková -4:17,1 (4), 33. Křižovičová (obě ČR) -5:30,5 (6).

Hlavní zprávy