Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Röiselandová drtivým finišem předčila Solaovou, Davidová se vyhoupla na šesté místo

Marte Olsbuová Röiselandová ve strhujícím finiši předjela po spirntu zcela suverénní Bělorusku Hannu Solaovou. Třetí skončila Švédka Elvíra Öbergová. Z dvacátého místa se až na šestou příčku vyšvihla Markéta Davidová. Bodovala také devětadvacátá Jessica Jislová, další Češky si pohoršily.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová měla podobně jako v Östersundu devátý nejlepší běžecký čas, ale v porovnání s prvními se ztráta z padesáti sekund umenšila na třicet. Česká biatlonistka se na tratích v Hochfilzenu cítila lépe.

"Tenhle závod jsem potřebovala. Musím pochválit servis za lyže. Mrzí mě jen ty rány vedle, hlavně ležka, ale chybovalo se dost, takže za dva je ve výsledku docela dobrá střelba," zhodnotila Davidová.

Také Jislová byla za svůj výkon ráda. A to i navzdory špatnému střeleckému úvodu. "Dvojka mě trošku rozhodila a měla jsem pocit, že je všechno ztracený. Nakonec se to vyvinulo v pěkný závod. Měly jsme dneska výborné lyže, strašně mně to na trati pomáhalo," dodala Jislová.

Co se dělo na trati

Solaová jela dlouhou dobu sólo závod. Na první položce zastřílela za nula a stále si držela náskok více než padesátisekundový. Druhá byla Norka Röiselandová. Naděje Braisazové Bouchetové zhasly po třech nepřesných ranách, Vittozziová minula hned čtyři terče. Davidová chybovala poslední ranou. Jislová nezamířila přesně dvakrát a černé kruhy nevyčistily ani Puskarčíková, Charvátová a Vinklárková.

Davidová s Charvátovou se držely ve třetí desítce. Na čele nic nového. Solaová nehodlala dát nikomu šanci, Röiselandová a Alimbekavová za ní jely s uctivým odstupem. Davidová předvedla první čistou českou střelbu a odjížděla jako dvanáctá. Charvátová byla po jedné minele třiatřicátá. Jislová se nulou zvedla o něco výš, Puskarčíková a Vinklárková po jedničkách pozici nevylepšovaly.

Solaová po první střelbě vestoje musela na dva trestné okruhy, ale o vedení ji to nepřipravilo. Na druhou Alimbekavovou, která zaznamenala třetí nulu, měla náskok 36 sekund. Davidová si střelbu pohlídala a odjížděla jako sedmá. Charvátová se opět nevyvarovala jednoho nepřesného výstřelu, ale i díky dobré práci na trati byla stále ve hře o body. Do ní se díky druhé nule vrátila i Jislová. Ostatní Češky se potácely v šesté desítce.

Röiselandová nabírala na rychlosti a na poslední střelbu se blížila opět z druhého místa před Alimbekavovou. O prvním místě se téměř zdálo, že nebude pochyb, třetímu trestnému kolu pro Solaovou navzdory. Přímý souboj o stříbro zvládla lépe Norka. Ze sedmnáctého místa po sprintu se k bronzu prodírala Elvíra Öbergová.

Davidová minula jeden terč, i přesto si polepšila na šesté místo. Hodně se chybovalo, což potvrdila trojkou i Charvátová. Naopak Jislová se další skvělou položkou vyhoupla do třetí desítky.

Solaová měla po poslední střelbě náskok jedenácti sekund, ale Röiselandová po trati letěla a manko výrazně stahovala. Bělorusce docházely síly. V cílové rovince už na útok neměla. Davidová si svou pozici pohlídala.

Kariérní maximum ze sprintu si desátým místem vylepšila Švédka Stina Nilssonová.

Dalším Češkám se už tolik nedařilo. Charvátová dojela do cíle na 44. místě, Puskarčíková na 54. pozici a Vinklárková na tom byla ještě o dvě příčky hůře.

Výsledky stíhacího závodu žen v Hochfilzenu:

1. Röiselandová (Nor.) 30:04,1 (1 tr. okruh), 2. Solová (Běl.) -4,1 (3), 3. E. Öbergová (Švéd.) -23,3 (1), 4. Alimbekavová (Běl.) -48,1 (1), 5. H. Öbergová (Švéd.) -1:11,7 (5), 6. Davidová (ČR) -1:15,6 (2), 7. Herrmannová -1:20,4 (3), 8. Hinzová (obě Něm.) -1:24,6 (2), 9. Kazakevičová (Rus.) -1:25,2 (2), 10. Nilssonová (Švéd.) -1:27,2 (4), ...29. Jislová -2:20,1 (2), 44. Charvátová -3:27,3 (6), 54. Puskarčíková -4:42,1 (4), 56. Vinklárková (všechny ČR) -5:31,0 (4).

Pořadí SP (po 6 z 22 závodů): 1. Röiselandová 276, 2. Solová 238, 3. Alimbekavová 237, 4. E. Öbergová 219, 5. Hauserová (Rak.) 210, 6. H. Öbergová 208, ...8. Davidová 193, 34. Jislová 62, 41. Puskarčíková 30, 62. Charvátová 17, 63. Vinklárková 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články