Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krčmář dostal českou štafetu do desítky, vyhráli Norové

Česká štafeta vylepšila jedenácté místo z Östersundu a ve složení Adam Václavík, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář dojela v Hochfilzenu devátá. Pořadí na prvních čtyřech místech bylo totožné jako v úvodním týmovém závodu sezony: vyhráli Norové, druzí byli Francouzi, třetí Rusové a čtvrtí Němci.

Adam Václavík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Favorité nedali prostor pro žádné překvapení. Švédové a Italové se po slibném startu propadali. Johannes Bö na třetím úseku všem ujel a Quetin Fillon Maillet i po srdnatém výkonu na posledním úseku ztrátu dohnat nedokázal. Souboj o bronz rozhodl především na trati Eduard Latypov.

Václavík hned na prvním úseku nabral po slibném začátku ztrátu vinou trestného kola. "Tím, že jsem jel druhý, dostal jsem informaci, abych se schoval. Snažil jsem se to kontrolovat a zbytečně to nehnat. Na stojku jsem nepřijel ve špatném tempu. Co jsem slyšel, byly to všechno těsné rány. U dobíjení už přišel lehký třes, byl to boj," litoval Václavík z českého pohledu klíčového momentu.

Štvrtecký pak solidním výkonem s jedním dobíjením výrazně neztratil, Karlíkův propad vynahradil i díky výpadku protivníků Krčmář.

Co se dělo na trati

Václavík rozjel závod sebejistě. Držel se v popředí a vleže nechyboval. Zdrželi se naopak favorizovaní Norové a Francouzi. Jindy jistý střelec Laegreid musel hned dvakrát dobíjet. Co ovšem zameškal, brzy dohnal na trati i na střelnici a z druhé položky už odjížděl v čele. Václavík potvrdil nedobrou formu na stojce a musel na trestné kolo.

Štvrtecký přebíral štafetu na šestnáctém místě se ztrátou více než minuty na Němce se Švédy. Na trati ztrácel sekundu za sekundou na skvěle jedoucího Ponsiluomu. Střelbu vleže si Švéd pohlídal a bezchybně střílel i český reprezentant. Švédové si drželi drobný náskok, Štvrtecký minul poslední terč, ale úspěšně svou chybu neprodleně napravil a předával jedenáctý.

Johannes Bö vytáhl Nory na první příčku a vše podtrhl skvělou střelbou vleže. Ital Bionaz poskočil na druhou pozici. Karlík musel třikrát dobíjet a na čelo už ztrácel bezmála dvě minuty. Elitní desítka Čechům unikala. Bö zvládl i druhou položku s přehledem, zato Karlík se trápil a přidal další dvě rány mimo. Na trati zabojoval a dotáhl se alespoň na Finsko.

Krčmář vyjel do svého úseku čtrnáctý. Za Nory se zařadili Francouzi a Němci, výrazněji se propadli Švédové. Christiansen měl těžko zdolatelný náskok, Fillon Maillet marně dotahoval. Zatímco Italové opouštěli první desítku, Krčmář se k ní mohutně přibližoval. Pomohl si bezchybnou střelbou a Češi už byli jedenáctí.

Christiansen minul poslední ranou, zatímco zápletku přinesla svižná přesná střelba Fillona Mailleta. Francouz ztrácel 14 sekund. Nawrat byl přesnějsí než Latypov a také souboj o třetí místo ještě nebyl dořešen. Krčmář třikrát chyboval, ale za 40 sekund dobil a vše dostřílel čistě. Jeho protivníci netrefovali a česká štafeta se i tak posunula na devátou pozici.

Christiansen si situaci na čele pohlídal, Fillon Maillet na něj nestačil. Poslední kolo zvládl lépe Rus Latypov a Nawratovi ujel. Krčmář dřel, ale deváté místo už vylepšit v závěru nedokázal. Ve finiši byl lepší Slovinec Tršan.

Výsledky štafet mužů na SP v biatlonu v Hochfilzenu

1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:14:34,8 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Francie (Claude, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) -21,2 (0+8), 3. Rusko (Tomšin, Serochvostov, Loginov, Latypov) -47,3 (1+9), 4. Německo -1:00,0 (0+10), 5. Švédsko -1:30,2 (0+7), 6. Bělorusko -2:09,5 (1+5), ...9. ČR (Václavík, Štvrtecký, Karlík, Krčmář) -2:37,7 (1+12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články