Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pokljuka vítá biatlonový vrchol sezony. Smíšenou štafetu pojede na MS premiérově Charvátová

Vrchol biatlonové sezony je tady. V Pokljuce startuje světový šampionát, závodníky čeká smíšená štafeta. Na tu loňskou mají Češi výborné vzpomínky. Vždyť v Anterselvě vybojovali hned na úvod bronzové medaile. Podaří se to ve Slovinsku zopakovat? Závod sledujte živě od 14:30. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu nabízí na ČT sport a webu ctsport.cz.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Češi se pokusí ve slovinském středisku ukončit sezonní čekání na medaili. V aktuálním ročníku Světového poháru (výsledky se započítávají, pozn. red.) se totiž žádný český reprezentant na stupně vítězů neprobojoval. Nejblíže k tomu měla Markéta Davidová, která pravidelně končí v první desítce.

Dařilo se jí hlavně v závodech s hromadným startem, kde skončila čtvrtá před Vánoci v Hochfilzenu a pátá při poslední zastávce SP v Anterselvě. Na mistrovství světa je jejím individuálním maximem předloňské sedmé místo ve sprintu.

Pokljuku stejně jako další čeští reprezentanti dobře zná, protože sem národní tým často vyráží na soustředění.

"Tratě i všechno okolo mi přijde jako takový střed, jsou lehčí i těžší štace. Nejhezčí vzpomínky mám určitě na svou první medaili, kterou jsem tu získala," uvedla biatlonistka, která v prosinci 2018 skončila v Pokljuce třetí ve vytrvalostním závodě.

POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast: Ovlivní covid Krčmářovy výkony na MS a překvapí odcházející Moravec?

První velké placky z MS se dočkala loni, kdy byla členkou bronzové smíšené štafety společně s Evou Puskarčíkovou, Ondřejem Moravcem a Michalem Krčmářem. Ten tehdy finišoval a tentokrát by měl být lídrem mužské části českého týmu.

Jenže po Vánocích prodělal covid-19 a vrátil se až na konci ledna na mistrovství Evropy, kde získal stříbro ve stíhacím závodě. Sezonním maximem stříbrného olympijského medailisty ve Světovém poháru je desáté místo ze sprintu v Kontiolahti.

"Budu čekat, co mi odpoví první závody. Letos jsem opatrný. S respektem k tomu, čím jsem si prošel, si nemůžu dovolit říct, že je všechno optimální. Pro mě super, že jsem se stihl vrátit do mistrovství světa," říká Krčmář.

"Když se člověk postaví do startovní brány, tak je podle mě připraven a musí závodit. Na žádné vymlouvání a omlouvání pak není čas. Nechám tam všechno a uvidíme, co to přinese," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v biatlonu startuje smíšenou štafetou. Davidová nechápe vzdálenost

Na minulém mistrovství světa, které hostila Anterselva, vybojovalo kvarteto Puskarčíková, Davidová, Moravec, Krčmář bronz.

Lepší byli pouze první Norové, za nimiž při vstupu do šampionátu dojela domácí Itálie.

Tentokrát trenéři místo Puskarčíkové zkusí do závodu na 7,5 km nasadit Lucii Charvátovou, pro niž to bude premiéra ve smíšené štafetě SP. Důvod? Její velká rychlost.

Závod tentokrát odstartují muži. "Je to úplně jiná štafeta tím, že se jede v obráceném pořadí a na delší vzdálenost. Je velký rozdíl jet 6 kilometrů, nebo 7,5 kilometru. Lucka je v dobré formě. Celou zimu vidíme, že je na tom běžecky dobře," řekl trenér biatlonistek Egil Gjelland. 

Charvátová tak věří hlavně v návrat přesnější mušky, která jí loni vynesla šokující bronz ve sprintu MS. "Byla trochu překvapená, že jsme jí to navrhli. Ale je tu proto, aby závodila a předvedla to nejlepší, co v ní je. Věřím, že to zvládne," dodal Gjelland.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených štafet na MS

V právě probíhající sezoně se smíšená štafeta jela zatím pouze jednou, a to zkraje ledna v německém Oberhofu.

Právě tam už česká reprezentace bojovala s koronavirem. Singl-mix v plánovaném složení Puskarčíková-Mikyska oželela úplně.

Smíšenou štafetu závodu nakonec odjela čtveřice Jislová, Davidová, Štvrtecký, Moravec. Bylo z toho až 14. místo. Zvítězila ruská reprezentace následovaná Norskem a Francií.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených dvojic na SP v Oberhofu

Světový šampionát bude pokračovat v pátek, kdy je ve Slovinsku na programu mužský sprint. Pak už půjdou závody v rychlém sledu za sebou.

"Mám to nastaveno tak, že sprint je prvním individuálním závodem a ten je nejdůležitější. Když se podaří, tak je to odrazový můstek do dalších závodů," říká Moravec.

Favorité MS

Norové, Norové a zase ti Norové. Jejich dominance je obrovská, mužům patří první čtyři místa v průběžném pořadí SP v čele s Johannesem Thingnesem Böem. V ženské kategorii jsou Norky v čele díky Marte Olsbuové Röiselandové a Tirill Eckhoffové.

Když si k tomu přičteme ještě Sturlu Holm Laegreida, máme sestavu norské smíšené štafety, tedy prakticky to nejsilnější, co jde postavit. Další jména aspirující na mistrovské tituly rozebírá nový Biatlon fokus podcast.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články