Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norové mají promakaný systém, svěťák ukáže. My určitě nespíme, říká k bezfluorové revoluci Rybář

Na první pohled je to zřejmé. Norové jsou v předsezonních porovnáních dominantní. Stojí za tím příprava lyží, soudí sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář. Náskok Seveřanů se zvýraznil ještě po letošním zákazu používání vosků s fluorem. Také Češi se snaží na změnu reagovat a vyrábějí si vlastní vosky. Sezona začne 25. listopadu ve švédském Östersundu. Přímé přenosy vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

Ondřej Rybář povzbuzuje na trati Adama Václavíka
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Všichni čekají, co to přinese. Někdo může být dál, někdo už měl k těm věcem blíž roky předtím. Svěťák ukáže," uvedl Rybář.

"Norové mají opravdu promakaný systém. Mají spoustu zkušeností a mockrát neměli špatné lyže, ani když tam byl fluor. Není to novinka, že by najednou uletěli. Mají velice dobře propracovaný systém struktur a tak. Hodnotil bych to až třeba po prvních dvou kolech Světového poháru. Uvidíme, jak se to bude srovnávat. Norové ukázali, že jsou připravení, ale zase jsem neviděl moc sezon, kdy by připravení nebyli," doplnil Rybář.

Používání vosků s fluorem zakázala Mezinárodní biatlonová unie (IBU) stejně jako Mezinárodní lyžařská federace (FIS) před začátkem této sezony. Před závody i po nich musí všechny lyže projít kontrolou. V případě porušení nařízení hrozí i diskvalifikace.

Minulý týden byl v přípravných závodech v Sjusjöenu mezi norskými biatlonisty a zbytkem světa rozdíl. V závěrečném závodě s hromadným startem obsadili prvních dvanáct míst Norové. Ženy měly sedm v první desítce. Nejlepší Češi Michal Krčmář a Tereza Voborníková byli na 29., respektive 18. místě. Nad rozdíly se pozastavovali i bývalí norští závodníci.

"Není šance jim konkurovat. Samozřejmě jsou dobře připravení, mají závody jako nominaci, ale i tak jsou s lyžemi o kus před ostatními. S Němci a Italy jsme na tom jakžtakž srovnatelně, ale proti Norům neměl nikdo šanci," uvedl na svazovém webu trenér mužů Michael Málek.

Podle Rybáře může hrát roli víc faktorů. "Jsou věci, které mohou být ve vosku, strukturách, lyžích, konstrukci. Těžko říct. Já bych to dával spíše do technologického postupu zapracování. Ale uvidíme," uvedl Rybář.

"Jsem zvědavý, jak na tom budou třeba Švédi nebo Francouzi. To nám ukáže, jestli jsme někde něco propásli, nebo že jsou Norové takhle napřed," doplnil.

Vývoj je běh na dlouhou trať

Také Češi se na změnu připravovali řadu let. "Určitě nespíme. Toho výzkumu je udělaná řada a další nás čeká. Dva roky testujeme paralelně bezfluorové vosky, máme i vlastní výrobu. Jen za poslední dobu jsme se snažili vytvořit asi osmdesát různých vzorků. Je to ale běh na dlouhou trať," podotkl Rybář.

Norové mají podle něj výhodu v širokém zázemí, počtu firem na výrobu vosků i určitém náskoku. "Ve finále ten podnět o zákazu fluoru přišel od nich. Je to kvůli životnímu prostředí. Když s tím ale někdo přijde, tak je možná o krok napřed," řekl Rybář.

S hledáním ideální cesty pomáhá Čechům i rakouský servisman Benjamin Eder. Také on má řadu kontaktů. "Spolupráce je i z téhle strany. Je to ale těžké v tom, že někdy musíte vyjít z toho, co firmy vyrobí. Snažíme se si vyrábět věci sami, ale dokud nebudete mít v ruce vzorek, který je lepší než ostatní, tak jsme pořád závislí na produkci ostatních firem, od nichž to mohou koupit i jiní. Hledáme tedy prášky, které jsou nejlepší, jaký je nejlepší mix a postup přípravy. V tomhle bude největší alchymie. Jak je zapracovat, míchat a co si udělat jiného než ostatní. V tomhle možná budou Norové o kousíček dál," dodal Rybář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články