Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Biatlonisté už nesmějí používat vosky s fluorem a Norové tím drtí konkurenci

Nové sezona, nová pravidla. Mezinárodní biatlonová unie IBU stejně jako lyžařská federace FIS zakázala používání vosků s fluorem. Při závodech Světového poháru a IBU Cupu musí projít všechny připravené lyže kontrolou před startem i po startu. IBU to oznámila na svém webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté si musejí zvykat na vosky bez fluoru

Nejlépe na tom jsou před sezonou, jak se zdá, Norové, kteří zejména zásluhou výkonu v běžecké části v neděli jasně ovládli kontrolní závody v Sjusjoenu. Podle informací sport.cz tady naprosto ztrapnili další týmy, jimž se nakonec za svou naprostou převahu dokonce omlouvali. Za osmi Norkami až s více než minutovou ztrátou proběhli cílem závodnice dalších zemí, včetně Markéty Davidové.

U mužů bylo v cíli nejdříve čtrnáct norských biatlonistů a patnáctý Němec Nawrath už ztratil přes minutu a čtvrt.

"S lyžemi jsou o kus před ostatními. S Němci a Italy jsme na tom jakžtakž srovnatelně, ale proti Norům neměl nikdo šanci," komentoval situaci na biatlon.cz trenér českých mužů Michael Málek a dodal jen, že Norové měli závody také jako nominační, což mohlo zvýšit jejich motivaci.

O bezfluorové době hovořil v Biatlon fokus podcastu i Michal Krčmář:

A jak mají nová pravidla s používáním vosků fungovat? Pokud testovací zařízení odhalí na lyžích limit přesahující stopy fluoru už před startem, budou lyže označeny jako nepřípustné pro závod. Biatlonista, jemuž vyřazený pár patří, dostane červenou kartu, do soutěže ale bude smět odstartovat s náhradními.

Každý může za sezonu vyměnit lyže jen jednou, při druhé červené kartě bude vyškrtnut ze startovní listiny. Pokud použité lyže neprojdou kontrolou až po závodě, čeká biatlonisty automatická diskvalifikace.

Sezona Světového poháru biatlonistů odstartuje příští víkend závody ve švédském Östersundu. V únoru se v Novém Městě na Moravě uskuteční mistrovství světa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články