Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nerozumíme tomu, tvrdí biatlonisté, lyžaři i ČOV a chtějí návrat odvolaného ředitele Olympu

Nesouhlasných reakcí na náhlé odvolání ředitele Olympu Jiřího Berana končícím ministrem vnitra Janem Hamáčkem přibývá. Svazy lyžařů i biatlonistů a Český olympijský výbor s tím nesouhlasí zvláště proto, že nečekané rozhodnutí přišlo jen 115 dnů před začátkem ZOH v Pekingu, proto oba svazy vyzvaly k Beranovu návratu do funkce.

Beran vedl Olymp od roku 2014. Pod resortní centrum patří řada olympioniků v zimních sportech včetně rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, biatlonových reprezentantů v čele s Michalem Krčmářem a Markétou Davidovou, bobistů a skeletonistky Anny Fernstädtové, běžkyně na lyžích Kateřiny Razýmové nebo slalomářky Martiny Dubovské.

"Nerozumíme tomu, proč dva dny po sněmovních volbách dochází k tomuto nečekanému kroku. A proto podporujeme stanovisko Svazu lyžařů ČR," řekl prezident biatlonového svazu Jiří Hamza. Zaskočený byl i Krčmář. "Tak ještě rychle, dokud můžu… rozbiju něco, co funguje. Děkujeme," napsal reprezentant ironicky na Twitter.

Také lyžaři byli s Beranovou prací spokojeni. "Jiří Beran v roli ředitele působil osm let, nikdy s ním nebyly žádné problémy, naopak, vždy pracoval ve prospěch českého sportu. Plně respektujeme právo ministerstva vnitra na obsazení funkce ředitele resortního centra, ale současně vyzýváme, aby personální záležitosti byly řešeny až po ustavení nové vlády, a ne sto dnů před olympijskými hrami," uvedl svaz ve vyjádření pro média.

Lyžaři mají obavy, že by to mohlo narušit přípravu sportovců na ZOH 2022 v Pekingu. "Proto vyzýváme k návratu Jiřího Berana do funkce a k transparentnímu řešení personálního obsazení této funkce," doplnili lyžaři.

Výkonný výbor ČOV považuje Beranovo odvolání za "mimořádně necitlivé a nevhodné". "Tuto nečekanou změnu provedenou pouhých 115 dnů před zahájením zimních olympijských her v Pekingu vnímáme jako ohrožení přípravy olympioniků, protože Olymp podporuje silné zimní sporty a reprezentanty s nadějí na úspěchy. Oceňujeme odbornost Jiřího Berana a jeho snahu zajistit sportovcům co nejlepší možné podmínky," uvedl vrcholný orgán ČOV.

Sportovní ředitel a šéf mise pro ZOH 2022 Martin Doktor považuje tento krok za další politicky motivovaný zásah bez ohledu na souvislosti. "Pro mě je neuvěřitelné, že někdo může ve sportovní organizaci odvolat bez udání důvodu jejího šéfa před jedním z vrcholů jejího fungování – před zimními olympijskými hrami. Je to podobné jako v případě odvolání šéfky Antidopingového výboru ČR těsně před začátkem olympijských her v Tokiu letos v létě," uvedl ve vyjádření pro ČTK. Předsedkyni Antidopingového výboru ČR Petru Volkovou začátkem června odvolal nový šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser. Po výběrovém řízení ji nahradil právník Jiří Janák.

Na Beranovo odvolání v pondělí upozornil server iROZHLAS.cz. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška pro Radiožurnál uvedl, že se jednalo o "dlouhodobě plánovanou výměnu". Beran ale žádné informace o chystaném odvolání neměl.

"Za celou dobu mého působení mi nebylo cokoli vytýkáno, nebyl jsem upozorněn na jakékoli pochybení. Svému odvolání nerozumím a nechápu ho, ale nezbývá mi nic jiného než ho respektovat," uvedl na dotaz ČTK.

Hamáček ho odvolal v pondělí, tedy první pracovní den poté, co se ČSSD pod jeho vedením nedostala do Poslanecké sněmovny. V budoucí vládě bude v čele ministerstva vnitra, pod které Olymp jako resortní centrum spadá, někdo jiný.

Pro Berana je zásadní, aby se sportovci Olympu mohli bez problémů připravovat na olympijský vrchol nadcházející zimní sezony. "Moc si vážím podpory ze sportovního prostředí. I na jejím základě bych rád o svém budoucím působení hovořil s novým ministrem vnitra, jak se sluší a patří v civilizované demokratické zemi. Jsem přesvědčen, že českému sportu mám ještě co dát, nechci nedobrovolně odcházet od nedokončené práce," doplnil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články