Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Američané zvolili pro Peking Kanea s Matthewsem, Rusům nebude chybět Ovečkin

Další dva reprezentační výběry zveřejnily první tři jména pro olympijský turnaj v Pekingu. Američané počítají s duem útočníků Patrik Kane (Chicago) a Auston Matthews (Toronto) a obráncem Sethem Jonesem (Chicago). Rusy, kteří budou obhajovat zlaté medaile, povedou kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin s dalším kanonýrem Nikitou Kučerovem a brankářem Andrejem Vasilevským (oba Tampa Bay).

Patrik Bartošák zasahuje proti Alexandru Ovečkinovi z Ruska
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Kane se představil na olympijských hrách už v roce 2010 ve Vancouveru, kde Američané získali stříbro, a nechyběl ani o čtyři roky později v Soči. Startoval také na třech mistrovstvích světa (2008, 2018 a 2019) a před třemi roky v Dánsku dosáhl na bronz. V roce 2016 reprezentoval i na Světovém poháru v Torontu.

První hráč draftu z roku 2007 získal s Chicagem třikrát Stanleyův pohár v letech 2010, 2013 a 2015. V NHL má na kontě 1029 utkání a 1088 bodů za 404 branek a 684 asistencí. Ve 136 duelech play-off přidal 132 bodů za 52 gólů a 132 asistencí.

V roce 2008 obdržel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL, o tři roky později Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off a v roce 2016 Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, Hart Trophy pro neujžitečnějšího hráče základní části a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle NHLPA.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

O osm let mladšího Matthewse si vybralo jako jedničku draftu v roce 2016 Toronto. Ve stejném roce před draftem se představil na mistrovství světa v Rusku. Na Světovém poháru v roce 2016 byl členem mladých nadějí ve Výběru Severní Ameriky.

V NHL zaznamenal v 334 duelech 351 bodů za 199 gólů a 152 asistencí. Ve 32 utkáních play-off přidal 13 branek a 11 asistencí. V roce 2017 získal Calder Trophy a v uplynulé sezoně díky 41 brankám z 52 utkání dosáhl na Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

Sedmadvacetiletý Jones má za sebou dvě účasti na světových šampionátech (2014 a 2015) a před šesti lety v Praze a Ostravě získal bronz. Na Světovém poháru stejně jako Matthews hrál za Výběr Severní Ameriky.

V roce 2013 si jej vybral jako čtyřku draftu Nashville a v NHL za Predators a Columbus sehrál 580 utkání s bilancí 286 bodů za 65 branek a 221 asistencí. V 37 utkáních play-off přidal 24 bodů (5+19). V červenci byl vyměněn z Columbusu do Chicaga za švédského beka Adama Boqvista.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Slováci ukázali na dva obránce a Haláka

Ovečkin si v 36 letech zahraje na čtvrté olympiádě. Byl již v Turíně, Vancouveru i Soči. V NHL je jejím šestým nejlepším střelcem v historii se 730 góly. Kučerov vyhrál v posledních dvou letech kanadské bodování play-off, byť předtím vynechal po operaci kyčle celou základní část zámořské ligy. Ve 23 zápasech nasbíral 32 bodů. Stejně jako Vasilevskij si Kučerov zahraje pod pěti kruhy poprvé.

Čeští hokejisté s Rusy skupinu zakončí 12. února, o den dříve se utkají se Švýcarskem a začnou ji proti Dánsku. Švýcaři oznámili, že na olympijské hry zamíří i kapitán Nashvillu Roman Josi, Nico Hischier, jenž nosí kapitánské céčko v New Jersey, a Timo Meier ze San Jose.

Dánové nominovali útočníky Nikolaje Ehlerse z Winnipegu, Olivera Bjorkstranda z Columbusu a doplňuje je centr Seattlu Alexander True. Němci nahlásili trojici Leon Draisaitl (Edmonton), Philipp Grubauer (Seattle) a Moritz Seider (Detroit). Lotyši budou spoléhat na trio Rudolfs Balcers (San Jose), Zemgus Girgensons (Buffalo) a Kristians Rubins (Toronto).

Hokejisté z NHL se vrátí na olympijský turnaj po osmi letech, v Pchjongčchangu nehráli. Dvanáct týmů se utká od 9. do 20. února. Slovensko posílí brankář Jaroslav Halák z Vancouveru a dvojice obránců Erik Černák, Andrej Sekera. Černák je stejně jako Kučerov či Vasilevskij majitelem posledních dvou Stanley Cupů s Tampou Bay, Sekera působí v Dallasu.

V těchto dnech zveřejňují národní svazy jména tří hráčů z NHL, na čemž se už dříve dohodly s mezinárodní federací IIHF, vedením NHL i její hráčskou asociací. Český tým povedou útočníci Ondřej Palát z Tampy Bay, David Pastrňák z Bostonu a Jakub Voráček z Columbusu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články